sreda, 29. junij 2011

Občutljiva koža

Približno polovica žensk in tudi nekateri moški opisujejo svojo kožo kot občutljivo. Občutljiva koža se že na najmanjše kemične ali fizikalne dražljaje odzove z draženjem, kot so rdečina, zatekanje, občutek toplote, gomazenja ali napetosti. Vzroki za povečano odzivnost kože so lahko notranji in zunanji dejavniki, na primer stres, živčna napetost, bolezni ali neustrezna nega. Večinoma gre za prehodne reakcije neprenašanja, samo približno 10 odstotkov iritacij naj bi bilo alergijskega izvora. Skoraj vedno je koža hkrati tudi suha in delovanje kožne pregrade je moteno. Posledično lahko mikroorganizmi in kemične snovi iz okolja ali iz uporabljanih kozmetičnih pripravkov lažje prodirajo v kožo in utirajo pot za iritacije, pa tudi za alergijske kontaktne ekceme.

Zato glede čiščenja in nege kože veljajo enaka priporočila kot za suho kožo. Vsekakor se je dobro povsem izogniti pilingom. Pri občutljivi koži je še posebej pomembno, da se uporabljajo izdelki iste serije ali vsaj iste blagovne znamke. Zlasti dišav in konzervansov naj vsebujejo čim manj. Izjemno pomembna je zaščita pred soncem, saj tudi UV-žarki lahko dražijo kožo.

Dermatološki preparati za nego kože švicarskega proizvajalca LOUIS WIDMER so bili razviti posebej za nego občutljive kože.

Čiščenje je osnova dobre nege. Zjutraj in zvečer očistite svojo občutljivo kožo  s ČISTILNIM MLEKOM Louis Widmer, ki kožo temeljito očisti, ne da bi jo dražilo. Zahvaljujoč snovem, ki jih koža najbolje prenaša, je izvrstno za odstranjevanje čistil.
Kožo že med čiščenjem pomirja, osveži in navlaži, hkrati pa ne poškoduje njenega naravnega zaščitnega plašča. Pantenol pomirja občutljivo in vzdraženo kožo. Alantoin vlaži vrhnje plasti kože, mandljevo olje kožo neguje in jo ščiti, vitamin E pa nevtralizira škodljive proste radikale.
Čiščenje dopolnite s TONIKOM BREZ ALKOHOLA Louis Widmer, ki je primeren za vsak tip kože, tudi za moške po britju. Biostimulatorji povišajo sposobnost kože za vezavo vode. Pantenol in aloe vera delujeta hladilno in pomirjujoče na občutljivo kožo. Krema, ki jo nato nanesete, bolje prodre v koži in koža lahko bolje izkoristi učinkovine.



Za dnevno nego uporabite intenzivno vlažilno DNEVNO KREMO Louis Widmer, ki neguje in ščiti suho do zelo suho kožo ter zmanjšuje gube. Kožo intenzivno vlaži, nudi dolgotrajno zaščito pred predčasnim staranjem kože in jo varuje pred negativnimi okoljskimi vplivi. Kombinacija učinkovin (biostimulatorji stand.5 %, matriksil 2 %, karitejevo maslo 2 %, pantenol 1 %, vitamin E 1 %, kreatin 0,5 % in hialuronska kislina 0,02 %) spodbuja in ohranja naravne anti-ageing funkcije kože.
Biostimulatorji in hialuronska kislina povišajo sposobnost kože za vezavo vlage. Matriksil s spodbujanjem tvorbe kolagena zmanjšuje gubice in gube ter kožo vlaži. Karitejevo maslo kožo povratno masti, jo gladi in ščiti pred škodljivimi okoljskimi vplivi. Kreatin spodbuja obnavljanje kože. Panteol pomirja občutljivo in vzdraženo kožo, vitamin pa jo ščiti pred prostimi radikali in spodbuja delovanje koži lastnih popravljalnih mehanizmov.

 


Za nočno nego po čiščenju uporabite VITALIZIRAJOČO KREMO Louis Widmer, ki obnavlja kožno tkivo. Podlaga omogoča, da učinkovine prodrejo v usnjico, kjer spodbujajo sintezo kolagena. Znano je, da s staranjem koži lastna prekrvitev, oskrba s hranili in vlaženje pojemajo. Regenerativna Vitalizirajoča krema vsebuje visok odmerek učinkovin (bistimulatorji 5 %, vitamin A (retinil palmitat) 5000 IE/g, vitamin E 1 % in pantenol 1 %), ki spodbujajo obnovo tkiva in pospešujejo prekrvitev. Ob redni uporabi je učinek vitalizirajoče kreme viden in otipljiv.
Biostimulatorji vlažijo kožo, ki postane mehka voljna in elastična. Pantenol izboljša sposobnost kože za zadrževanje vlage in pomirja občutljivo, vzdraženo kožo. Vitamin A (retinil palmitat) spodbuja prekrvitev in normalizira poroženevanje. Več o  RETINIL PALMITATu preberite na tej povezavi. Vitamin E pa nevtralizira škodljive proste radikale.
Dermatološka kozmetika LOUIS WIDMER zmore več: zmanjšuje gube, obnavlja kožo in ji daje vse, kar potrebuje.
Izdelki so blago odišavljeni.
Nikoli niso bili preizkušani na živalih niti izdelki niti sestavine.

Poiščite oz. zahtevajte izdelke LOUIS WIDMER v svoji lekarni.

torek, 14. junij 2011

Ena od najbolj učinkovitih anti-aging učinkovin - retinil palmitat

Retinil palmitat, oblika vitamina A, (ki je v Hranilni kremi za normalno kožo in Vitalizirajoči kremi za suho do zelo suho kožo švicarskega proizvajalca Louis Widmer) postaja vedno bolj priljubljena anti-aging učinkovina kot alternativa tretinoinu in retinolu, saj je nežnejša, bolj blaga oblika vitamina A.

Vitamin A oz. retinil palmitat je enako učinkovit kot retinol v pomlajevanju starajoče se kože.

Retinil palmitat manj draži kožo kot druge oblike vitamina A, zato se lahko uporablja v višjih koncentracijah in zato so negovalni izdelki z retinil palmitatom primerni za občutljivo kožo.

Retinil palmitat ima pomlajevalne učinke, tako da:
  • spodbuja obnavljanje kože,
  • poviša tvorbo kolagena,
  • izboljša elastičnost kože,
  • izboljpa teksturo kože,
  • izboljša tonus kože,
  • preprečuje nastajanje nepravilnosti na koži,
  • zmanjša razširjene pore.
Dodatno retinil palmitat tudi zavira izbruh aken.

Vitamin A - retinol, tretinoin in retinil palmitat, kar so vse oblike oz. derivati vitamina A, je zelo učinkovit v pomlajevanju starajoče se kože.

Izdelka za nego kože Hranilna krema in Vitalizirajoča krema švicarskega proizvajalca Louis Widmer sta najprimernejša anti-aging nočna nega za občutljivo kožo.

Dermatološko kozmetiko LOUIS WIDMER zahtevajte v svoji lekarni.
Nočna nega za normalno kožo, zmanjšuje gube
Sestava: biostimulatorji 3 %
vitamin A - retinil palmitat 4000 I.E./g
vitamin E 0,5 %
pantenol 1 %
Hranilna krema regenerira kožno tkivo. Podlaga (emulzija V/O) omogoča, da lahko učinkovine prodrejo vse do zarodne plasti in vezivnega tkiva, kjer razvijejo svoj regenerativni in vlažilni učinek. 
Biostimulatorji vlažijo kožo; postane mehka, voljna in elastična. Pantenol izboljša sposobnost kože za zadrževanje vlage in pomirja vzdraženo kožo. Vitamin A spodbuja prekrvitev in normalizira poroženevanje. Vitamin E nevtralizira škodljive proste radikale.
Hranilna krema se uporablja kot nočna krema za normalno, večinoma mlado kožo do okoli 30. leta. Po temeljitem čiščenju kože se nanese na obraz in vrat. Pri zelo suhi koži z malo maščobe, ki tudi zjutraj potrebuje nočno kremo, priporočamo, da se pred uporabo dnevne kreme nočna vpije v kožo. Ta lahka krema takoj prodre v kožo in ne pušča mastnega filma.
Pri mešani koži na mastnih predelih ne uporabljajte hranilne kreme.
Hranilno kremo Louis Widmer zahtevajte v lekarni.

Anti-ageing nočna nega za suho in zelo suho kožo
biostimulatorji stand. 5 %
vitamin A - retinil palmitat 5000 I.E./g
vitamin E 1 %
pantenol 1 %
Vitalizirajoča krema regenerira kožno tkivo. Emulzija V/O omogoča, da učinkovine prodrejo vse do zarodne plasti in v usnjico, kjer razvijejo svoj izgradni in vlažilni učinek. Znano je, da s staranjem koži lastna prekrvitev, oskrba s hranili in vlaženje nenehno pojemajo. Zato ta regenerativna krema vsebuje visok odmerek učinkovin, ki stimulirajo obnovo tkiva in pospešujejo prekrvitev. Ob redni uporabi je učinek vitalizirajoče kreme viden in otipljiv.
Biostimulatorji vlažijo kožo; postane mehka, voljna in elastična. Pantenol izboljša sposobnost kože za zadrževanje vlage in pomirja vzdraženo kožo. Vitamin A spodbuja prekrvitev in normalizira poroženevanje. Vitamin E nevtralizira škodljive proste radikale.
Vitalizirajočo kremo uporabljajte kot nočno kremo za suho do zelo suho kožo – takšna je pogosto zrela koža po 30. letu. Po čiščenju jo nanesite na obraz in vrat ter nežno vtrite.
Pri zelo suhi koži, koži z malo maščobe, ki tudi zjutraj potrebuje nočno kremo, priporočamo, da jo nanesete pred uporabo kreme za dnevno nego in malo počakate, da se nekoliko vpije v kožo. Ta lahka krema takoj prodre v kožo in ne pušča mastnega filma.
Vitalizirajočo kremo Louis Widmer zahtevajte v svoji lekarni.

Več o preparatih za dermatološko nego kože, najprimernejših za občutljivo kožo: www.inobsmedicus.si

nedelja, 5. junij 2011

Staranje kože in preprečevanje predčasnega staranja kože


Ko govorimo o staranju kože, moramo razlikovati dve vrsti staranja.

Poznamo časovno staranje ali Intrinsic Aging (intrinzično staranje), ki ne prizadene le kože, temveč celoten organizem. Vzrok časovnega staranja je pojemanje sposobnosti delovanja celic in drugih struktur zaradi vedno bolj pomanjkljivega prenašanja informacij. Različni organi se genetsko pogojeno starajo različno hitro. časovno staranje kože se začne približno po 30. letu. Proti tej obliki staranja razen zdravega življenjskega sloga ne moremo veliko storiti.

Druga vrsta staranja je staranje zaradi vplivov okolja, ki ni genetsko določeno. Nanj vplivajo nezdrav življenjski slog in splošna onesnaženost okolja, zlasti pa obremenitev kože s sončnim sevanjem. Zato v tej soodvisnosti govorimo tudi o fotostaranju. Le-to seveda najbolj prizadene kožo, saj je najbolj izpostavljena. Staranje zaradi okoljskih vplivov pospešuje časovno staranje, celoten proces staranja sestavljata oba dejavnika. Če primerjamo kožo na notranji strani podlahti, kjer je bolje zaščitena, s kožo na zunanji strani, ki je močneje izpostavljena soncu, lahko po stanju kože zelo dobro opazimo posledice fotostaranja. Fotopostarana koža je v primerjavi s časovno postarano kožo bolj usnjata, kar kaže na to, da je vezivno tkivo usnjice degenerirano.

O predčasno postarani koži govorimo, ko je staranje zaradi vplivov okolja prevladuje pred časovnim staranjem.

Celice epidermisa (povrhnjice) postarane kože imajo krajšo življenjsko dobo, zato se debelina celotne povrhnjice, pa tudi posameznih plasti, zmanjšuje. Koža postane po videzu podobna pergamentu. Poroženevanje postane neenakomerno, kar vodi do nepravilnosti na površini kože. Na mestih, ki so izpostavljena soncu, nastanejo produkti razgradnje nenasičenih aminokislin (lipofuscin), ki se kažejo kot rumene pigmentne pege, tako imenovane starostne pege.
Usnjica se še bolj stanjša kot plasti povrhnjice, tako da postanejo vidne kapilare. Kolagenska vlakna zaradi strukturnih sprememb izgubijo sposobnost vezave vode, zaradi česar izgine tudi mladostna napetost. Poleg tega se vsebnost kolagena v usnjici vsako leto zmanjša za približno 1 %. Vsebnost encimov, ki razgrajujejo kolagen, se poviša. Elastična vlakna se odebelijo zaradi nalaganja lipidov in postanejo krhka. Svojo nalogo izpolnjujejo le še pomanjkljivo in nastanejo gube. Pojavljati se začnejo predvsem mimične gube, ki se zaradi leta dolgo izvajanih krčenj mišic dobesedno zarežejo v obraz. Gube povečajo površino kože, posledica česar je močnejše izhlapevanje vlage. Starejši ljudje večinoma tudi premalo pijejo, zato je glavna značilnost postarane kože močno izražena suhost kože. To je tudi razlog za srbenje, zaradi katerega trpi veliko ljudi.
Podkožje kaže najmanj sprememb. Maščobne celice, razen pri ljudeh s čezmerno telesno težo, izgubijo prostornino, kar predvsem na obrazu, kjer je podkožno maščobno tkivo že tako tanko, dodatno vodi do zmanjšanja napetosti kože.
Delovanje oz. izločanje vseh kožnih žlez se v starosti zmanjša. Hidrolipidni film (zaščitni kisli plašč) zato ne prekriva brezhibno celotne kože. Posledično je koža suha, luskasta in groba na otip. Nastanejo značilne gube, ki so posledica suhe kože. Tudi kapilare v usnjici izgubljajo elastičnost in postanejo krhke, zato že neznatni pritiski lahko povzročijo izstop krvi iz krvnih žil. Zlasti na obrazu so kapilare pogosto razširjene (teleangiektazije). Poleg tega nastajajo starostni mozoljčki in drobne bradavice, pa tudi druge vzbrsti, ki lahko deloma otrdijo.

Za učinkovito preprečevanje predčasnega staranja negujte svojo kožo z medicinsko kozmetiko LOUIS WIDMER:

VLAŽILNI FLUID UV: lahka vlažilna nega za mastno in mešano kožo

DNEVNA KREMA UV: anti-ageing krema za vsak tip kože
DNEVNA EMULZIJA HYDRO-ACTIVE: vlažilna nega za normalno kožo


DNEVNA KREMA: vlažilna nega za suho do zelo suho kožo.
Dermatološka kozmetika LOUIS WIDMER: švicarska kakovost.
Optimalna nega za vsak tip kože in za vse potrebe, ki jo tudi najbolj občutljiva koža odlično prenaša.
LOUIS WIDMER

Zahtevajte dermatološko kozmetiko LOUIS WIDMER v svoji lekarni.

sobota, 4. junij 2011

Naloge kože


Koža kot zunanji ovoj našega telesa je organ, preko katerega nas zaznavajo drugi. Zato naj bi bila koža poletno sveža in mladostno napeta. še na začetku 20. stoletja je veljala bleda, neporjavela koža kot fina. Civilizirane dame so svojo kožo skrivale pod senčniki, kajti porjavela koža je bila znak fizičnega dela na prostem. Še danes je barva kože statusni simbol. toda danes je zaželena od sonca porjavela koža. Zagoreli ljudje dajejo vtis, da so v dobr kondiciji in zdravi.
Poleg tega koža odseva zdravstveno stanje drugih organov in celotnega organizma. Tudi duševni vplivi, kot sta veselje ali žalost, se odražajo zlasti na koži obraza, zaradi česar tudi rečemo, da je "koža ogledalo duše".
Koža je glede na površino in težo največji človeški organ. Odrasel človek z normalno telesno težo ima približno 1,5 do 2 m2 kože, njena teža znaša približno od 10 do 15 kilogramov. Torej predstavlja koža približno 20 % celotne telesne mase.

Naloge kože

Naša koža izpolnjuje številne naloge, pri čemer je s stališča nege kože poleg videza najpomembnejša zaščitna funkcija kože.
Zaščitna funkcija: Koža ščiti celotni organizem pred mehanskimi, fizikalnimi ali kemičnimi vplivi, nenazadnje tudi pred vrinjanjem mikroorgaizmov. Trajne mehanske obremenitve, kot so pritiski ali udarci, vodijo enako kot UV-sevanje do odebelitve rožene plasti. Nastanejo otiščanci. 
Hidrolipidni film ali kisli zaščitni plašč kože deluje kot pufer in lahko po stiku z močnimi kislinami ali bazami hitro vzpostavi normalen pH kože, ki je med 5,4 in 5,9. Tako je že v eni uri po umivanju z alkalnimi milnicami ponovno dosežena fiziološka vrednost pH. Govorimo o sposobnosti kože za alkalno nevtralizacijo. Ta je pri starejših ljudeh in majhnih otrocih zmanjšana. Močni lugi na splošno škodijo koži bolj kot močne kisline, razjede zaradi lugov so globlje in povzročajo rane, ki celijo počasneje. Organska topila topijo lipide iz medcelične kitsubstance, zaradi česar postane le-ta krhka.
Hidrolipidni film je tudi zaščita proti poškodbam zaradi mikrobov. V razmerah blago kislega pH zdrave kože imajo klice, ki živijo na površini kože optimalne pogoje za življenje. Zdrava kožna flora lahko zavira rast bolezenskih mikroorganizmov. Tako imenovane "fiziološke vrzeli" v kislem zaščitnem plašču so na predelih z večjim številom žlez znojnic na v genitalnem in analnem predelu ter pod pazduho. Na teh predelih je pH z vrednostjo 6,5 sicer še vedno v kislem območju, kljub temu pa so ti predeli bolj izpostavljeni okužbam. Podobne razmere zvišajo nevarnost okužb tudi na mestih, kjer leži koža na koži, v tako imenovanih intertriginoznih predelih, na primer med prsti nog.
Toplotna regulacija: Koža je odločilno vključena v uravnavanje telesne temperature. Pri visoki zunanji temperaturi se koža odzove tako, da se razširijo kapilare, na tak način se telesna toplota oddaja v okolje. Zelo učinkovita zaščita pred pregrevanjem je potenje. Telesu se odtegne energija, potrebna za izhlapevanje znoja in koža se ohladi. Če znoj ne more izhlapeti, se pojavi zastoj vročine. Znani so primeri smrti pri ljudeh, obarvanih z zlato barvo (sužnji v antičnem Rimu) zaradi takšnega zastoja vročine. Pri nizkih zunanjih temperaturah  se koža skrči in tako z zmanjšanjem površine zmanjša izgubo toplote. Nastane "kurja polt". Najprej se kapilare razširijo, da lahko več krvi ogreje kožo. Koža postane rdeča. Ob močnejšem hladu se skrčijo žile. Na tak način je mogoče ohraniti vsaj notranjo telesno temperaturo. To prepoznamo po bledi koži in modrikasto obarvanih ustnicah.
Naloge izločanja in prevzemanja: Koža lahko skupaj z drugimi organi, na primer ledvicami, uravnava ravnovesje vode v telesu. Po eni strani bariera v epidermisu preprečuje večje izgube vode, po drugi strani lahko z znojem ciljno oddaja vodo. Poleg vode se z znojem izločajo tudi soli in organske spojine, npr. maščobne kisline. Prevzem snovi preko kože je omejen, saj je primarna naloga kože zaščita organizma pred vrinjanjem snovi. Večina snovi se lahko vsaj v majhni količine vrine v kožo oziroma skozi njo. V farmaciji se to izkorišča v obliki transdermalnih terapevtskih sistemov. Dihanje kože, torej prevzem kisika in oddajanje ogljikovega dioksida preko kože, ima podrejeno vlogo.
Čutna funkcija: Kot kontaktni organ lahko koža zaznava tip, temperaturo in bolečino. Refleksi, ki sledijo kot nasprotna reakcija na ustrezen dražljaj bolečine ali temperature, so pomembni zaščitni mehanizmi. Za te sposobnosti ima koža celo vrsto različnih živčnih končičev, ki delujejo kot receptorji. Zlasti veliko receptorjev za dražljaj tipa, tako imenovanih tipalnih telesc, je v koži na konicah prstov in ustnic.

Za ohranjanje ali ponovno vzpostavitev zdrave kože je potrebna ustrezna nega.
Dermatološka nega kože LOUIS WIDMER: optimalna nega za vašo kože in za vse potrebe.
Švicarska kakovost. Že od leta 1960.

Zahtevajte v svoji lekarni.