petek, 30. marec 2012

Kaj morate vedeti o rednih mesečnih krvavitvah?


Neustavljiva želja po čokoladi ali krči v trebuhu? Nekaj spremljevalnih znakov periode.
Prekleta, strah zbujajoča, težko pričakovana? Perioda je pomembna tema v življenju žensk.


Ženske dobijo vsakih 18 dni svojo redno mesečno krvavitev. To je naravno.  In čeprav to dejstvo že tisočletja nosijo na svojih plečih, se o temi menstruacija še vedno plete presunljivo število vprašanj in mitov.
Morda gre pri tem za daljnosežni vpliv različnih praznoverij. Mesečne krvavitve so bile ljudem dolgo suspektne in strašljive. Strah je spodbudil različne, pogosto povsem neverjetne pripovedi in šege. V srednjem vekuna primer  je bilo prepovedano prati perilo, ko so imele menstruacijo.
Različne govorice so se ohranile neverjetno dolgo. Mnogo let je na primer veljalo, da je čas redne mesečne krvavitve neprimeren za trajno ondulacijo. Današnja odprta vprašanja so zagotovo drugačne marave, ljub temu pa zaposlujejo številne ženske in dekleta. Opravimo z neresnicami in s polresnicami.

Ali se lahko ženska med menstruacijo ukvarja s športom?
Da, pri normalnem poteku redne mesečne krvavitve ni nobenih omejitev. Če je menstruacija neobičajno močna ali povezana s hudimi bolečinami, mora ženska seveda ti upoštevati. Običajno izgovarjanje na perido pri telovadbi v šoli je upravičeno le redko.

Ali lahko menstruacijo povzroči pomanjkanje železa v krvi?
Običajno ni nobene nevarnosti. Izgubljeno količino železa zaradi redne mesečne krvavitve se z lahkoto nadomesti z običajno prehrano. Samo kadar je krvavitev kronično izjemno močna ali če traja posebej dolgo, se lahko v redkih primerih pojavi pomanjkanje železa. Ogrožene so zlasti veganke. Popolno izogibanje mesu in izdelkov živalskega izvora pogosto povzroči zmanjšanje zalog železa.

Zakaj imajo mnoge ženske malo pred periodo povečano željo po sladkarijah?
Če je tako, potem gre za enega od učinkov premenstrualnega sindroma. Tako imenujemo morebitne posledice znižanja ravni hormonov pred začetkom redne mesečne krvavitve.  Zato je ustrezen izraz za menstruacijo tudi »krvavitev zaradi odtegnitve hormonov«. V drugi polovici ciklusa prevladuje gestagen, koncentracija estrogena se zniža. To pa lahko ima najrazličnejše posledice.
Pri nekaterih ženskah se spremeni oblika in občutljivost prsi, druge opazijo kopičenje vode v telesu. Nekatere pa muči povečan tek. Nekatere pa sploh ne opazijo nobenih sprememb. Vse to je lahko na splošno tudi posledica kontracepcijskih tablet.  Hormoni iz tablet reagirajo z receptorji vsake ženske povsem drugače. Zato je na tržišču tudi toliko različnih preparatov.

Zakaj se pojavljajo bolečine v trbuhu?
V vsakem ciklusu se obnovi vrhnja plast maternične sluznice. Tako se telo pripravi na morebitno nosečnost v naslednjem mesecu. Maternica izloča odmrlo sluznico prejšnjega meseca. To poteka z blagimi krči. To stiskanje si lahko predstavljamo kot blage popadke – povzroča bolečine.
Zato sta tudi primerni učinkovini ibuprofen ali diclofenak – zlasti ob rednih bolečinah, saj zavirata stiskanje. Podoben učinek ima tudi acetilsalicilna kislina v visoki koncentraciji. Paracetamol pa nasprotno deluje samo proti bolečinam.

Kaj povzroča nihanje razpoloženja?
Kot že rečeno je koncentracija hormonov na začetku krvavitve na absolutno najnižji točki. Tega nekatere ženske ne prenašajo.  Odzovejo se z razdražljivostjo in občutljivostjo. Vendar so tudi številni drugi razlogi, zakaj so nekatere ženske lahko med periodo slabe volje. Pogosto je to povezano s tem, kakšno vlogo ima ta čas v njihovem življenju.
Ženska, ki želi zanositi, je spet razočarana. Žensko, ki se ne počuti kot ženska, narava spet spomni, da je vendarle ženska. Druge se v teh dneh počutijo hendkepirane in se zato odzovejo z razdražljivostjo.

Ali kontracepcijske tablete redijo?
Zaradi tablet samih se nihče ne zredi, ampak se zredi samo od hrane. Vendar lahko jemanje tablet zaradi sprememb v ravneh hormonov spodbuja tek ali povzroča zadrževanje vode v telesu. Ima pa še druge učinke. Hormoni lahko na primer ugodno vplivajo na splošno počutje. Ali pripomorejo k čisti koži.
Če ženska s svojimi kontracepcijskimi tabletami ni zadovoljna ali če se zaradi njih počuti slabo, ji lahko ginekolog-inja predpiše drug preparat. Zvišanje telesne mase je mogoče popraviti s spremembno splošnega življenjskega sloga. Najprej je treba to upoštevati.

Za higiensko zaščito med menstruacijo uporabljajte probiotične tampone ellen®: 

Vaš probiotični prijatelj

torek, 27. marec 2012

Pršice: Ali ste vedeli?


1 g prahu vsebuje celo do 100 000 iztrebkov pršic, ki povzročajo simptome alergije.
Največ pršic živi v postelji in s svojimi iztrebki, ki jih med spanjem vdihavate, povzročajo simptome alergije. Pod mikroskopom je naš jogi namreč videti kot tropska džungla.
Najboljši način za vašo zaščito?
Zaščitite svoj jogi, odejo in vzglavnik z vmesnimi ovoji, ki vam preprečujejo stik z iztrebki pršic in s pršicami.
Pršice so mikroskopsko majhni pajkovci, ki se prehranjujejo z vašimi odmrlimi kožnimi celicami. Živijo od 2 do 3 mesece. Pršica vsaka 2 do 3 tedne izleže od 25 do 50 jajčec, zaradičesar v eni sami sami postelji živi dobesedno na milijone pršic. Nikoli ne spite sami.
Dobra novica: zdaj, ko veste, da so pršice tudi v vaši postelji in da živijo v vsakem tudi v najbolj čistem stanovanju, pa če vam povzročajo simptome alergije ali ne, je prav, da veste, da se jim lahko izognete (če ste nanje alergični, se jim morate izogniti – kajti če ni alergenov, ni alergije, tako preprosto je.)
Najpogostejša vprašanja alergičnih na pršice:
Kje pršice živijo? – Povsod, v vsakem, tudi najbolj čistem stanovanju. Rade imajo toplo, vlažno in temno okolje. Značilno jih je največ v jogijih, odejah in vzglavnikih. Najdemo pa jih tudi v preprogah in oblazinjenem pohištvu.
Kakšna je razlika med prahom in pršicami? – Prah sestavljajo številni različni delci. Ker je v samo enem gramu prahu lahko tudi do 100 000 kakcev in delcev odmrlih pršic, ki so glavni povzročitelji simptomov alergije, je najpomembnejši ukrep izogibanje pršicam (zlasti, če vam povzročajo simptome alergije).
Kaj so alergeni pršic? – Pršice same ne povzročajo alergije. Simptome alergije povzročajo njihovi iztrebki in deli odmrlih pršic. Iztrebki pršic razpadejo v droben prah, ki se vrtinči v zrak. Ta zrak skupaj z alergeni vdihavate, če svoje postelje ne zaščitite z vmesnimi ovoji.
Kako mene in mojo družino ščitijo vmesni ovoji? – Vmesni ovoji so zaščitna vmesna plast med pršicami in njihovimi alergeni ter vami. Izdelani so lahko iz gosto tkanega materiala ali iz materiala, ki deluje kot membrana. Vmesni ovoji preprečujejo stik vašega telesa z alergeni.

Vmesni ovoji ALLERGOCOVER® z 12-letno garancijo vas popolnoma ščitijo pred pršicami za najboljše obvladovanje vaše alergije. Izbirate lahko med različnimi merami, ki ustrezajo vašim potrebam. ALLERGOCOVER® so vrhunski vmesni ovoji, izdelani iz gosto tkane t.i. high-tech tkanine, ki vas popolnoma zaščitijo pred pršicami in njihovimi alergeni, hkrati pa neovirano skozi pore med vlakni prehajata vlaga in zrak. Tako ohranjajo odlično spalno klimo, hkrati pa omogočajo zračenje vašega jogija, odeje in vzglavnika in v vaši postelji se ne bodo naselile plesni, ki so prav tako eden najpogostejših alergenov v stanovanju. Odlična prepustnost vmesnih ovojev za zrak in vlago je ob hkratni popolni nenprepustnosti za pršice in njihove alergene je nujna lastnost vmesnih ovojev, ki se jih splača kupiti. Pomembna pa je tudi trpežnost materiala in da so vmesni ovoji preprosti za vzdrževanje. ALLERGOCOVER® ima 12 let garancije na neprepustnost za pršice in njihove alergene, vzdrževanje pa ne bi moglo biti bolj preprosto: nekajkrat na leto vmesne ovoje ALLERGOCOVER® zjutraj snamete, operete, do večera se posušijo (na zraku ali v sušilnem stroju) in nobene noči ne boste več preživeli izpostavljeni alergenom v nezaščiteni postelji. Pod zadrgo pa ima ALLERGOCOVER® še dodatno plast tkanine, ki preprečuje uhajanje alergenov iz Allergocover®ja. ALLERGOCOVER® je izdelan iz tankega, skoraj kot svila lahkega materiala, ki ga sploh ne zaznate pod vašo posteljnino.

Pršice so eden najpomembnejših alergenov, ki vse leto povzročajo težave ponoči, ki se jim lahko preprosto, učinkovito  in dolgoročno izognete – zaščitite svojo posteljo z antialergijskimi vmesnimi ovoji ALLERGOCOVER in se izognite simptomom alergije. Učinkovitost ALLERGOCOVER®ja spoznate že prvo noč po namestitvi. Naspali se boste kot dojenček. Predstavljajte si življenje brez alergije. 

Kako do ALLERGOCOVERja? 
Preprosto: pokličite 02 794 86 20
obiščite spletno stran www.inobsmedicus.si
in www.topmedicus.si 

nedelja, 25. marec 2012

After Sun preparati. Kako delujejo?


So pika na i med izdelki za zaščito pred soncem: preparati After Sun negujejo kožo po izpostavljanju soncu.

Mažite, mažite, mažite: čarobna formula za vse, ki želite izpostavljanje soncu preživeti z nepoškodovano kožo. In sicer pred izpostavljanjem soncu, med njim in po njem. Preparati After Sun hladijo od sonca utrujeno kožo, oskrbijo jo z vlago, poleg tega pa lahko ublažijo poškodbe kože.

Hlajenje
Preparati After Sun so večinoma tako imenovane emulzije olje-v-vodi. Te losjone odlikuje visok delež vlage in imajo prijeten hladilni učinek. Po nanosu ostane vlaga na koži in po izparevanju skrbi za hlajenje. Vlažilni fkatorji kožo dodatno ščitijo pred izsušitvijo.
Pomirjanje
Pravzaprav ne bi smelo priti tako daleč, vendar ko se koža na preveč sonca odzove z rdečino in bolečinami, poskrbijo pomirjujoče snovi za lajšanje. Pomirjujoče delujejo pantenol, izvlečki Aloe Vere.
Zaščita kožnih celic
Med izpostavljenostjo soncu so še posebej zaželeni antioksidanti – zaščitne snovi za celice, kot sta vitamina A in E. Antioksidanti prestrezajo proste radikale, ki nastajajo v koži pod vplivom  sončnih žarkov. Raziskavekažejo, da se po sončenu raven vitaminov A in E v krvi zniža. Losjoni After Sun so lahko vir teh pomembnih popravljalnih vitaminov.
Popravljanje dednega materiala
Večurno cvrenje na soncu postopoma poškoduje kožne celice. Že po 20-minutnem UV-sevanju nastanejo poškodbe genskega materiala (DNK) v kožnih celicah. Sicer lahko telesu lastni popravljalni sistem takšne okvare »zakita«, in sicer tako, da popravi poškodovane dele DNK. Vendar je tovrstna sposobnost popravljanja omejena. Ektoin (snov, ki jo izločajo bakterije Halomonas elongata. Bakterije z ektoinom zaščitijo svojo DNK, svoje membrane in proteine pred izgubo vode, tako lahko v ekstremnih pogoji, npr. v slani vodi in pri veliki vročini preživijo) ščiti pred DNK pred poškodbami, ki jih povzročajo sončni žarki.
Mallorca akne
Sredstva za zaščito pred soncem, ki ne vsebujejo emulgatorjev, preprečujejo nastanek srbečih bunčič, ki nastanejo pri Mallorca aknah. Če ste nagnjeni k Mallorca aknam, morate uporabljati tudi After Sun preparate brez emulgatorjev. Sicer lahko na koži ostanejo ostanki večerne nege in naslednji dan na soncu povzročajo težave.

After Sun 
Hladilni in vlažilni losjon za po sončenju BREZ EMULGATORJEV

Za vsak tip kože, ker ne vsebuje emulgatorjev tudi za kožo, nagnjeno k Mallorca aknam.
Aminokisline in alantoin na naraven način vlažijo vrhnje plasti kože. Vitamin E nevtralizira škodljive proste radikale.
Pantenol in Aloe vera hladita in pomirjata razdraženo kožo. 
Vitamin A pospešuje prekrvitev in normalizira poroženevanje.
Zaradi visoke vsebnosti najkakovostnejših olj postane koža voljna, mehka in elastična.

Prisluhnite svoji koži in
After Sun losjon Louis Widmer zahtevajte v svoji lekarni.
Več informacij: www. inobsmedicus.si; T: 02 794 86 20

sobota, 24. marec 2012

Alergija na sonce (polimorfna fotodermatoza)


Sanjska plaža in sonce – za našo kožo prej napor kot užitek.




Srbenje, pordela koža, mehurji na koži poizpostavljanju soncu – ali je to alergija na sonce? Kaj se skriva za izpuščaji po izpostavljenosti soncu? Kaj so Mallorca akne? Več o vzrokih,simptomih in zdravljenju tako imenovane alergije na sonce.

Kaj je alergija na sonce?
Pojma »alergija na sonce« in »fotoalergija« v medicini nista natančna. Gre za pogovorna izraza za celo vrsto zelo različnih obolenj. Je pa tem boleznim skupno eno: sončna svetloba ima bistveno vlogo, zlasti UV-žarki (UVA- in UVB-žarki). Za pravo alergijo gre redko.

Najpogostejša »alergija na sonce«: polimorfna fotodermatoza
Zelo razširjena bolezen med tako imenovanimi alergijami na sonce je polimorfna fotodermatoza, imenovana tudi sončni ekcem. V srednji evropi prizadene več kot vsakega desetega, ženske imajo težave pogosteje kot moški. Pojavi se lahko v kateri koli starosti, zlasti pa se pojavlja pri otrocih in mladih odraslih. Natančni vzroki še niso znani.
Polimorfna fotodermatoza lahko povzroča težave več let, neredko pa se sčasoma tudi sama od sebe izboljša.

Kako opazimo bolezen?
Simptomi polimorfne fotodermatoze se značilno pojavijo takrat, ko koža po daljši »sončni abstinenci« dobi  nenavadno visok odmerek sončnih žarkov  - na primer po daljšem sprehodu po prvem spomladanskem soncu ali na tačetku poletnih počitnic v južnih krajih.
Na predelih kože, ki so bili izpostavljeni soncu, se po nekaj urah ali dneh pojavijo močno srbeče, pegaste rdečine. Nato se večinoma pojavijo bunčice ali mehurčki. Kožne spremembe se lahko od bolnika do bolnika zelo razlikujejo.

Terapija pri polimorfni fotodermatozi
Po postavljeni diagnozi zdravnik proti akutnim simptomom priporoča kreme ali losijone, ki delujejo protivnetno. Predvsem pa je pomembna dobra zaščita pred soncem – z oblačili in s sredstvi za zaščito pred soncem.
Bolniki morajo paziti, da kože nenadoma ne izpostavijo intezivnemu somcu. S takšnimi nasveti in ukrepi lahko večina bolnikov dobro shaja v vsakdanjem življenju.
Težje oblike in poteki so redkejši. V takih primerih pride v poštev preprečevalno zdravljenje (fototerapija, fotokemoterapija).
Druge »alergije na sonce«
Mednje sodijo fotoreakcije na zdravila (fototoksične in fotoalergije dermatoze) in tako imenovane Mallorca akne.

Za zaščito pred soncem pri alergiji na sonce uporabljajte gel za zaščito pred soncem Louis Widmer

Ker je brez emulgatorjev, ga odlično prenaša tudi zelo občutljiva koža. Kožo zanesljivo ščiti pred soncem, hkrati pa jo vlaži in neguje.

Namenjen je za zaščito pred soncem občutljive kože, nagnjene k alergijam, in mastne kože.

Ker je brez maščob, je izvrsten tudi npr. za lasišče (prečko), poraščene dele telesa.

Zahtevajte ga v svoji lekarni.

Za dodatna vprašanja: pokličite 02 794 86 20.

četrtek, 22. marec 2012

Akne


Mozolji po vsem obrazu – predvsem mladostniki in mladi odrasli poznajo to težavo. Toda akne so ozdravljive.





Akne: mozolji ne nervirajo samo najstnikov.

Kaj so akne?
Akne so najpogostejše kožno obolenje. Približno 85 odstotkov ljudi jih je že imelo. Akne se zaradi hormonskih sprememb med puberteto pojavljajo pretežno pri mladostnikih. Skoraj vsak najstnik je na svojem obrazu že vsaj enkrat odkril značilne ogrce in mozolje. Toda približno do tridesetega leta bolezen večinoma izzveni.

Vzrok je hormonsko pogojeno okrepljeno delovanje žlez lojnic. Delovanje žlez lojnic spodbujajo moški spolni hormoni, zato so akne pri moških in fantih pogostejše in izrazitejše kot pri puncah in ženskah.

Zaradi motnje poroženevanja na izvodilih žlez lojnic najprej nastanejo ogrci. Če se vnamejo, nastanejo mozoljiin gnojni mehurčki. Večinoma se pojavljajo na obrazu, ramenih in prsih. Akne potekajo večinoma nenevarno in po nekaj letih izginejo brez sledu. Poskusi stiskanja mozoljev in gnojnih mehurčkov pa lahko imajo hude posledice. Prizadeta mesta se lahko vnamejo, kar ima za posledico kožne spremembe na veliki površini. V nekaterih primerih ostanejo od aken celo brazgotine.

Pri zelo hudih oblikah so lahko akne ne samo obremenjujoče za telo, temveč tudi za duševno počutje. Mozolje in gnojne mehurčke lahko občutimo kot zelo moteče s kozmetičnega vidika in lahko slabo vplivajo na samozavest.  Zato je pri pravih aknah, tudi zaradi tega psihosocialnega vidika, nujno treba obiskati dermatologinjo / dermatologa.

Popolna nega k aknam nagnjene kože - dokončno opravite z mozolji:


Zjutraj in zvečer kožo nežno, a temeljito očistite s 
Deluje blago antiseptično, 
kožo že med čiščenjem navlaži in pomiri.
pH 5









Čiščenje zaključite s 
Kožo pomirja in osveži. Biostimulatorji izboljšajo sposobnost kože za zadrževanje vlage, pantenol in aloe vera delujeta hladilno in pomirjujoče na vzdraženo kožo. Krema, ki jo nato nanesete, bolje prodre v kožo in opravi svoje delo.






Za dnevno in nočno nego uporabljajte 

Razvit je bil posebej za nego mastne in k aknam nagnjene kože. Deluje blago antiseptično, kožo izvrstno vlaži in rezultati so vidni in opazni od prve uporabe dalje.







Več: www.inobsmedicus.si
                                       www.topmedicus.si

Vrhunska dermatološka kozmetika 
Oda koži
Zahtevajte jo v svoji lekarni

Boj proti pršicam zaradi preprečevanja alergije


Ali moramo strogo paziti, da se pršice pri nas doma sploh ne naselijo, da preprečimo alergijo na pršico? Ali ti ukrepi pomagajo tudi proti plesnim?

Hišna pršica: manj kot milimeter veliki pajkovci so nadležni sostanovalci za tiste, ki se nanje odzovejo z alergijo.
Naslednji nasveti veljajo za bolnike z dokazano alergijo na pršice in za ljudi, ki že imajo kako drugo alergijo ali so nagnjeni  k alergiji ali atopiji (alergijska senzibilizacija). Vsi drugi si ne delajte skrbi. Stanovanje, ki je zagotovo brez pršic, je možno samo na nad 1500 m nadmorske višine. Pri povprečni temperaturi in nizki zračni vlagi, ki tam prevladuje, pršice ne morejo preživeti. Zato je alergičnim na pršice nenadoma bolje v hribih.
Ko se pršice naselijo v stanovanju, je v najboljšem primeru mogoče samo zmanjšati njihovo število. V pomoč so pralne talne obloge in antialergijski vmesni ovoji (npr. ALLERGOCOVER®) za jogije, odeje in vzglavnike. Antialergijski vmesni ovoji (tako imenovani Encasings)morajo biti dokazano neprepustni za pršice in njihove alergene kakce, hkrati pa morajo prepuščati vlago in zrak, da se med spanjem alergik ne poti, da ne poslabšajo spalnega udobja in da omogočajo zračenje jogija, odeje in vzglavnika. Tudi zato morajo biti tanki, lahki in neimpregnirani.

Najboljša, takojšnja in dolgoročna rešitev vaših težav zaradi pršic: vmesni ovoji ALLERGOCOVER z 12-letno garancijo.








Namestite Allergocover in spali boste kot dojenček

sreda, 21. marec 2012

Kako prepoznamo alergijo na pršice?


Ali gre že za alergijo, če ob sesanju ali stresanju preproge kihamo in nam začne teči iz nosu?

Alergijo na pršice prepoznamo po skoraj vse leto prisotnih simptomih, kot so kihanje, vnetje očesne veznice in vodeni nahod. Pozimi, ko se pogosteje in več časa zadržujemo v stanovanju, se simptomi alergije seveda še okrepijo. Komur se ob stresanju preproge ali podobnih prašnih opravilih zaradi prahu za kratek čas vzdraži nosna sluznica, se mu še zdaleč ni treba bati, da je alergičen na pršice. Taki simptomi običajno izzvenijo najkasneje po enem dnevu. Pri teh nenevarnih in hkrati kratkotrajno nadležnih simptomih pomaga tudi hitra nosna prha s slano (fiziološko)raztopino (kakršne ponujajo v lekarnah).
Če ste alergični na pršice, ne stresajte sami preprog in ne sesajte. Posteljo, kjer je največ alergenov pršic in kjer ste jim najdlje neprekinjeno izpostavljeni, pa zaščitite z vmesnimi ovoji Allergocover®, ki vas bodo med spanjem popolnoma zaščitili pred alergeni pršic in pršicami, hkrati pa normalno prepuščajo vlago in zrak. Torej se zaradi Allergocover®-ja ne boste potili, hkrati pa bo omogočeno zračenje jogija/odeje/vzglavnika. Zračenje je zelo pomembno, kajti če uporabite vmesne ovoje, ki slabo prepuščajo vlago in zrak, se lahko v vaši postelji naselijo plesni, ki so prav tako zelo močan alergen.

torek, 20. marec 2012

Nasveti za alergične na pršice


Značilne težave alergije na pršice so kihanje, iz nosu kar teče, solzne, srbeče oči ali kašelj, v najtežjih primerih tudi astma.

Če pri sebi opažate tovrstne simptome vse leto, obiščite alergologinjo / alergologa. To je lahko zdravnica/zdravnik družinske medicine, dermatolog-inja ali pulmolog-inja, če izvaja alergološke teste. V ambulanti bodo po pogovoru o zgodovini bolezni s kožnim ali provokacijskim testom ugotovili povzročitelja vaše alergije.
Največ alergenov pršic je v postelji. Zato je najpomembnejši takojšnji ukrep za alergične na pršice zaščita vzglavnikov, odej in jogijev s specialnimi vmesnimi ovoji. Ti tako imenovani antialergijski vmesni ovoji (angl. Encasings), kot je npr. ALLERGOCOVER®, preorečujejo dviganje alergenov pršic v zrak in nato prehajanje v dihalne poti alergika. Pri nakupu antialergijskih vmesnih ovojev bodite pozorni na naslednja merila kakovosti:

Neprepustnost za alergene pršic
Najmanjši možni vpliv na udobje spanja – material naj bo neimpregniran in lahek, dokazano naj prepušča vlago in zrak
Preprosto čiščenje
Preprosto ravnanje (nameščanje, snemanje)
Material naj ne vsebuje zdravju škodljivih snovi, kemikalij

ALLERGOCOVER® so glede vseh teh meril preizkusile neodvisni inštituti in ga ocenili z najboljšimi ocenami – tukaj so rezultati. Smo vas že prepričali? Vse, kar želite vedeti o ALLERGOCOVER®-ju, vam bomo z veseljem povedali, če nas boste poklicali: 02 794 86 20 ali 041 788 331. Na spletni strani www.inobsmedicus.si smo zbrali kar nekaj koristnih napotkov.
Dodatno so priporočljivi tudi naslednji ukrepi za zmanjšanje težav, ki jih povzročajo alergeni pršic. Predvsem morate otežiti življenje, svoj življenjski slog in predvsem domače okolje prilagodite alergiji.
Glede na lokalizacijo, obliko in obseg težav so kot takojšnji ukrep primerna ustrezna zdravila (kapljice, tablete, injekcije). Z njihovo pomočjo boste zmanjšali, ublažili, prikrili težave zaradi alergije, vendar samo za čas uporabe.

Imate še vprašanja o alergiji na pršice in ALLERGOCOVER®-ju? 
Pokličite: 02 794 86 20 ali nam pišite: info@inobsmedicus.si 
www.inobsmedicus.si   www.topmedicus.si 

ŠTIRJE ELEMENTI USPEŠNEGA OBVLADOVANJA ASTME

Štirje medsebojno povezani elementi terapije so potrebno za doseganje in ohranjanje nadzora astme:   
    Element 1: zaupanje med pacientom in zdravnikom
    Element 2: prepoznava dejavnikov tveganja in zmanjšanje izpostavljenosti tem dejavnikom
    Element 3: ocena, zdravljenje in spremljanje astme
    Element 4: obvladovanje poslabšanja bolezni

V tem prispevku se bom osredotočila na 2. Element: Prepoznava dejavnikov tveganja in zmanjšanje izpostavljenosti tem dejavnikom.
Za izboljšanje nadzora astme in zmanjšanje potrebnih zdravil se mora pacient izogibati dejavnikom tveganja, ki pri njem sprožijo simptome astme. Res je, da se številni pacienti odzivajo z znaki astme na mnoge dejavnike, ki so prisotni povsod v okolju in popolno izogibanje tem dejavnikom je malodane nemogoče. Zato so zdravila za nadzor astme pomembna, saj so pacienti pogosto manj občutljivi na te dejavnike tveganja, če je njihova astma nadzorovana.
Telesna dejavnost je pogost vzrok za simptome astme, vendar se bolniki ne smejo odpovedati telesni vadbi. Simptome je namreč mogoče preprečiti z jemanjem hitro-delujočih inhalacijskih β2-agonistov pred intenzivno vadbo.
Za bolnike z zmerno do hudo astmo je priporočljivo cepljenje proti gripi vsako leto ali vsaj takrat, ko veljajo splošna priporočila za cepljenje. Cepiva proti gripi so varna za odrasle in otroke, starejše od 3 let.

Strategije za izogibanje najpogostejšim alergenom in onesnaževalcem

Ukrepi, ki izboljšajo nadzor astme in zmanjšajo potrebe po zdravilih, vključujejo:
Izogibanje cigaretnemu dimu: Ne kadite in ne bodite v bližini kadilcev. Bolniki in starši ne smejo kaditi.
Zdravila, živila in dodatki: izogibajte se jim, če veste, da vam povzročajo simptome.
Poklicni senzibilizatorji: zmanjšajte oz. Izogibajte se izpostavljenosti tem snovem.
Pršice: posteljnino operite vsak teden v vroči vodi, nato jo dobro posušite na zraku ali v sušilniku za perilo. Vzglavnike, odeje in jogije zaščitite z gosto tkanimi, za vlago in zrak prepustnimi vmesnimi ovoji (Allergocover). Iz stanovanja, predvsem spalnice, odstranite preproge. Redno sesajte.
Živali z dlako: preselite jih na prosto.
Ščurki: stanovanje čistite temeljito in pogosto.
Pelod in spore plesni: Zaprite vrata in okna, zadržujte se v zaprtih prostorih v obdobju visokih koncentracij peloda in plesni.
Plesni v stanovanju: znižajte vlago v stanovanju, redno čistite in zračite.


Več o učinkoviti zaščiti pred pršicami: 
obiščite spletno stran www.inobsmedicus.si  www.topmedicus.si

ponedeljek, 19. marec 2012

Astma - tudi zanjo so pršice dejavnik tveganja


Astma je ena od najpomembnejših kroničnih bolezni in eden najpogostejših vzrokov smrti po vsem svetu. Dokazano je, da se je pogostnost drastično zvišala v zadnjih 20 letih, zlasti pri otrocih.

Kaj vemo o astmi?

Žal … je astma ena od najpogostejših kroničnih bolezni. Po ocenah je na svetu bolnih 300 milijonov ljudi. Pogostnost astme narašča, zlasti pri otrocih.

K sreči … lahko astmo učinkovito zdravimo in večina bolnikov lahko dobro nadzoruje svojo bolezen. Ko je astma nadzorovana, lahko bolniki:
ü  Se izognejo mučnim simptomom ponoči in podnevi
ü  Porabijo malo ali nič zdravil za lajšanje
ü  Živijo produktivno, telesno dejavno življenje
ü  Imajo (skoraj) normalno pljučno funkcijo
ü  Se izognejo resnim napadom

Astma povzroča ponavljajoče se epizode piskanja v prsih, zasoplost, utesnjenost v prsih in kašelj, zlasti ponoči in zgodaj zjutraj.
Astma je kronično vnetno obolenje dihalnih poti. Kronično vnete dihalne poti so preveč občutljive, skrčijo se in pretok zraka se zmanjša, ko so dihalne poti izpostavljene različnim dejavnikom tveganja.
 Najpogostejši dejavniki tveganja za simptome astme vključujejo izpostavljenost alergenom (npr. pršic, živali s kožuhom, ščurkov, peloda in plesni), dražilcem v delovnem okolju, cigaretnemu dimu, (virusne) okužbe dihal, telesna dejavnost, hud čustveni stres, kemični dražilci in zdravila (npr. aspirin in zaviralci beta-receptorjev).
Pri zdravljenju z zdravili za nadzorovanje astme bi bilo treba upoštevati tudi varnost zdravljenja,
morebitne neželene učinke in stroške zdravljenja, ki so potrebni za nadzor astme.
Napadi astme so epizodični, vnetje dihalnih poti pa je kronično prisotno.
Številni bolniki morajo vsak dan jemati zdravila za nadzor astme, da preprečujejo
simptome, izboljšajo pljučno funkcijo in preprečijo napade. Zdravila za lajšanje pa so potrebna
občasno za zdravljenje akutnih znakov, kot so piskanje, občutek tesnobe v prsih in kašelj.
Astme se ni treba sramovati. Olimpijski atleti, znani voditelji, znane osebnosti in drugi ljudje
uspešno živijo z astmo.

Za zaščito pred pršicami tam, kjer jih je največ - v postelji - uporabljajte vrhunske vmesne ALLERGOCOVER z 12-letno garancijo.
Več: www.inobsmedicus.si ali pokličite: 02 794 86 20
www.topmedicus.si 

četrtek, 15. marec 2012

VSE, ČESAR NISTE VEDELI O ČIŠČENJU KOŽE VAŠEGA OBRAZA


Umivanje obraza je del vaše dnevne rutine, vendar ali počnete to pravilno? Lepa koža se začne s tem, pogosto spregledanim korakom. V naslednjem prispevku izveste, kako ta del čim bolje opraviti.
Lepa in zdrava koža se začne s čistim obrazom.
O umivanju obraza ni treba razmišljati, drži?  No, ne povsem. Nedavna študija jepokazala, da samo 50 odstotkov žensk redno umiva svoj obraz. In tudi če ste med polovico tistih, ki to počnete, jih večina ne uporablja pravega izdelka, ga ne spere pravilno in svoji koži ne nudi skrbne in ljubeče nege, kakršno si zasluži.
Po ocenah strokovnjakov za nego kože  si verjetno  80 odstotkov žensk svojega obraza ne umiva pravilno. Dobra nega kože se začne s čisto kožo. Nesmiselno je vlaženje, uporaba anti-aging izdelkov ali izdelkov proti aknam na vaši koži, če nimate kože čiste.
Pretirano umivanje obraza je lahko  enako škodljivo, kot če obraza sploh ne umivamo. Dermatologinja in specialistka za laserske posege iz Washingtona razlaga, da mnogi ljudje kožo tako očistijo, da z nje odstranijo tudi njen naravni zaščitni kisli plašč. Zato berite dalje in odkrijte skrivnost pravilnega čiščenja obraza, da bo vaša koža zažarela.
Preden se začnete umivati, morate odstraniti ličila – sicer čistilo ne more resnično doseči vaše kože. Če ste po umivanju kot rakun, morate storiti naslednji korak, s katerim boste raztopili  maskaro in druga ličila za okrog oči. Za odstranjevanje ličil okrog oči uporabite čistilo na osnovi rastlinskih olj ali sredstvo za odstranjevanje ličil okrog oči. Ti izdelki na osnovi olj utekočinijo trdovratna črtala in ličila brez drgnjenja občutljive kože okrog oči.
Tehnika nežnega odstranjevanja ličil okrog oči: čistilo nanesite na vatirano blazinico, blazinico nežno pritisnite na predel okrog oči in počakajte nekaj sekund. Nato vatirano blazinico nežno potegnite po veki in trepalnicah (to je tudi najboljši način, da rpeprečite, da vam pride ličilo v oči). Po potrebi ponovite, zaokrožite proti nosu, vendar vedno povlecite vatirano blazinico preko trepalnic. Odprite oči, vatirano blazinico prepognite in nežno obrišite še predel pod očesom. Odstranjevalec ličila splaknite, da odstranite morebitne ostanke.
        Modro izberite čistilo. Prvi korak do čiste kože je, da odkrijete pravo čistilo (ja, res je, voda je premalo, potrebujete še nekaj). Ni nujno, da je vaše čistilo drago, mora pa biti nežno in naj se ne peni. Večina mil za telo in tekočih mil zelo izsušuje kožo. Obraz potrebuje nekaj, kar manj izsušuje kožo in je bolj nežno do kože. Tip čistila, ki je najboljše za vašo kožo, je odvisen od vašega tipa kože. Mastno kožo je najbolje čistiti s čistilnim gelom, ki pomaga raztopiti sebum, ličila in zaščito pred soncem. Poskusite s čistilnim gelom Louis Widmer, ki ga dobite v lekarni.  Če imate normalno ali suho in občutljivo kožo, poskusite z nežnim, kremnim čistilnim mlekom Louis Widmer, ki ga prav tako dobite v lekarni.
Ko gre za čiščenje, velja: manj je več. Splošno pravilo: nežnejše je čistilo, tem bolje je.
        Spite s čisto vestjo. Večina strokovnjakov se strinja, da je najboljše čiščenje kože zjutraj in zvečer. Ponoči se tvori sebum, poleg tega imamo zjutraj na koži ostanke nočne nege. Če uporabljate pomlajevalno kremo ali kremo proti aknam, je pomembno, da pred nanosom kožo očistite, saj samo tako lahko učinkovine opravijo svoje delo.
Posebej ključno je umivanje kože zvečer. Čez dan se na koži nabere marsikaj – ličila, sebum, umazanija iz okolja, zato je zvečer zelo smiselno umiti kožo in vse to odstraniti.
        Za nežno, a temeljito čiščenje so najboljše orodje konice vaših prstov. Vaši prsti opravijo veličastno delo in med čiščenjem tudi kožo nežno zmasirajo, s čimer pospešite cirkulacijo in spodbudite limfno drenažo.
        Kožo sperite z mlačno vodo. Po čiščenju temeljito odstranite ostanke čistilnega mleka ali gela. Uporabljajte roke za zajemanje vode in na tak način sperite obraz. Strokovnjaki svetujejo, naj bo voda mlačna. Prevroča ali prehladna voda bo samo dražila kožo in lahko celo popokajo kapilare.
        Čiščenje vključuje več kot le čistilo! Preden začnete s čiščenjem obraza, si temeljito umijte roke.  Obraza si ne osušite z brisačo, ki visi več dni na obešalniku. Na takšni brisači se lahko zaredijo bakterije, ki jih nato prenesete na vaš kot rosa čist obraz. Bodite nežni med sušenjem obraza – vodo popivnajte in obraza ne drgnite z brisačo. Uporabljajte mehko, čisto brisačo, ki jih uporabljate samo za obraz.

Po čiščenju s čistilnim mlekom ali gelom (izbira je odvisna od vašega tipa kože) kožo osvežite in pomirite s tonikom brez alkohola Louis Widmer (dobite ga v lekarni). Tako jo pripravite na boljše prodiranje učinkovine iz dnevne ali nočne nege v kožo.

Več o koži naravni dermatološki kozmetiki Louis Widmer najdete na www.inobsmedicus.si

sreda, 14. marec 2012

Nožnični izcedek

Ni le ženska stvar: bolezenski izcedek in vnetja nožnice lahko imajo najrazličnejše povzročitelje.



Izcedek iz nožnice je lahko normalen, lahko pa je tudi znak okužbe nožnice, glivičnega obolenja, spolne bolezni ali tumorja. Poleg telesnih vzrokov so pomembni tudi duševni vplivi.

Ženske vedo, da lahko imajo včasih več, včasih manj izcedka. Iz nožnice (vagine) se izloča belkasto-mčrćni izcedek brez vonja. Zlasti sredi ciklusa je izcedek pogosto nekoliko močnejši. Tudi živčnost, stres, duševne obremenitve lahko  vplivajo na ta normalen izcedek. Tudi v nosečnosti je izcedka več. Mlade punce lahko že od pubertete dalje opažajo belkast izcedek. Z meno postane nožnica praviloma bolj suha, s tem pa tudi dovzetnejša za bolezenski izcedek. Pri tem vedno sodelujejo tudi ženski spolni hormoni, v največji meri estrogen.
Če ima tekočina iz nožnice spremenjeno barvo, strukturo in vonj, se pojavi neprijetno srbenje, pečenje ali bolečine na zunanjem predelu nožnice ali v nožnici, je to znak, da se je naravna sestava, milje, iz različnih vzrokov spremenila, porušila. Klice, kot so bakterije, virusi ali glivice, so se razširile in povzročile vnetje nožnice. Spremenjen izcedek iz nožnice lahko kaže tudi na spolno bolezen ali rakasto obolenje.

Kako pride do vnetja

Normalna nožnična tekočina ima pomembno zaščitno nalogo proti okužbam. Vaginačni izcedek vsebuje odmrle kožne celice iz nožnice, izloček materničnega vratu in mikroorganizme, zlasti mlečnokislinske bakterije. Le-te tvorijo mlečno kislino iz zalog škroba (glikogena) v kožnih celicah v nožnici in tako vzdržujejo kisel nožnični milje (pH-vrednost 4 do 4,5). Tako kislo okolje varuje pred bolezenskimi povzročitelji in glivicami oziroma preprečuje, da bi se razmnožili in sprožili bolezenske procese. Glivice, npr. kvasovka Candida albicans pogosto poseljuje nožnico, ne da bi povzročala težave.
Ko pa nožnični milje zdrsne iz ravnovesja in se glivice pretirano razrastejo, se lahko pojavi vnetje. Enako velja tudi za druge mikroorganizme.

Povzročitelji bolezni, ki povzročajo vnetja nožnice, se zelo pogosto prenašajo s spolnim odnosom.  Tudi okužbe oz. motnje v sosednjih predelih, na primer anusu ali sečevodu, lahko vplivajo na zunanje in notranje ženske spolne organe.

Dejavniki, ki vplivajo na zdrav nožnični milje

Čezmerna oz. neustrezna intimna higiena. Če se ženska intenzivno umiva z običajnim milom, uporablja intimne deodorante ali si celo prha nožnico, tako pomeša samočistilne mehanizme nožnice ter ravnovesje med nožničnim miljejem naravno prisotnimi klicami. Pojavi se draženje, saj se kisel milje spremeni. Bakterije in glivice se lahko razmnožijo in se lažje vrinejo v nožnico. Pogosti posledici sta povečan izcedek in vnetje nožnice. Tudi pretesno sintetično perilo in oblačila motijo samouravnavajoče procese v intimnem predelu in nato v nožnični tekočini.  Z nepravilnim čiščenjem po izločanju blata, in sicer od zadaj naprej, se glivice in klice iz zadnjičnega predela prenesejo na spolovilo in v nožnico. Pri spolnem odnosu lahko med drugim preide v nožnico smegma, ki vsebuje bakterije in se kopiči pod kožo penisa zaradi pomanjkljive higiene moškega.
Kontracepcija, npr. spirala, mehanska ali kemična zaščita lahko vodi do povečanega izcedka.
Alergije. Alergijske reakcije, na primer na lateks, iz katerega so kondomi, med drugim vpliva na ravnovesje nožničnega izcedka. Mila, dezinfekcijska sredstva, intimna pršila, sintetične tkanine ali določenazdravila za notranjo in zunanjo uporabo lahko sprožijo alergije v zunanjem ali notranjem intimnem predelu in povzročijo  vnetja.
Zdravljenje z antibiotiki. Antibiotiki, ki jih jemljete dalj časa, lahko vplivajo na nožnični milje.
Hormonska nihanja v puberteti, med nosečnostjo in v meni. Ženski spolni hormoni, zlasti estrogen, odločilno vplivajo na uravnavanje nožničnega miljeja. Zato so na primer ženske v meni zaradi pomanjkanja hormonov dovzetnejše za okužbe nožnice. Tudi kontracepcijske tablete pogosto spremenijo naravno kislo zaščito.
Oslabljen imunski sistem. Če je imunski sistem zaradi bolezni ali stresa in duševnih obremenitev oslabljen, se to odraža tudi na nožničnem miljeju. Glivice imajo v takšnih razmerah pogosto lažje delo. Tudi zdravljenje z zdravili, ki zmanjšujejo imunsko obrambo, na primer zdravila s kortizonom, lahko vpliva na nastanek nožničnih vnetij.
Sladkorna bolezen. Povišana raven sladkorja v krvi pospešuje predvsem razmnoževanje glivic, saj se na primer kvasovke prehranjujejo s sladkorjem. Zaradi sladkorne bolezni so tudi obrambne moči organizma oslabljene.
Vnetja v predelu spolnih organov. Vnetni procesi v trebuhu, tako na zunanjih kot v notranjig spolnih organih, zmotijo naravni kisli milje.
Tumorji v nožnici, na materničnem vratu, na maternici. Pri tem lahko gre za nenevarne polipe, ture ali za rakaste oblike. Alarmni znak je med drugim kri v izcedku.

Za ponovno vzpostavitev ravnovesja kislega nožničnega miljeja redno uporabljajte probiotične tampone ellen
Na voljo so v lekarnah, specializiranih trgovinah in v specializirani spletni trgovini www.topmedicus.si.

Več: www.inobsmedicus.si