sreda, 26. december 2012

Alergija na novoletno jelko?


Alergijske reakcije na novoletne jelke? 

Božični čas je tudi čas za postavitev novoletne jelke. Pri mnogih je ta čas povezan tudi s solzenjem oči in težavami z nosom ali kašljem in za krivca se mnogokrat pomisli na novoletno jelko.

Vendar je novoletna jelka sama po sebi redko povzročitelj teh alergijsko pogojenih težav!
Neka raziskava iz leta 1970 je pokazala, da je povzročitelj alergijskih težav verjetno pelod trav, zelišč ali dreves, ki se je oprijel skorje [1]. 
Druga raziskava je pokazala, da se lahko pojavi v zraku v prostoru dramatično zviša količina spor plesni, ko v prostor postavimo novoletno jelko [2]. V neki ameriški študiji so pred nedavnim raziskovali, katere plesni pristanejo v hiši skupaj z novoletno jelko in zaradi njih trpijo tisti, ki so alergični na plesni [3]. Identificirali so 53 raziičnih vrst plesni, med katerimi jih je večina takih, da lahko pomenijo potencialne alergene. Najpogosteje so bile dokazane Penicillium, Aspergillus, Alternaria in Cladosporium, ki so tudi na naših področjih  najpomembnejše plesni, ki sprožajo alergijske reakcije.

Če ste alergični na plesni, upoštevajte, da lahko s "pravo" novoletno jelko v stanovanje prinesete tudi pomembno količino plesni. To morate upoštevati pri postavitvi novoletne jelke. Če pa se pri vas pojavijo znaki alergije, razmislite, ali ne bi novoletne jelke raje odstranili.

VIRI:
[1] Wyse DM, Malloch D. Christmas tree allergy: mould and pollen studies. Can Med Assoc J. 1970;103:1272–6.
[2] Watson C, Rockwell W, Santilli J. Mold allergy and live Christmas trees. Paper presented at: American College of Allergy, Asthma & Immunology Annual Meeting; 2007; Dallas, Texas.
[3] Kurlandsky LE, Przepiora J, Riddell SW, Kiska DL. Identification of mold on seasonal indoor coniferous trees. Ann Allergy Asthma Immunol 2011;106:543-4.

Alergija na pršice - rešitev se imenuje ALLERGOCOVER.

Imate težave zaradi atopijskega dermatitisa, psoriaze, je tudi vaša koža ekstremno občutljiva in nagnjena k alergijam? Iščete negovalno linijo brez dišav in brez konzervansov? Iščete dermatološko linijo z najkakovostnejšimi rastlinskimi olji? Odgovor je sveža kozmetika SIRIDERMA.