petek, 24. maj 2013

10 poletnih nasvetov proti potnim nogam

Smrdeče noge in neprijeten vonj nog sta pogosti težavi ravno poleti. Kaj storiti? 10 poletnih nasvetov proti neprijetnemu vonju nog
Samoumevno: kdor poleti nosi odprte čevlje, ima manj težav z neprijetnim vonjem nog.

Gostitelj vas praviloma ob prihodu prosi, da se sezujete: za mnoge je lahko to zelo neprijetno. Razlog je neprijeten vonj prepotenih nog. Zlasti v vročih poletnih mesecih »smrdeče noge« niso nobena redkost. Kadar je vroče, se noge v čevljih še hitreje spotijo kot sicer.

Zakaj se pravzaprav potimo?
Potenje je samo po sebi življenjsko pomembna naloga, saj izparevanje znoja odvzame koži toploto in telo se na tak način hladi. Potenje je torej ena od oblik uravnavanja temperature telesa. Telo se na tak način samo ščiti pred pregrevanjem. Kadar pa se ljudje močneje potijo, kot je nujno potrebno za uravnavanje toplote, govorimo o čezmerni tvorbi znoja (strokovno hiperhidroza).

Kaj je razlog za neprijeten vonj nog?
Znoj sam po sebi nima vonja in je sestavljen predvsem iz vode. Pri potenju v resnici izločamo sol. Neprijeten vonj nastane šele, če bakterije, ki so normalno na koži, pridejo v stik z znojem. Bakterije razgradijo znoj, pri čemer med drugim tvorijo masleno kislino, ta pa ima znan prodoren in oster vonj. Zaprti čevlji preprečujejo izhlapevanje znoja in ustvarjajo pravo znojilno komoro – idealne razmere za nastanek neprijetnega vonja.
Zato je prvi korak prava izbira čevljev, da preprečimo potenje nog. Vendar je še veliko drugih trikov – naših 10 poletnih nasvetov proti neprijetnemu vonju nog.

10 poletnih nasvetov proti potnim nogam 
1 Odprti čevlji so idealni za poletje, kajti koži nudijo prostor za dihanje. Znoj lahko takoj izhlapi in se ne nabira v čevljih. In kjer je manj znoja, se razvija tudi manj neprijetnega vonja …

2 Če dajete prednost zaprtim čevljem, morate nositi čevlje iz materiala, ki diha, na primer usnjene. Prste proč od plastičnih čevljev! Taki namreč ne morejo vsrkati nič znoja. Noge so v plastičnih čevljih dobesedno zaprte.

3 Dodatno pomaga dezinfekcija čevljev. Tako imajo bakterije namreč manj možnosti, da v čevljih preživijo. Najbolje je, da čevlje temeljito napršimo enkrat tedensko z dezinfekcijskim sredstvom.

4 Tudi pri nogavicah lahko manjši trik zmanjša neprijeten vonj nog. Izogibati se morate sintetičnim nogavicam, ker – enako kot plastični čevlji – ne vpijajo znoja. Najprimernejše so tanke bombažne nogavice.

5 Proti neprijetnemu vonju nog lahko pomagajo tudi tanki podplati, ki jih vložite v čevlje. Seveda so priporočljivi usnjeni, ker dihajo in vsrkajo znoj. Glede na potrebe morate te vložke redno menjavati – test »z nosom« vam pove, kdaj je pravi čas.

6 Jutranja kopel pripomore k temu, da noge osvežite. Po kopeli noge dobro osušite z brisačo in s sušilnikom za lase, da bodo prsti in predeli med prsti povsem suhi. Dišeči dodatki kopelim za noge, kot je žajbelj, prekosijo neprijeten vonj nog in poskrbijo za občutek svežine.

7 Kremne pene Allpresan proti potenju z ekstraktom žajblja in hrastovega lubja zožijo izvodila žlez znojnic in sčasoma poskrbijo za samouravnavanje izločanje znoja. Naslednja prednost: kremna pena se takoj vpije v kožo. Običajno mazilo ali krema zatesni kožo in se še bolj potimo.

8 Pršila za osvežitev nog: Obstaja pršilo za osvežitev nog z mentolom in oljem čajevca (Allpresan, osvežilec za noge) , ki daje prepotenim nogam novo svežino in energijo, hkrati pa deluje hladilno. Učinkuje pa tudi ciljno proti klicam neprijetnega vonja in okrepi zaščito pred glivicami nog in nohtov.

9 Puder za noge je način, da izsušite »znojilno komoro« v čevljih, saj vsrka znoj. Puder preprosto nanesite na stopalo in predele med prsti.

10 Če nič ne pomaga, pojdite k zdravniku. Dermatolog lahko ugotovi, ali je razlog za neprijeten vonj čezmerna tvorba znoja (hiperhidroza). V izjemnih primerih lahko hiperhidrozo zdravi, na primer z botoksom.

Kremna pena Allpresan vsebuje izvlečke žajblja in hrastovega lubja. Formula, ki diha, zelo učinkovito zmanjša čezmerno tvorbo znoja, pri čemer ne ovira naravnih funkcij kože. Glicerin in kakovostni lipidi kožo intenzivno negujejo in jo pomirjajo. 
Rezultat: koža je na otip vnovič prijetno suha in voljna. Zaščitena je pred čezmerno obremenitvijo z vlago.
Kremna pena se takoj vpije v kožo in je ne masti. Takoj po nanosu lahko obujete nogavice. Prenašanje na koži je dermatološko potrjeno.

Allpresan osvežujoče pršilo za noge z oljem čajevca in mentolom daje prepotenim nogam novo svežino in energijo, deluje hladilno. 
Ciljno deluje proti klicam neprijetnega vonja in okrepi zaščito vaših nog pred glivičnimi okužbami kože in nohtov. Prenašanje je dermatološko potrjeno.Več informacij: www.inobsmedicus.siwww.topmedicus.si; 041 788 331 




Kaj pomaga proti neprijetnemu vonju nog?

Neprijeten vonj prepotenih nog – delikatna težava številnih moških in žensk. Krivec so bakterije, ki se v vlažnem in toplem okolju čevljev hitro razmnožujejo. V nadaljevanju vam predstavljamo najboljše namige proti smrdečim nogam.
Smrdeči čevlji? Neprijeten vonj je mogoče učinkovito odpraviti.

Smrdeče noge, prepotene noge – strokovni izraz za to težavo je bromhidroza nog. Za ljudi, ki imajo težave z bromhidrozo nog, je lahko obisk prijateljev ali znancev zelo neprijeten, nenazadnje, ker sodi k bontonu, da si pri gostitelju sezujemo čevlje. Kaj lahko storimo proti neprijetnemu vonju nog, če le-ta ni posledica pomanjkljive higiene?

Kateri so vzroki neprijetnega vonja nog?
Dejavnikov, ki pospešujejo neprijeten vonj nog, je cel kup. Mednje sodijo na primer čevlji z nekakovostnim lepilom ali sintetične nogavice. Zlasti pri poceni čevljih je zato preverjanje vonja zapovedano že pred pomerjanjem. Kajti ko se znoj nog sreča z že tako zatohlim obuvalom, se vonj čevlja ne izboljša.
Pravi razlog za neprijeten vonj so vsekakor bakterije. Neprijeten vonj je vedno povezan s čezmernim potenjem in pretesnimi obuvali. V takšni topli in vlažni komori pa se bakterije zelo hitro razmnožujejo. Nad čemer vihamo nos, je predvsem izovalerianska kislina iz družine maščobnih kislin. To je snov, ki jo iz rožene plasti in znoja tvorijo Staphylococcus epidermidis, običajne klice kožne flore.

S temi čevlji boste odlično hodili
Če imajo čevlji sami po sebi nevtralen vonj ali blag vonj po usnju, je to že prva ovira za prijetno dišeče noge. Kdor pa je nagnjen k močnemu potenju nog, mora prisegati izključno na izjemno zračna obuvala in se mora izogibati čevljem iz umetnega usnja ali športnim čevljem. V takih noga ne more dovolj dihati, poleg tega nudijo izjemne pogoje za razvoj glivic na nogah in nohtih. Enako velja za sintetične nogavice: prste stran od njih. Raje posezite po naravnih materialih, kot so bombaž, naravna vlakna ali svila.
Kadar koli je le mogoče, hodite tako, kot je narava predvidela za naše noge: bosi! Medtem lahko čevlje pospravite na svež zrak. Še posebej je koristno, če vsak dan nosite drug par čevljev.

Znebite se neprijetnega vonja nog!
Z ustreznimi čevlji in nogavicami odvzamete bakterijam domovanje. Vendar je treba odpraviti tudi naslednji vzrok neprijetnega vonja nog: čezmerno potenje. Bakterijsko floro na nogah samih lahko zajezite s pogostim umivanjem nog in s kremnimi penami, ki vsebujejo ekstrakte zelišč, na primer žajblja. Kremna pena z ekstraktom žajblja in hrastovega lubja poleg tega zoži izvodila žlez znojnic, pri čemer se izločanje znoja postoma samo uravna.
Kremna pena Allpresan vsebuje izvlečke žajblja in hrastovega lubja. Formula, ki diha, zelo učinkovito zmanjša čezmerno tvorbo znoja, pri čemer ne ovira naravnih funkcij kože. Glicerin in kakovostni lipidi kožo intenzivno negujejo in jo pomirjajo. 
Rezultat: koža je na otip vnovič prijetno suha in voljna. Zaščitena je pred čezmerno obremenitvijo z vlago.
Kremna pena se takoj vpije v kožo in je ne masti. Takoj po nanosu lahko obujete nogavice. Prenašanje na koži je dermatološko potrjeno.

Allpresan osvežujoče pršilo za noge z oljem čajevca in mentolom daje prepotenim nogam novo svežino in energijo, deluje hladilno. Ciljno deluje proti klicam neprijetnega vonja in okrepi zaščito vaših nog pred glivičnimi okužbami kože in nohtov. Prenašanje je dermatološko potrjeno.Več informacij: www.inobsmedicus.si; www.topmedicus.si; 041 788 331