petek, 15. avgust 2014

MENOPAVZA: Novo obdobje življenja


Menopavza: Kaj je to?

Menopavza ni bolezen. Je točka v življenju ženske, od katere naprej ni več plodna in prenehajo se menstrualne periode. Menopavzo lahko pri nekaterih ženskah spremljajo telesni simptomi, kot so vročinski oblivi ali potenje ponoči. Lahko pa jo obravnavamo kot pozitiven začetek novega obdobja življenja in delujemo preventivno proti pomembnim zdravstvenim tveganjem.



Kaj povzroči menopavzo?
Staranje je najpogostejši vzrok menopavze. Ovariji s staranjem postopoma izgubljajo svojo sposobnost delovanja. So pa še drugi vzroki menopavze, saj lahko nekateri kirurški posegi ali zdravila sprožijo menopavzo. Ti vzroki vključujejo odstranitev ovarijev, kemoterapijo zaradi raka in obsevanje medenice. Če je odstranjena maternica (histerektomija), ovariji pa ne pri predmenopavzalni ženski, se menstruacija ne more pojavljati, značilne hormonske predmenopavzalne spremembe se ne bodo pojavile.



Kdaj se začne menopavza?

Povprečna starost za naravno menopavzo je 51 let, lahko pa se pojavi prej ali kasneje. Menopavza se redko pojavi pred 40. letom ali po 60. letu. Kadilke sonagnjene k zgodnejšemu nastopu menopavze kot nekadilke. Ni načina, da bi lahko vnaprej natančno predvideli, kdaj bo ženska dosegla menopavzo. Menopavza je potrjena, ko ženska 12 zaporednih mesecev nima menstruacije.




Predmenopavzalno obdobje, perimenopavza

Prehod v menopavzo in čas, ko se menopavza približuje, se imenuje predmenopavza ali perimenopavza. V tem obdobju ovariji še vedno delujejo, vendar začne njihovo delovanje pešati. Ženska še vedno lahko zanosi, pa čeprav kaže znake menopavze, saj ima še vedno ovulacije.





Menopavza: kaj lahko pričakujete

Vsaka ženska doživlja menopavzo drugače. Nekatere imajo malo težav, druge pa imajo hude simptome, ki okrnijo kakovost njihovega življenja. Če se menopavza zgodi nenadoma (kot posledica kemoterapije ali kirurškega posega), je prehod lahko težek. V nadaljevanju so opisani nekateri najpogostejši znaki menopavze.





Znak menopavze: spremembe periode

Ko se menopavza približuje, se lahko spremenijo menstrualne periode. Le-te lahko postanejo krajše ali daljše, blažje ali močnejše. Intervali med periodami se lahko skrajšajo ali podaljšajo. Če vas skrbijo spremembe vaše periode, se pogovorite s svojo zdravnico/svojim zdravnikom. Tudi drugi razlogi lahko povzročijo spremembe v vaših periodah, ne le menopavza.




Znak menopavze: vročinski oblivi 

Vročinski oblivi so pogost simptom okrog menopavze.Vročinski obliv je občutek vročine, skoncentriran na predel obraza in vratu. Lahko povzroči občutek vročine in rdečenje kože na teh predelih, pa tudi na prsih, rokah ali hrbtu. Vročinski oblivi se spreminjajo po svoji intenzivnosti, lahko jih spremlja potenje in/ali mrazenje. Trajajo lahko od 30 sekund do 10 minut. Ženske si lahko pomagajo zmanjšati znake vročinskih oblivov tako, da se oblečejo v lahke plasti, z redno telovadbo, uporabo ventilatorja, obvladovanjem stresa in izogibanjem začinjenih jedi.


Zmanjša vročinske oblive


Znak menopavze: motnje spanja 

Vročinski oblivi se lahko dogajajo ponoči, posledica je nočno potenje. Naslednji nasveti vam lahko pomagajo dobro spati, tudi če se ponoči potite:
  • Uporabljajte lahko posteljnino
  • V spalnici imejte ventilator
  • nosite lahko bombažno pižamo.
  • Uporabljajte vlažilne robčke, da si ohladite obraz in jih imejte pri roki pri postelji.
  • Hišnih ljubljenčkov ne pustite v posteljo ali spalnico (saj lahko oddajajo vročino).



Da boste lažje zaspali & za boljšo kakovost spanja



Znak menopavze: težave s spolnostjo 

Hkrati z menopavzo ženske izkusijo nižje ravni hormona estrogena. Ena od posledic znižanih ravni estrogena je suha nožnica, zaradi česar so lahko spolni odnosi boleči in neprijetni. Vodotopni lubrikanti lahko pomagajo premagati to težavo. Če lubrikanti niso učinkoviti, se pogovorite s svojo zdravnico/svojim zdravnikom. Lahko vam predpiše vaginalne kreme ali vaginalete za zmanjšanje suhosti nožnice. Druga posledica hormonskih sprememb je sprememba libida ali želje po spolnosti. Ta se lahko poslabša ali izboljša, vendar je pomembno, da se zavedate, da lahko na libido vplivajo tudi drugi dejavniki, ne le menopavza. Stres, motnje spanja, zdravila in anksioznost - vse to lahko vpliva na libido. Vaša zdravnica/vaš zdravnik vam lahko pomaga uravnavati spremembe libida, če se pojavijo. Čeprav se plodnost z menopavzo preneha, so ženske vseh starosti še vedno dovzetne za spolno prenosljive bolezni, zato je varna spolnost še vedno pomembna.
Pomirja, zmanjša stres & izboljša spanje



Uravnavanje hudih simptomov 

Hormonsko zdravljenje lahko pomaga ublažiti številne težavne simptome menopavze, vendar hormonsko zdravljenje ni brez tveganja. Vaša zdravnica/vaš zdravnik vam lahko pomaga pretehtati tveganja in koristi tega zdravljenja. nizki odmerki kontracepcijskih tablet so ena od možnosti za perimenopavzalne ženske kot pomoč za lajšanje simptomov. Druga zdravljenja vam lahko pomagajo olajšati simptome: antidepresivi, zdravila za uravnavanje krvnega tlaka in sprememba življenjskega sloga. 



Hormonsko nadomestno zdravljenje

Dolgotrajna uporaba hormonskega zdravljenja je povezana s povečanim tveganjem za infarkt, kap in raka dojke, zato je priporočljivo jemanje najnižjega odmerka hormonov, ki je še učinkovit, in to čim krajši čas. Na voljo so številne različne vrste hormonskih terapij na recept in vaša zdravnica/vaš zdravnik vam lahko pomaga najti najboljšo rešitev, če potrebujete tovrstno zdravljenje.





Zdravljenje z bioidentičnimi hormoni

Izraz zdravljenje z "bioidentičnimi" hormoni se nanaša na hormone, pridobljene iz rastlin, pripravljene individualno za vsako pacientko. Tudi nekatera zdravila na recept, ki jih je odobrila FDA, so prav tako "bioidentični" v dobesednem smislu te besede. Nekateri zdravniki menijo, da so "bioidentični" izdelki varnejši, vendar ameriška FDA teh pripravkov ni odobrila.




Alternativna zdravljenja menopavzalnih težav

Mnoge ženske poskusijo alternativna zdravljenja menopavzalnih težav. Ameriški Inštitut za zdravje  trdi, da je premalo zanesljivih raziskav, ki bi dokazovale koristi tovrstnih terapij. Če se odločite preizkusiti ta domača zdravilna sredstva ali druge zeliščne pripravke, se posvetujte s svojo zdravnico/svojim zdravnikom. Nekatera rastlinska ali zeliščna prehranska dopolnila lahko imajo interakcije z zdravili na recept.



Menopavzalna zdravstvena tveganja

Zdravstvena tveganja, povezana z menopavzo, vključujejo večje tveganje za bolezni srca in osteoporozo. Bolezni srca ostajajo najpogostejši vzrok smrti za ženske. Pešanje ravni estrogena bi lahko deloma bilo vzrok, vendar hormonsko zdravljenje za pomenopavzalne ženske ni priporočljivo za zmanjšanje tega tveganja, saj je samo po sebi povezano z zdravstvenimi tveganji.




Za močne kosti



Menopavza: ostanite zdravi

Nikoli ni prepozno za začeti z zdravim življenjskim slogom. Redni pregledi naj vključujejo meritve holesterola, krvnega sladkorja in krvnega tlaka. In ne zanemarite rutinskih preventivnih pregledov, kot je mamografija. S svojo zdravnico/svojim zdravnikom lahko sestavite načrt zdravega življenjskega sloga, ki obsega prehrano, telesno dejavnost in veščine obvladovanja stresa. 




Dejavna menopavza je nuja

Redna telesna dejavnost je pomembna v vsaki starosti, zlasti pa za ženske na prehodu v menopavzo. Aerobne vaje krepijo srce, obremenitvene vaje pa ohranjajo zdrave kosti. To sta dve pomembni sestavini telovadnega programa. Redna telovadba pripomore tudi k ohranjanju zdrave telesne teže in izboljša razpoloženje. Tudi če do sedaj niste bili dejavni, lahko kadar koli začnete povečevati svojo telesno dejavnost. 




Menopavza: Začenja se novo obdobje

Številne ženske ugotovijo, da je menopavza čas, da proslavijo in pozdravijo novo obdobje življenja, namesto da žalujejo za izgubljeno mladostjo. Menopavzo lahko izkoristite kot čas, da si privoščite uživanje in zabavo, se napolnite s pozitivnimi mislimi, se imate radi in revitalizirate svoje spolno življenje.