Hujšanje: Z majhnimi koraki do uspeha
Zdravo hujšanje – s spremenjenimi
prehranjevalnimi
navadami in z več gibanja.
|
Ali ste si čez praznike prijedli kilograme? Če
želite shujšati, raje ne poskušajte s hitrimi dietami. Prehitro je tako
izgubljena teža spet nazaj. Bolje: temeljito premislite o svojih navad kuhanja
in prehranjevanja.
Po obilnih prazničničnih jedeh v decembru so
diete januarja izjemno priljubljene. Dokler jih dosledno upoštevate, ste
občasno celo okronani z uspehom. Toda nato sledi tako imenovani jo-jo učinek. Ljudje
imamo železne navade. Po uspešni dieti se jih večina spet povrne v stare prehranjevalne
navade. In kot bi mignil, so tudi kilogrami nazaj.
Kdor zares želi trajno
shujšati, mu brez spremembe navad ne bo uspelo. Osnova: kritično soočenje s
prehranjevalnimi navadami, volja do sprememb in veliko vztrajnosti.
Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da zavestno in po korakih vpeljujete majhne
spremembe. Pomembni so izbira in količina živil ter način njihove priprave.
Pri nakupu bodite pozorni na podatke o energijski vrednosti
Največji oviri do
lažje prehrane z malo kalorijami so maščobe in sladkor. Z načrtnim in zmernim
nakupovanjem jih lahko zmanjšate. Vabljivi namazi, kot so »lahki« ali »z malo
kalorijami« pri tem niso nujno v pomoč. Lahki izdelki radi zavedejo, da jih
pojeste preveč. Na tak način pa ne prihranite nobene kalorije. Namesto tega se
raje osredotočite na podatke o hranilni vrednosti, predvsem na maščobe in
sladkor.
Zlasti preprosto je to pri mlečnih izdelkih,
saj mora biti vsebnost maščob na njih označena. Za sir z maslom s 60 % maščob
lahko hitro najdete alternativo. Če namesto polnomastnega mleka s 3,5 % maščobe
uporabljate mleko z 1,5 % maščobe, namesto crème fraîche s 40 % maščobe
uporabljate kislo smetano z 10 % maščobe, se to sicer ne bo takoj poznalo na
tehtnici. Toda številni takšni majhni koraki bodo prispevali k vašemu želenemu
cilju – zmanjšanju vaše teže.
Med klobasami so najboljša izbira vrste z malo maščobami, kot so kuhana šunka, narezana
pečenka ali corned beef. Pri prekajenih šunkah lahko mastni rob vidite in ga
odrežete. Na splošno je dobro, če pojeste nekoliko manj mesa. V številnih jedeh
lahko zmanjšate delež mesa: v narastke, golaž in polivke za špagete dodajte
namesto dela mesa več zelenjave.
Pri predelanih izdelkih postane zavestno
nakupovanje hitro mučna zadeva. Seznam sestavin gotovih jedi je pogosto neskončen,
poleg tega pa je drobni tisk težko berljiv. Takšna živila morajo vsekakor biti
na podrejenem mestu, saj pri njih ne morete varčevati s kalorijami, saj posamezne
sestavine ne morete izvzeti. Ravno posamično odmerjanje sestavin izjemno poveča
priložnosti za varčevanje s kalorijami.
Majhen trik: tako varčujete z maščobami in s sladkorjem
Pri peki se splača eksperimentirati s količino
sladkorja, ki je navedena v receptih. Slaščice so pogosto dovolj sladke tudi z
dvema tretjinama navedene količine sladkorja. Kvašeno testo ali skutno testo z
oljem lahko – sploh, če ga obložite s sadjem ali prelijete s sladkim prelivom –
dobro pripravite celo brez sladkorja. Pri umešanem testu pa je nasprotno
sladkor potreben, da testo sploh uspe. Lahko pa sladkor nadomestite: na primer
s stevio ali sladilom. Vendar morate vedeti, da bo končni izdelek drugačnega
okusa, kot ste ga vajeni.
Maščoba v obliki sladke smetane je pogosto v
juhah, omakah in prelivih – pogosto se je dodaja veliko več, kot bi bilo treba.
V krompirjevem narastku lahko sladko smetano delno ali v celoti nadomestite z
mlekom. Zelenjavno juho lahko zgostite z nastrganim krompirjem. Če nato juho
zmešate z mešalnikom, nastane kremna juha, v kateri dodatka smetane sploh ne
pogrešate. Namesto stepene smetane uporabljajte 4-odstotno kondenzirano mleko.
Celo v sladicah se
lahko pogosto izognete stepeni smetani. Mousse au chocolat lahko pripravite z
manj čokolade in z mlekom z manj maščobe. Nujno čvrstotst dosežete z želatino
ali tudi s stepenim beljakom. Tako lahko pripravite večino smetanovih krem. Res
pa je, da jedi, ki vsebujejo surova jajca, vedno skrivajo določeno tveganje za
okužbo s salmonelo.
Pametno kuhanje – manj kalorij
Tudi z izbiro načina priprave lahko prihranite
veliko maščobe. Najboljša izbira za pripravo zelenjave je nežno dušenje ali
kuhanje v sopari. Meso lahko pripravite brez maščobe na žaru v pečici, v foliji
za peko ali v ponvi s premazom proti sprijemanju. Če se maščobe kot nosilki
okusa ne želite odpovedati, jo morate uporabiti varčno. Olje iz steklenice
velikokrat odmerjamo preveč velikopotezno. Bolje je, če ponev za peko premažete
s čopičem. Za to je dovolj že pol žličke olja. Prave kalorične bombe so cvrte
ali panirane jedi.
Pri vseh spremembah v prehrani – lahka kuhinja
ne pomeni popolnega odpovedovanja. Občasno so dovoljeni grehi, ki jih lahko
takoj izravnate – k mastni porciji mesa ni treba jesti pečenega krompirja.
Krompir v oblicah je slastna različica, velika porcija zelenjave pa dober
nadomestek.
Biocyte FULL DETOX MINCEUR |
Biocyte FUSION EXTREME |
Biocyte GLYCEMIC CONTROL |
Biocyte BLOCKEUR FORTE |
Obilica slastnih receptov za vitko linijo Preprostih, za pripravo vsak dan |
Ni komentarjev:
Objavite komentar