Študije so
pokazale, da lahko tudi končni produkti napredovale glikacije (AGEs) močno
vplivajo na vaše metabolno zdravje – ne glede na težo.
AGEs so škodljive
sestavine. S staranjem se naravno kopičijo, tvorijo pa se med kuhanjem
določenih živil pri visokih temperaturah.
V nadaljevanju
izveste vse, kar morate vedeti o AGEs, vključno s tem, kaj so in kako lahko
znižate njihove ravni.
Kaj so AGEs?
Končni produkti
napredovale glikacije (AGEs) so škodljive substance, ki se tvorijo, ko se v
krvnem obtoku združijo proteini ali maščobe s sladkorjem. Ta proces se imenuje
glikacija.
AGEs se lahko
tvorijo tudi v hrani. Hrana, ki je bila izpostavljena visokim temperaturam, kot
so žar, cvrtje ali opekanje v opekaču, lahko vsebuje zelo veliko teh snovi.
Pravzaprav je
prehrana najpomembnejši vir AGEs.
K sreči ima vaše
telo mehanizme, vključno z antioksidanti in encimi, da te škodljive snovi
izloči.
Toda če uživate
preveč AGEs ali če se jih preveč spontano tvori, jih vaše telo ne zmore
izločiti in se začnejo kopičiti.
Z nizkimi ravnmi
AGEs se ni treba obremenjevati, visoke ravni pa dokazano povzročajo v telesu
oksidativni stres in vnetje.
Visoke ravni so
povezane s razvojem mnogih različnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, odpoved
ledvic, alzheimerjeva bolezen in prezgodnje staranje.
Ljudje, ki imajo
visoke ravni krvnega sladkorja, kakršne so pri sladkorni bolezni, imajo večje
tveganje za tvorbo preveč AGEs, ki se kopičijo v telesu.
Zato številni
medicinski strokovnjaki pozivajo, naj
postanejo ravni AGEs marker splošnega zdravja.
Sodobni načini prehranjevanja so
povezani z visokimi ravnmi AGEs
Sodobni načini
prehranjevanja so povezani s tvorbo AGEs v telesu.
To je večinoma
posledica priljubljenih načinov kuhanja, kot so peka na žaru, pečenje, cvrtje …,
pri katerih je hrana izpostavljena suhi vročini. Ti načini kuhanja sicer
naredijo hrano okusno, dišečo in da je videti dobro, a povzroči naraščanje AGEs
do nevarnih ravni.
Dejansko suha
vročina za 10- do 100-krat večjo tvorbo ravni AGEs, kot jih je v presni hrani.
Določena živila, kot so živila živalskega izvora z veliko maščob in proteinov,
so dovzetnejša za tvorbo AGEs med kuhanjem. Živila z največ AGEs so meso
(predvsem rdeče meso), določene vrste sira, ocvrta jajca, maslo, kremni sir,
margarina, majoneza, olja in oreščki. Ocvrta hrana in visoko obdelani izdelki
prav tako vsebujejo visoke ravni.
Torej čeprav se zdi
vaša prehrana zdrava, lahko uživate nezdravo količino AGEs samo zaradi načina,
kako si hrano pripravljate.
Kopičenje AGEs lahko resno načne vaše
zdravje
Telo ima naravne
načine, da se reši škodljivih snovi AGE. A če zaužijete preveč AGEs v hrani, se
v telesu kopičijo hitreje, kot jih lahko telo izloča. Posledice lahko čuti vsak
del telesa, saj lahko povzročijo resne zdravstvene težave.
Visoke ravni so
povezane z večino kroničnih bolezni, s katerimi se danes soočamo. Mednje sodijo
med drugimi bolezni srca, sladkorna bolezen, bolezni jeter, alzheimerjeva
bolezen, artritis, pešanje ledvic in visok krvni tlak.
V neki študiji, ki
so jo izvajali na skupini 559 starejših žensk, so ugotovili, da so imele ženske
z visokimi ravnmi AGEs v krvi dvakrat tolikšno verjetnost smrti zaradi bolezni
srca kot ženske z najnižjimi ravnmi. V drugi študiji so ugotovili, da so imeli
v skupini debelih ljudi tisti z metabolnim sindromom višje ravni AGEs v krvi
kot debeli brez drugih zdravstvenih težav.
Ženske s
policističnim ovarijskim sindromom, hormonsko motnjo, pri kateri ravni
estrogena in progesterona niso ravnovesne, imajo višje ravni AGEs v telesu kot
ženske brez te motnje.
Še več, visoka
vsebnost AGEs v hrani, ki jo uživamo, je neposredno povezana z vsemi temi
kroničnimi boleznimi. Razlog je v tem, da AGEs škodljivo vplivajo na telesne
celice, pospešujejo oksidativni stres in vnetje. Visoke ravni vnetja v daljšem
časovnem obdobju pa škodujejo vsakemu organu v telesu.
Hrana z malo AGE lahko izboljša
zdravje in zmanjša tveganje za bolezen
Ugotovitve tako iz
humanih in živalskih študij kažejo, da omejevanje AGEs v prehrani pomaga ščititi
pred mnogimi boleznimi in predčasnim staranjem.
Več živalskih
študij je pokazalo, da ima uživanje hrane z malo AGEs za posledico nižje ravni
AGEs v krvi in tkivih za do 53 %, poleg tega je manjše tveganje za bolezni srca
in ledvic ter boljša občutljivost na insulin.
Podobne rezultate
so pokazale študije pri ljudeh. Omejevanje AGEs v prehrani pri bolnikih s
sladkorno boleznijo ali boleznijo ledvic, pa tudi pri zdravih zniža markerje
oksidativnega stresa in vnetja.
V študiji, ki je
trajala eno leto, je bilo 138 debelih ljudi na dieti z malo AGEs. Pri vseh se
je izboljšala občutljivost na insulin, zmerno se jim je zmanjšala telesna teža,
imeli so nižje ravni AGEs v krvi ter nižje ravni oksidativnega stresa in
vnetja.
Ljudje v kontrolni
skupini so uživali hrano z običajno vsebnostjo AGEs. Zaužili so več kot 12000
kU AGEs na dan. kU AGEs na liter (kU/l) so enote za merjenje ravni AGEs. Ob
zaključku študije so imeli višje ravni AGEs in markerjev insulinske odpornosti,
oksidativnega stresa in vnetja.
Čeprav je
zmanjšanje AGEs v prehrani jasno pokazalo, da je koristno za zdravje, še ni
smernic za varno in optimalno uživanje AGEs.
Koliko je torej preveč?
Povprečen človek v
razvitem svetu zaužije 15000 kU na dan AGEs, ob tem, da jih nekateri zaužijejo
še bistveno več. Posledično pogosto pomeni, da je prehrana z veliko AGEs vse,
kar je signifikantno nad 15000 kU/dan; prehrana
z veliko pod to mejo velja za prehrano z malo AGEs.
Da bi ugotovili,
ali zaužijete preveč AGEs, preverite svojo prehrano. Ali redno jeste pečeno
meso z žara ali s pečice, uporabljate trde maščobe, polnomastne mlečne izdelke
in veliko procesirane hrane? Če ste odgovorili pritrdilno, verjetno zaužijete
visoke ravni AGEs. Po drugi strani: če uživate veliko rastlinskih živil, kot so
sadje, zelenjava, stročnice in polnozrnata žita, manj mastne mlečne izdelke in
manj mesa, bodo vaše ravni AGEs verjetno nižje.
Če svoje obroke
redno pripravljate z vlažno maščobo, kot so juhe in obare, boste prav tako
zaužili nižje ravni AGEs.
Sledi nekaj
primerov količine AGEs v zaužiti hrani:
·
1 ocvrto jajce: 1,240 kU/l
·
1 umešano jajce: 75 kU/l
·
57 gramov opečene bagete: 100
kU/l
·
57 gramov sveže bagete: 60 kU/l
·
1 žlica smetane: 325 kU/l
·
¼ skodelice (59 ml) polnomastnega mleka: 3 kU/l
·
85 gramov piščanca z žara: 5,200 kU/l
·
85 gramov poširanega piščanca: 1,000 kU/l
·
85 gramov ocvrtega krompirčka: 690 kU/l
·
85 gramov pečenega krompirja: 70 kU/l
·
85 gramov pečenega zrezka: 6,600 kU/l
·
85 gramov govedine: 2,200 kU/l
Nasveti za zmanjšanje ravni AGEs
Dobra novica je, da
lahko sami veliko storite za znižanje ravni AGEs v telesu. Sledi nekaj
nasvetov:
Izberite drugačen način kuhanja
Najučinkovitejši
način za zmanjšanje količino zaužitih AGEs je izbira bolj zdravega načina
kuhanja. Namesto suhe, visoke vročine za kuhanje poskusite z obarami, počasnim
kuhanjem brez vrenja in kuhanje v sopari. Kuhanje z vlažno vročino pri nižji
temperaturi in krajši čas, vse to pripomore k ohranjanju nizke tvorbe AGEs.
Poleg tega lahko kuhanje mesa s kislimi sestavinami, kot so vinski kis,
paradižnikov sok ali limonin sok, zmanjša tvorbo AGEs za vse do 50 %.
Kuhanje na
keramični površini namesto neposredno na kovini lahko prav tako zmanjša tvorbo
AGEs. Posode za počasno kuhanje veljajo za enega najbolj zdravih načinov
kuhanja.
Omejite živila z veliko AGEs
Ocvrta hrana in
visoko procesirana živila vsebujejo najvišje ravni AGEs.
Določena živila, na
primer živila živalskega izvora, imajo višje vsebnosti AGEs. Mednje sodijo meso
(zlasti rdeče meso), določene vrste sira, ocvrta jajca, maslo, kremni sir, margarina,
majoneza, olja in oreščki. Poskusite izločiti ali omejiti ta živila in namesto
njih dajajte prednost polnozrnatim, svežim in naravnim živilom, ki naravno
vsebujejo manj AGEs. Na primer živila, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata
žita, imajo nižje ravni AGEs tudi po kuhanju.
Jejte prehrano, ki je bogata z
antioksidanti
V študiji in vitro
so pokazali, da antioksidanti, kot so vitamin C in quercetin zavirajo tvorbo
AGEs. Številne študije na živalih so pokazale, da lahko nekateri naravni
rastlinski fenoli preprečijo negativne učinke AGEs na zdravje. Ena od takih
snovi je kurkumin, ki ga najdemo v kurkumi. Resveratrol, ki ga najdemo v lupini
temnih sadežev, kot so grozdje, borovnice in maline, lahko prav tako pomaga.
Prehrana z veliko pisanega sadja, zelenjave,
zelišč in začimb lahko pripomore k zaščiti pred škodljivimi učinki AGEs na
telo.
Bodite telesno dejavni
Poleg prehrane tudi
nedejaven življenjski slog pripomore k visokim ravnem AGEs. Redna telesan
dejavnost in aktiven življenjski slog dokazani zmanjšata količino AGEs v
telesu. Neka študija, v kateri je sodelovalo 17 žensk srednjih let, je
pokazala, da so se pri tistih, ki so povečale število korakov na dan, znižale
ravni AGEs.
Pomnite
Moderni načini
prehranjevanja pripomorejo k višjim ravnem škodljivih AGEs v telesu. To je
zaskrbljujoče, saj so visoke ravni AGEs povezane z večino kroničnih bolezni, s
katerimi se soočamo danes. Dobra novica je, da lahko samo s pravilnimi izbirami
znižate svoje ravni. Izberite zdrava, polnozrnata in sveža živila, zdrave
načine priprave hrane in dejaven življenjski slog, da zaščitite svoje zdravje.
Biocyte CELLU 7 DEFENSE, 60 kapsul |
Biocyte LIPOSOMALNI VITAMIN C, orodisperzibilni prašek, 10 vrečic |
Biocyte ESTER C, nekisla oblika vitamin C |
Ni komentarjev:
Objavite komentar