sreda, 9. oktober 2013

GLIVIČNA OKUŽBA NOHTOV

Pravilno zdravljenje glivične okužbe nohtov

Če imate glivice na nohtih rok ali nog, se morate sprijazniti z dolgotrajnim zdravljenjem. Upoštevajte naslednje.

Lepi nohti pritegnejo pogled! Kdor ima težave z glivicami na nohtih, nohte raje skriva.
Glivice na nohtih so tabu tema. Kdor ima težave z njimi, bi rad okužbo zajezil v najkrajšem možnem času – neredko na račun kakovosti življenja. Glivična okužba nohtov je zelo pogosta. OD 10 do 30 % ljudi po vsem svetu ima tovrstne težave.
Glivice poselijo največkrat nohte na nogah, redkeje nohte rok. V številnih primerih onihomikoza, kot se glivično obolenje nohtov strokovno imenuje, sledi glivični okužbi kože stopal. Povzročitelj z lahkoto preide s kože na noht, če so razmere ugodne. Če si na primer s škarjami poškodujete noht, odprete glivicam vstopno mesto. Glivice se lahko razmnožijo tudi, če je okrnjena rast nohta zaradi določenih obolenj ali oslabljenega imunskega sistema.
Če se v nohtu ugnezdijo glivice, napadejo keratin, ki daje nohtu čvrstost. Noht se obarva in postane krhek
Če menite, da bi lahko imeli glivično okužbo nohtov, vsekakor obiščite zdravnika, najbolje kar takoj dermatologa. Kajti: čeprav so sredstva proti glivicam v prosti prodaji v lekarnah, je lahko razlog za vaše bolne nohte tudi kak drug.
Ko je diagnoza glivične okužbe nohtov potrjena, se je treba sprijazniti z dolgotrajnim zdravljenjem. Zdravljenje traja načeloma tako dolgo, dokler ne zraste povsem zdrav noht. Kako hitro se to zgodi, je individualno zelo različno. Nohti na prstih rok rastejo veliko hitreje kot na prstih nog. Pomembno je tudi, kateri noht je obolel, kako močno so v njem glivice razširjene in kakšno je splošno zdravstveno stanje posameznika. Pri starejših, ljudeh s sladkorno boleznijo ali z motnjami s prekrvitvijo rastejo nohti bistveno počasneje. Zdravljenje lahko traja pri nekaterih le tri mesece, pri drugih se lahko zavleče na več kot dve leti.
Zdravnik vam lahko predpiše tinkturo ali lak za nohte. Morda ali hkrati vam lahko predpiše tudi tablete za jemanje. V teh preparatih so učinkovine za uničevanje glivi, tako imenovani antimikotiki. Od zunaj ali od znotraj se vrinejo v plasti nohta in uničijo glivice.

Tinktura (npr. ALLPRESAN Tinktura za nohte) ali tablete?
Zgolj preparat za zunanjo uporabo v obliki tinkture zadošča le, če je poškodovan manjši del nohta, in to površinsko. Če se je povzročitelj razširil že na polovico nohtne plošče ali če je okuženih več nohtov, bo treba jemati še tablete. Tudi če jemljete zdravila proti glivicam, je načeloma smiselna uporaba tinkture za lokalno, zunanjo uporabo. Kombinirano zdravljenje zveča verjetnost, da bodo glivice povsem uničene in pospešuje proces zdravljenja.
Tinkturo (Allpresan) nanašajte na obolele nohte zelo na tanko. Pomembno je, da najprej noht popilite, s tem namreč odstranite obolelo nohtno snov. Poleg tega se učinkovina iz tinkture bolje vrine v noht. Pilico uporabite samo enkrat! Učinkovitejše je brušenje nohta, kar naj vam opravijo pri dermatologu ali v pedikuri. Tako učinkovine iz tinkture dosežejo celice glivic, ki se nakopičijo v votlih, z zrakom napolnjenih prostorih med plastmi nohta in bi se sicer izognile zdravljenju. 
Če morate jemati tablete, opozorite zdravnika na morebitne jetrne bolezni, če se z vami o tem ne pogovori. Kajti ob dolgotrajnem jemanju lahko učinkovine škodljivo vplivajo na jetra.

Kaj storiti, če se glivična okužba nohtov ponovi?
Če povzročitelja glivične okužbe nohtov ne uničite povsem, se lahko okužba čez nekaj časa ponovi. Pogost razlog: pacienti prehitro prekinejo zdravljenje. Ali pa je bil povzročitelj uničen le v fazi rasti, ohranil pa se je v neaktivnem stanju. V takih primerih zdravila niso učinkovita, vsekakor pa je zmanjšana nevarnost ponovitve. Če imate hkrati z glivicami okuženo tudi kožo, na primer v medprstnih predelih, je treba zdraviti tudi to. Kajti od tam se lahko mikroorganizmi vrinejo v noht.
Poleg tega je priporočljiva dezinfekcija čevljev – od sandal do športnih čevljev. To opravite enkrat na teden. Če imate glivično okužbo kože na nogah, si noge umivajte vsak dan, nato pa jih temeljito osušite – ne pozabite na predele med prsti. Nogavice in brisače je treba redno prati, in to na najmanj 60 °C v pralnem stroju. Kopalniške preproge je prav tako treba prati. Priporočljivo je celo, da ploščice v kopalnici čistite z dezinfekcijskim sredstvom in da po stanovanju ne hodite bosi. S temi preventivnimi ukrepi preprečite raznašanje glivic. Tako preprečujete vnovično okužbo, hkrati pa pospešite zdravljenje.

Allpresan ponuja celovito paleto za kožo in/ali nohte, dovzetne za glivično okužbo:
Allpresan TINKTURA za nohte
Allpresan KREMNA PENA
Allpresan OLJE ZA NEGO NOHTOV
ALLPRESAN Dezinfekcijsko pršilo za čevlje
Če imate krhke, razcepljene nohte, poglejte še:

Prehransko dopolnilo 
Biocyte ONGLES FORTS









Več informacij: TOPMEDICUS, Nada Jurič, s. p.
T: 041 788 331; e: nada.juric@inobsmedicus.si
www.inobsmedicus.si 


Ni komentarjev:

Objavite komentar