torek, 28. oktober 2014

NUTRIKOZMETIKA - PRAVA LEPOTA PRIHAJA IZ NOTRANJOSTI

NUTRIKOZMETIKA – NARAVNA EVOLUCIJA KOZMETIKE

Priljubljenost prehranskih dopolnil, ki delujejo terapevtsko na videz kože, las in nohtov, iz leta v leto narašča. Samo leta 2011 je prihodek od prodaje nutrikozmetike v svetu znašal 4,5 milijarde ameriških dolarjev.
S trditvijo, da lepota prihaja iz notranjosti, so nekoč poudarjali osebnost, nasmeh in druge lastnosti, ki niso povezane z zunanjim videzom. Danes to v laboratorijih razumejo dobesedno. Tam nastaja nutrikozmetika – prehranska dopolnila, ki podpirajo zdrav videz kože, las in nohtov, in to iz notranjosti.
Kolikokrat ste ugotovili, da vaša nova krema ne daje želenih rezultatov? Za ta znan scenarij ne moremo obtožiti izdelka. Krema bi morda delovala, če videz kože ne bi bil odvisen od prehrane in drugih dejavnikov. Zaradi uživanja rafiniranih, obdelanih živil je prehrana pogosto brez nujno potrebnih hranil. Redki resnično zaužijejo od pet do šest porcij sadja in zelenjave dnevno, dvakrat tedensko ribe, dovolj oljčnega olja in začimb s protivnetnimi lastnostmi, kot sta ingver in kurkuma. Če k temu dodamo še kajenje, onesnažen zrak in premalo telesne dejavnosti, kreme, ne glede na to, kako drage so in koliko kakovostnih sestavin vsebujejo, težko dajo želene rezultate.

V zadnjih 20.ih letih so bile vodilne inovacije dosežene v estetski dermatologiji in kirurgiji, zelo malo pa v čisti kozmetiki. Za vse ženske in moške, ki se ne želite izpostavljati kirurškim lepotnim posegom, obstaja rešitev – imenuje se nutrikozmetika.
Nutrikozmetika predstavlja naravno evolucijo kozmetike, saj deluje globlje, koristi celemu telesu in deluje dolgoročneje.
Kapsula za vsako težavo
Kozmetična, prehranska in farmacevstka industrija so združile moči v iskanju idealne formule za boljši in lepši videz kože, njihove rezultate pa najdete na trgu pod skupnim imenom nutrikozmetika. Definicija nutrikozmetike se glasi: prehranska dopolnila za jemanje per os, ki vsebujejo ciljna hranila za preventivno ali terapevtsko delovanje na videz kože, las in nohtov. Za ustanovitelja nutrikozmetike velja švedski biokemik Ake Dahlgren. Ob koncu 80-ih let prejšnjega stoletja je lansiral prvo blagovno znamko nutrikozmetike s sloganom »Lepa koža se začne v notranjosti« (Beautiful skin begins within).

Od takrat dalje poraba nutrikozmetike nenehno raste. Samo leta 2011 je znašal zaslužek od prodaje nutrikozmetike v svetu 4,5 milijard dolarjev, 70 % prodaje pa je ustvarjene v samo dveh državah – na Japonskem (nutrikozmetika obsega 15 % kozmetičnega trga) in Kitajskem. Čeprav je v Evropi nutrikozmetika šele v »embrionalni fazi«, trg nutrikozmetike nenehno raste, zlasti zaradi sodelovanja lekarniške mreže in specializiranih trgovin.
Na začetku je nutrikozmetika obljubljala splošne rezultate oziroma lepši videz kože, danes obstaja za vsak problem, povezan s kožo, z lasmi in nohti, svojo kapsulo. Tako lahko najdemo kapsule za samoporjavitev oz. pripravo na sončenje, kapsule za odpravljanje aken, gub, mastne kože, suhe kože, proti izpadanju las, krhkim nohtom, hiperpigmentacijam, temnim kolobarjem okrog oči ali za večje prsi brez operativnega posega. 

Sestava nutrikozmetike
Sestava nutrikozmetike ni skrivnost. Med sestavinami so dobro znani vitamini, minerali, nenasičene maščobne kisline, hialuronska kislina, kolagen, elastin, keratin in druga hranila, katerih delovanje na videz kože, las in nohtov so že potrdile znanstvene raziskave. Med sestavinami nutrikozmetike za lajšanje aken najdete betaglukane, laktoferin, probiotiki, cink, ki čisti kožo in vitamin A, ki pripomore k ohranjanju normalne kože.  Nutrikozmetika za zmanjšanje gub vsebuje vitamin C, ki obnavlja celice in spodbuja tvorbo kolagena, kolagen in elastin ter cink in GABA (gamaaminomasleno kislino). Formula za preprečevanje hiperpigmentacij in pojav starostnih peg vsebuje arbutin ter ekstrakta belega paradižnika in bele murve. K suhi koži pripomore pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin  in hialuronske kisline, zato z uživanjem nutrikozmetike, ki vsebuje naravne kožne lipide ceramide, hialuronsko kislino ciljate na lajšanje omenjenih težav. Obstaja tudi nutrikozmetika, ki zmanjša podočnjake in temne kolobarje okrog oči, vsebuje pa klorofil, ginkgo bilobo (pripomore k normalni cirkulaciji krvi ter ščiti tkiva in celice pred oksidacijo). Zadnja leta postaja vse bolj pomembna nutrikozmetika, usmerjena na sončenje – za preprečevanje in lajšanje alergije na sonce, samoporjavitev in zaščito kože pred oksidativnimi poškodbami zaradi sonca (po izpostavljanju soncu). Večina teh formul vsebuje beta-karoten, ki koži daje korenčkasto oranžno barvo. Zato je francoski proizvajalec nutrikozmetike Biocyte razvil najsodobnejšo formulo na osnovi koži naravnega barvila melanin. Raziskave in razvoj so trajali tri leta, rezultat pa je prva nutrikozmetika za samoporjavitev, ki vsebuje melanin, pridobivajo pa ga iz lupine črnih oliv, naslednja sestavina te formule je tirozin, ki spodbuja tvorbo melanina v koži. Nutrikozmetika za po izpostavljanju soncu pa mora vsebovati močne antioksidante (vitamin E, likopen), da lahko prestrežejo proste radikale, ki so nastali v koži pod vplivom sonca, in učinkovine, ki kožo vnovič navlažijo in preprečijo predčasno staranje kože (hialuronska kislina, izvlečki Aloe vere).

Francoski proizvajalec nutrikozmetike Biocyte postal mednarodni vodilni standard na področju nutrikozmetike in prehranskih dopolnil. Nutrikozmetika Biocyte je rezultat dolgoletnih raziskav, njihovi izdelki pa so proizvedeni v skladu z najvišjimi zahtevami: po najstrožjih standardih in v skladu z načeli dobre proizvodne prakse, z upoštevanjem meril varne proizvodnje, kakovosti in klinično dokazane učinkovitosti. Njihove formule nutrikozmetike in prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamine, minerale in rastlinske izvlečke, temeljijo na načelih fizioloških in prehranskih odmerkov. Biocyte je izjemno inovativno, mlado podjetje: razvili so prvo nutrikozmetiko s hialuronsko kislino, s čistim keratinom, z naravnim melaninom, prvo nutrikozmetiko za svetlitev hiperpigmentacij in starostnih peg, prvo BB-kremo v kapsulah …

Ko se naslednjič odpravite po nakupu nove kreme za obraz, losjona za telo ali šampona za lase, vprašajte dermatologa, farmacevta ali druge strokovnjake tudi o nutrikozmetiki. Kombinirana nega, iz notranjosti in zunaj (koncept in & out) lahko pripomore k videzu kože, kakršnega si želite.


Ni komentarjev:

Objavite komentar