sobota, 22. marec 2014

Brez težav skozi menopavzo

Kaj pomaga proti vročinskim oblivom, izbruhom potenja in nihanjem razpoloženja?

Kriza? Ne, hvala! Številne ženske zakorakajo povsem sproščeno v drugo polovico življenja
Kaj so menopavzalne težave?
Klimakterij pomeni leta hormonskega prilagajanja pred zadnjo mesečno krvavitvijo in po njej. To obdobje polje poznamo kot menopavza. V tem času se spremenijo koncentracije spolnih hormonov, predvsem estrogena in folikle stimulirajočega hormona (FSH).
To hormonsko neravnovesje lahko sproža značilne menopavzalne težave. Mednje sodijo predvsem vročinski oblivi, izbruhi potenja, motnje spanja, depresivna razpoloženja in živčnost. Pogosta sta tudi upad želje po spolnosti in razgradnja sluznice, zaradi česar postane nožnica suha.
Menopavza ni bolezen, ženske jo povsem različno občutijo. Številne nimajo nobenih težav ali jih imajo le malo. Druge pa znaki postopnega upadanja hormonov zelo obremenjujejo. Tako trpijo zaradi okrnjenih telesnih in duševnih občutij, da potrebujejo zdravljenje.


Menopavza - pogosto prelomni čas
Menopavza pri mnogih ženskah sovpada z obdobjem drugih sprememb v življenju: otroci odrastejo in se osamosvojijo. Nenadoma ostaja več časa za partnerstvo. To lahko odnos okrepi – ali ga postavi pred izziv. Tudi na poklicnem področju so ženske v tem življenjskem obdobju v zenitu – ali so ga že prešle. Nekatere se poklicno preusmerijo ali razmišljajo o novem začetku potem, ko so vzgojile otroke. Tudi takšne prelomnice tako v zasebnem kot poklicnem življenju vplivajo na dobro počutje – pozitivno ali negativno.


Kaj pomeni menopavza?

Kaj se skriva za najpomembnejšimi pojmi okrog zadnje mesečne krvavitve?
Predmenopavza, perimenopavza, postmenopavza – kaj za vraga vse to pomeni?
Menopavza je definirana kot zadnja mesečna krvavitev. Gre torej za trenutek, ki ga je pravzaprav mogoče določiti le za nazaj. Povprečna starost ob menopavzi je približno 50 let. Pri nekaterih ženskah se krvavitve prenehajo že pri 45 letih ali prej, druge doživijo menopavzo šele sredi petdesetih.
Predmenopavza se imenujejo leta pred menopavzo. V tej fazi se hormonsko ravnovesje postopoma spreminja. Pojema na primer tvorba hormona progesterona. Razmiki med mesečnimi krvavitvami se lahko podaljšajo. Ovulacija se zgodi le še redko. Predmenopavza je večinoma med 45. in 50. letom.
Perimenopavza je faza, ki traja eno do dve leti pred menopavzo in po njej. Sedaj usahne dozorevanje foliklov v jajčnikih, zaradi česar ovulacija vedno pogosteje izostane. S tem pa tudi rumeno telesce ne dozori, ki je odgovorno za tvorbo progesterona. Pojavijo se motnje menstrualnega ciklusa, vse dokler krvavitev nekega dne povsem ne izostane (menopavza). Ker folikli več ne zorijo, se zmanjša tudi tvorba estrogena, medtem ko se moški spolni hormoni (ki se tvorijo tudi v ženskem telesu) še naprej tvorijo na isti ravni.
Postmenopavza se začne nazadnje, in to po perimenopavzi – torej eno do dve leti po zadnji periodi, vse do postopne zaustavitve tvorbe estrogena in gestagena. To traja do približno 65. leta.


Vzroki menopavze
V menopavzi se spremeni raven ženskih spolnih hormonov progesterona in estrogena. Ta hormonska sprememba lahko sproži značilne težave, kot so vročinski oblivi. Kako močno so le-te izražene, je individualno različno. Ker se raven hormona progesterona v obdobju menopavze kontinuirano znižuje, se lahko po daljšem času pojavi presežek estrogena: jajčniki nazadnje več ne tvorijo progesterona, estrogen pa še. Ko v jajčnikih ni več nobene jajčne celice, se ustavi tudi tvorba estrogena.



Simptomi menopavze
Pogled na koledar: v menopavzi se običajni ciklus spremeni.


Vročinski oblivi, motnje spanja, izbruhi potenja – seznam možnih menopavzalnih težav je dolg. Ali se bodo pojavile in kako izrazite bodo, je individualno zelo različno.
Prvi znaki menopavze so komaj opazne spremembe dolžine ciklusa. Najprej je praviloma pogosto krajši. Pri četrtini žensk med 40. in 50. letom postanejo razmiki daljši, krvavitve pa močnejše. Pogoste so tudi vmesne krvavitve. Nazadnje perioda povsem izostane.
Zmanjšana tvorba hormonov lahko sproži različne težave:
Ko se raven ženskih hormonov znižuje, se povečuje tudi tveganje za osteoporozo. Na začetku ta bolezen večinoma ne povzroča težav, zato lahko ostane dolgo neodkrita, vse dokler ne postane opazna zaradi zloma kosti.
Pomembno: navedeni znaki so lahko posledica spremenjenega hormonskega ravnovesja v menopavzi, lahko pa imajo tudi številne druge vzroke, zato naj težave pojasni vaša zdravnica oz. vaš zdravnik.


Naraščajoča vročina in noči brez spanja
Vročinski oblivi lahko veljajo za klasiko med telesnimi težavami menopavze: pojavljajo se najpogosteje. Večinoma se vročinski val razširi preko obraza in vratu ter zgornjega dela telesa. Obraz postane rdeč, sledi pa obliv znoja. Ko to popusti, največkrat sledi občutek mraza.
Mnoge ženske trpijo tudi zaradi težav s spanjem, pojavljajo se pogoste faze prebujanja. Okrnjen počitek je glavni razlog za pešanje storilnosti in obdobja izčrpanosti v menopavzi.
Hormonske spremembe v menopavzi lahko motijo tudi duševni mir: nihanja razpoloženja vse do depresivnosti, upad energije, anksioznost, živčnost in razdražljivost so možne posledice. V povezavi z lokalnimi učinki pomanjkanja estrogena v genitalnem predelu se lahko razvijejo spolne funkcionalne motnje. Zaradi pomanjkanja estrogena postane sluznica v genitalnem predelu tanjša in bolj suha ter dovzetnejša za poškodbe. Tudi vlaženje sluznice med spolnim vzburjenjem je manjše. Če sluznica ni dovolj navlažena za spolni odnos »brez trenja«, se to strokovno imenuje motnja lubrikacije. To je pogost znak pred menopavzo in med njo, ko tvorba ženskih spolnih hormonov vse bolj peša.
Število okužb sečnih poti pri ženskah po menopavzi narašča. Povzročitelji bolezni se večinoma iz zadnjika prenesejo v smeri sečnice, nato pa se dvignejo v mehur. Simptomi so pogosto siljenje na vodo, pekoče bolečine pri odvajanju vode, lahko tudi bolečine v ledvicah in vročina.
V menopavzi se pogosto lahko pojavi tudi šibkejši mehur: ker estrogen več ne deluje, posledično začneta krneti sluznica mehurja in sečnice. Poleg tega medenično dno izgublja elastičnost in postaja prožnejše.


Nova era
Za mnoge ženske menopavza ni le zdravstvena dimenzija. Nekatere vodi v spremembe in nove smeri. To fazo spreminjanja ženske občutijo zelo različno. Za nekatere pomeni osvoboditev in vzbudi v njih željo po odhajanju. Druge pa nasprotno potre, počutijo se izžete in izrabljene.



Zdravljenje

 Hormonska terapija ali zdravilne rastline – zdravljenje mora biti prilagojeno ženski
Hormonsko nadomestno zdravljenje vrne telesu hormone, ki jih samo ne tvori več- Vedno mora biti individualno prilagojeno potrebam ženske. Vedno pa velja osnovno načelo: čim manj hormonov, ravno toliko, kot je potrebno. To pomeni, da mora biti odmerek hormonskega nadomestnega zdravljenja najnižji učinkoviti odmerek, zdravljenje pa naj bi trajalo najkrajši možni čas. Ali so hormoni ustrezno zdravljenje za menopavzalne težave in v kakšni obliki, se mora vsaka ženska pogovoriti s svojo ginekologinjo/svojim ginekologom. Pri tem se je treba pogovoriti tudi o morebitnih tveganjih in neželenih učinkih.
Hormonski preparati so v obliki tablet, gelov, krem, svečk, obližev, pršil za nos in injekcij.


Zeliščni pripravki
Zelena lekarna jih obsega kar nekaj, ki lahko blažijo menopavzalne težave.


Koristno je vedeti
Kolo namesto kavča: da boste fit - in to ne le v menopavzi
Menopavzalne težave je mogoče le pogojno preprečevati. Zdrav življenjski slog s sproščenostjo, z gibanjem in uravnoteženo prehrano veliko pripomore k dobremu počutju.
Preprost recept, ki (ne le) v menopavzi pozitivno vpliva na telesno in duševno počutje:


Če se izogibate čezmerni telesni teži, ste športno dejavni, se izogibate alkoholu in nikotinu, hkrati znižujete tveganje za raka dojke.


Individualno prilagojena nega kože
Spremembe kože in las med menopavzo lahko upočasnite s posebno temeljito nego. Uporabljajte blage losjone za umivanje, vlažilne kreme, ki vašo kožo povratno mastijo in so prilagojene vašemu tipu kože. Veliko svežega zraka, obisk savne in nežne masaže lahko prav tako poskrbijo za lepo kožno sliko.


Zaščita pred soncem

Očala in senčnik ščitijo
pred UV-žarki
S starostjo koža tvori manj kožnega pigmenta melanina, ki daje koži porjavelo barvo in jo varuje pred sončnimi opeklinami. Poleg tega sonce pospešuje nastajanje starostnih peg. Ženske pred menopavzo in po njej morajo zato svojo kožo še posebej zavarovati pred preveč sonca. Priporočljiva so oblačila, ki ne prepuščajo sonca, kreme za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem, sečnik in sončna očala.

Pijte dovolj tekočine
Zlasti med menopavzo morajo ženske biti še bolj pozorno, da zaužijejo dovolj tekočine, nenazadnje tudi zato, da se koža ne izsušuje. Priporočljivi so od dva do trije litri vsak dan, najbolje vode, sadnih čajev ali sadnih sokov, razredčenih z vodo. Kronične bolnice, na primer z obolenjem ledvic ali srca, naj vprašajo svojo zdravnico/svojega zdravnika, koliko tekočine je primerne.


Sproščeno novemu obdobju naproti

Veliko težav, povezanih s hormonskimi spremembami, se občutno izboljša, če obvladujete stres in ciljno skrbite za sproščenost. Možnosti so raznolike. Vsaka mora sama ugotoviti, katera metoda ji najbolje pomaga. Izberete lahko med drugim dihalne vaje, avtogeni trening ali tudi mišični sprostitveni trening po Jacobsonu. Če pa imate raje eksotiko, si lahko do sprostitve pomagate tudi z jogo in meditacijo.

MENOPASS 
Za ženske, ki se soočate s prvimi znaki menopavze ali ste že v menopavzi, imate težave v tem občutljivem obdobju, doživljate številne neželene učinke, povezane s menopavzalnimi spremembami.
Rezultati: 

  • obnovljeno hormonsko in čustveno ravnovesje, zmanjšanje
  • Zmanjšanje vročinskih oblivov
  • Izboljšan občutek dobrega počutja
  • Obnovljeno spanje
  • Preprečena osteoporoza

 MICROZEN
Za vse, ki imate občutek, da vas uničuje vsakdanji stres, se težko sprostite in s težavo nazaj zaspite, ste v depresiji in s težavo obvladujete stres.
Rezultati: 

  • zmanjšana raven stresa
  • obnovljen občutek umirjenosti
  • vedrina & sproščenost
  • Sproščujoče in protistresno delovanje
  • Izboljšana kakovost spanja
  • Manj utrujenosti

 MICROCORAIL
Za vse, ki imate krhke kosti, pomanjkanje kalcija in želite preprečiti osteoporozo in artrozo.
Rezultati:

  • Močne kosti
  • Okrepljena kostna integriteta
  • zdrave kosti
  • trden skelet
  • izogibanje osteoporozi

KOENCIM Q10
Za vse, ki vam primanjkuje energije in si jo želite povrniti ter izboljšati svojo telesno zmogljivost in si opomoči po naporih. Za vse, ki si želite svoje telo zaščititi pred antioksidanti.
Rezultati:

  • povišana raven energije
  • večja storilnost
  • antioksidantna zaščita

NOCTRIM FORTE
Za vse, ki ste pod stresom in težko zaspite, se ponoči prebujate, vstanete utrujeni zaradi pomanjkanja sproščujočega in krepčilnega spanca.
Rezultati:

  • izboljšana sposobnost zaspati
  • sproščujoče, krepčilno spanje
  • preprečena nespečnost
  • spodbuja sproščanje
  • obnovljen občutek umirjenosti

ČAS JE ZA VISOK ODMEREK UČINKOVITOSTI!

3 komentarji: