četrtek, 25. avgust 2011

ATOPIJSKI DERMATITIS


ATOPIJSKI DERMATITIS

Po vsem svetu ima atopijski dermatitis od 10 do 20 % otrok. Približno od 1 do 3 % odraslih ima atopijski dermatitis. Atopijski dermatitis se pojavlja pri ljudeh vseh barv kože.

Večina (90 %) jih dobi atopijski dermatitis pred 5. rojstnim dnevom. Atopijski dermatitis se redko prvič pojavi pri odralem človeku.

Atopijski dermatitis je dane spogostejši, kot je bil pred 30 leti. Dermatologi ne vedo, zakaj je temu tako. Vedo pa, da je tveganje, da bodo dobili atopijski dermatitis, pri nekaterih otrocih večje. Naslednji dejavniki naj bi povečali tveganje, da bo otrok dobil atopijski dermatitis:

  • Družinski člani imajo atopijski dermatitis, astmo ali seneni nahod: Ali ima otrokova mama ali oče atopijski dermatitis? Ali ima kateri od staršev astmo ali seneni nahod? Družinska zgodovina teh bolezni ostaja največji dejavnik tveganja. Če ima kateri od staršev ali oba atopijski dermatitis ali alergijo, je večja verjetnost, da bo otrok imel atopijski dermatitis. Nekateri otroci zbolijo zaradi vseh treh bolezni. Astma in seneni nahod se pogosto pojavita pred 30. letom starosti. Ljudje imajo astmo in seneni nahod pogosto vse življenje.
  • Kje otrok živi: življenje v razvitih državah, mestih (zlasti v tistih z višjo stopnjo onesnaženosti) ali hladnem podnebju kaže, da povečuje tveganje. Na primer za otroke z Jamajke, ki živijo v Londonu, je verjetnost, da se bo pri njih razvil atopijski dermatitis, dvakrat večja kot za otroke, ki živijo na Jamajki.
  • Spol: ženske imajo nekoliko višjo verjetnost, da se bo pri njih pojavil atopijski dermatitis, kot moški.
  • Starost matere ob rojstvu otroka: če mati rodi otroka kasneje v svojem rodnem obdobju, je večja verjetnost, da se bo pri otroku pojavil atopijski dermatitis.
  • Socialne razmere: atopijski dermatitis se pogosteje pojavlja v premožnejših družinah. 

Kaj povzroča atopijski dermatitis?

Raziskovalci še vedno ugotavljajo, kaj povzroča atopijski dermatitis. Ugotovili so, da atopijski dermatitis:

  • ni nalezljiv
  • pojavlja se v družinah: ljudje, pri katerih se pojavi atopijski dermatitis, imajo pogosto družinskega člana, ki ima atopijski dermatitis, astmo ali seneni nahod. Torej so geni med povzročitelji atopijskega dermatitisa.
  • Če ima kateri od staršev ali oba atopijski dermatitis, astmo ali seneni nahod, je večja verjetnost, da bo otrok imel atopijski dermatitis.
  • Približno polovica ljudi (50 %) s težko obliko atopijskega dermatitisa (pokriva velik del telesa ali je zelo težaven) jih bo dobila astmo, približno ena tretjina pa jih bo zbolelo za senenim nahodom.

Ali lahko določena živila povzročijo atopijski dermatitis?  

Živila ne povzročajo atopijskega dermatitisa. Vendar nekatere študije kažejo, da lahko alergije na hrano poslabšajo atopijski dermatitis. Otroci, ki imajo atopijski dermatitis, so pogosto alergični na ta živila – mleko in živila, ki vsebujejo mleko (npr. jogurt in sir), orehi in lupinarji (školjke, polži, raki). Preden prenehate hraniti otroka s temi živili, se pogovorite s svojim otroškim dermatologom. Otroci potrebujejo določena živila za normalno rast in razvoj.

Raziskave potekajo nenehno, da bi odkrili, kaj povzroča to zapleteno bolezen.

Atopijski dermatitis se pogosto pojavi pri otrocih v prvem letu življenja. Če otrok dobi atopijski dermatitis, se na koži pojavljajo suhi in luskasti predeli – pogosto na lasišču, na čelu in obrazu. Taki luskasti predeli so zelo pogosti na licih.

Ne glede na to, kje se atopijski dermatitis pojavi, vedno zelo srbi. Dojenčki lahko drgnejo svojo kožo ob odejo ali blago, da ublažijo srbenje.         

Pri otrocih vseh starosti je srbenje lahko tako močno, da otrok ne more spati. Praskanje pa lahko povzroči vnetje kože.

Ker je atopijski dermatitis lahko dolgotrajen, je pomembno, da se naučite, kako negovati kožo. Zdravljenje in dobra nega kože lahko olajšata večino neprijetnosti.

Za nego ekstremno suhih predelov kože je priporočljiva uporaba REMEDERM SILVER KREME Louis Widmer, ki jo zahtevajte v svoji lekarni.
 
  
 

REMEDERM SILVER KREMA se nanese samo
enkrat ali dvakrat na dan na ekstremno suhe predele kože.

Takoj pomiri srbenje, kožo navlaži, pripomore k ponovni
vzpostavitvi kožne pregrade in deluje blago antiseptično.








Ni komentarjev:

Objavite komentar