četrtek, 4. avgust 2011

Ohranite svojo kožo mladostno


Uvod
Obstajajo različni načini, ki vam pomagajo k mladostnejšemu videzu. Na področju staranja kože je na internetu kar nekaj koristnih informacij, vsekakor pa se oglašuje tudi ogromno nepreverjenih in potencialno nevarnih postopkov in izdelkov. Mnoga »naravna« sredstva so lahko zelo škodljiva. Preden se odločite za nov zdravljenje ali kupite drag izdelek za pomlajevanje kože se vsekakor posvetujte s svojo zdravnikco/svojim zdravnikom ali z dermatologinjo/dermatologom.
V tem prispevku so povzete informacije iz znanstvene literature. Obstaja nekaj novejših pristopov, ki še niso preverjeni. Nekateri od bolj obetavnih pristopov so še v fazi preizkušanja.

Kaj povzroča staranje kože?
Izpostavljanje soncu je najmočnejši dejavnik pospeševanja nastajanja sprememb, ki so povezane s staranjem kože. Kronično izpostavljanje soncu je verjetno razlog za več kot 90 % vidnih znakov staranja. Te spremembe vključujejo gubice, črte in gube, celo spremembe barve kože, kot so rjave pege in sončne pege, počene ali razširjene kapilare, druge nepravilnosti na površini kože in celo aknam podobni ogrci in ciste. Primerjajte svojo kožo obraza, vratu, dekolteja in rok s predeli kože, ki so večinoma zaščiteni pred soncem. Tako boste zelo preprosto opazili nekatere učinke, ki jih ima sonce na staranje vaše kože.
Nosečnost, ponavljajoče gibanje obraznih mišic, kajenje in dedne značilnosti prav tako vplivajo na pojavljanje in izrazitost teh sprememb. Nekateri ljudje so obdarjeni z dednim makeupom, ki jih deloma ščiti pred mnogimi spremembami, povezanimi s staranjem kože.

Kako sončna svetloba poškoduje kožo?
Sončni žarki lahko dramatično povečajo spremembe kože, povezane s 'staranjem'. Poškodbe vrhnje plasti kože (povrhnjice) vodijo do nepravilnosti, luščenja kože ter številnih izrastlin. Poškodbe pigmentnih celic v tej vrhnji plasti povzročajo tudi lisaste spremembe barve polti, rjave in sončne pege.
Poškodbe celic, kolagenskega in elastičnega tkiva usnjice (srednje plasti kože) pripomorejo k nastanku gub, ki so lahko drobne gubice ali celo globoke gube in črte. Zmanjšajo tudi elastičnost kože (sposobnost kože, da se po raztezanju ali premikanju povrne v začetno stanje, globoko v koži pa lahko zaradi tako imenovanega procesa 'solarna elastoza' pa lahko povzročijo rumenkaste grudičaste spremembe.
Sončna svetloba lahko neposredno poškoduje celice in druge sestavine celic. Povzroča tvorbo prostih radikalov, le-ti pa lahko povzročijo 'oksidativne' poškodbe kože. Posledica tega je poškodba genetskega materiala celic ter drugih sestavin celic in kože.

Preventiva
Zaščita pred soncem je najpomembnejši ukrep, ki ga lahko izvedete, da ohranite svoj mladostni videz kože.
Pretirano izpostavljanje soncu lahko zavira delovanje imunskega sistema in prepreči delovanje koži in telesu lastnih popravljalnih mehanizmov. Zato naj postane zaščita pred soncem del vaše vsakodnevne nege kože, tako svoji koži tudi omogočite, da popravi nekatere (ne vseh) od teh poškodb.
Fotostaranje je kroničen proces. Izpostavljenost sončni svetlobi (pa naj gre za nizke ali visoke ravni) se skozi leta sešteva. Celo pozimi in v oblačnem vremenu ste lahko deležni pomembni količini škodljive UV-svetlobe.
Opoldne se izogibajte soncu, poiščite senco, nadenite si senčnik na glavo, oblecite zaščitna oblačila, uporaba zaščite pred soncem pa naj postane del vaše vsakodnevne nege kože. Poleg uporabe izdelkov za zaščito pred soncem in nego kože je lahko koristno tudi jemanje močnih antioksidantov za zmanjšanje škodljivih učinkov ultravijolične svetlobe in drugih stresorjev iz okolja na kožo.
Kajenje prav tako pospešuje staranje kože in okrepi škodljive učinke pretiranega izpostavljanja soncu. Kajenje pripomore s škodovanjem več delom kože, vključno z elastičnostjo kože in njeno podporno nalogo. Izrazito je povezano z nastajanjem gub, aknam podobnih sprememb (komedonov) in s povešanjem kože na obrazu, lahko pa traja več let ali desetletij, da te spremembe postanejo vidne. Ne kadite ali prenehajte kaditi, tako boste zelo veliko pripomogli k upočasnjenemu staranju.

Dobra nega kože, vlaženje in pomen vlage
Nega ali preprečevanje nastanka suhe kože pripomore, da površina kože postane bolj gladka, zmanjša luščenje kože in spremembe poroženevanja, hkrati pa normalizira odpadanje odmrlih kožnih celic z vrhnje plasti kože. Koristni učinki nege, ki ohranja vlago v koži, lahko povsem izginejo po prenehanju s tako nego.
Če imate suho kožo, morate čim bolj skrajšati čas, ki ga preživite pod vročo prho (raje se umijte na hitro in s toplo vodo). Za umivanje uporabljajte oljno kopel z 'nevtralnim pH'. Vsi ti ukrep lahko pomagajo ohraniti koži lastne naravne vlažilne faktorje.
Uporabljajte vlažilno nego. Običajno je učinkovitejša, če jo nanesete takoj po umivanju. Vlažilne učinkovine delujejo na več načinov. 'Humektanti' vežejo in zadržujejo vodo v koži, drugi vlažilni faktorji pa pomagajo zadržati vodo v koži. Na voljo so številni vlažilni faktorji, preizkusite jih in se odločite, kateri vam daje najboljši občutek.
Pitje 'obilo' vode je dobro za ledvice, še zlasti je to pomembno v vročem vremenu. Vendar je za ohranjanje mladostne kože pomembnejša sposobnost kože za vezavo vode kot količina vode, ki jo popijete.
Za dnevno nego kože obraza je idealna krema Louis Widmer SUN PROTECTION FACE 30, saj vsebuje vlažilne faktorje, antioksidante in zaščito pred soncem širokega spektra. Ne pozabite pred soncem zaščititi tudi vratu in dekolteja ter rok, saj so ti predeli pogosto prizadeti zaradi prezgodnjega fotostaranja.

Ali moram uporabljati kreme z antioksidanti in vitamini?
Vloga antioksidantov pri preprečevanju staranja kože še vedno zahteva več raziskav. Obstajajo pa številni razlogi, zakaj lahko zmanjšajo mnoge od sprememb, ki jih povezujemo s staranjem kože. Poskusi so pokazali, da antioksidanti zmanjšajo nekatere od škodljivih učinkov ultravijolične svetlobe, teoretično so lahko koristni  generacijo za zmanjšanje številnih drugih sprememb, povezanih s staranjem.
Antioksidanti vključuje: vitamin E (alfa tokoferol), vitamin C, koencim Q (ubikinon), lipoično kislino, pa tudi novo generacijo potencialno močnejših antioksidantov.
Čeprav koristi niso popolnoma dokazane, so antioksidanti lahko uporabni, zlasti nekateri od novejših in močnejših. Največje tveganje je redek pojav alergij, povzročijo lahko kožne izpuščaje. Številne kreme vsebujejo te antioksidante. Preden začnete jemati visoke odmerke vitaminov ali antioksidantov, se pogovorite s svojo zdravnico/svojim zdravnikom.
Nekateri derivati vitaminov imajo koristne učinke ali delovanje, nekateri pa delujejo kot antioksidanti. V nadaljevanju so podrobneje opisani učinki nekaterih derivatov vitamina A (retinoidov).



Kreme, ki odpravljajo nekatere znake staranja kože
Kreme so pogosto uporabne za manjše spremembe staranja, vključno z drobnimi črtami, gubicami ali hrapavo kožo. Kreme z vitaminom A so se izkazale za zelo učinkovite, vendar le, če se uporabljajo redno. Kreme z vitaminom A zmanjšajo obrazne gube, zlasti koristne so za tanke črte in manjše spremembe pigmentiranosti. Učinkovite so na obrazu in na hrbtnih straneh dlani.



Povzetek
Pomlajevanje kože je področje, ki vzbuja vedno več zanimanja. Potrebnih bo še veliko raziskav.
Če zaščita pred soncem postane del vaše dnevne nege, se bo vaša koža starala bistveno počasneje.

Več o dermatološki kozmetiki LOUIS WIDMER
Kje kupiti LOUIS WIDMER: v lekarnah in v spletnih lekarnah www.lekarnar.com , www.spletnalekarna.net   www.moja-lekarna.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar