nedelja, 1. april 2012

Miomi


Ženske težave: miomi nastanejo v maternici.

Miomi so nenevarne vzbrsti maternice. Pogosto se odkrijejo naključno, včasih povročajo motnje rednih mesečnih krvavitev in bolečine.

Kaj so miomi? Ali so miomi nevarni?
Miomi so vozličaste vzbrsti, ki lahkonastanejo povsod v mišični plasti maternice – miometriju. Nenevarni tumorji so pri ženskah v rodnem obdobju pogosti. Večinoma se te vozličaste vzbrsti razvijejo med 35. In 50. Letom. Zelo redke maligne oblike miomov se imenujejo miosarkom.

Miomi se lahko pojavijo posamično, pogosto pa jih je večje število porazdeljenih po maternici. Strokovno se to imenuje Uterus myomatosus (Uterus = maternica). Te vzbrsti sicer običajno niso nevarne,lahko pa močno zmanjšajo kakovost življenja zaradi močnih krvavitev in bolečin. Težave so odvisne od velikosti in lege vzbrsti.

Diagnozo postavi ginekolog-inja s preiskavo s tipanjem in z ultrazvokom.
Zdravljenje: Če gre za večje miome in če so prisotne hude težave, se lahko miomi odstranijo na primer z minimalno invazivnim posegom (z laparoskopijo, hiseroskopijo). V nekaterih primerih je nujen tudi poseg s prerezom trebušne stene. Le v zelo redkih primerih je danes potrebna še odstranitev maternice (histerektomija). Včasih lahko pomagajo tudi zdravila ali relativno nova metoda, imenovana embolizacija.

Glede na lego in rast delimo vzbrsti na različne tipe. Največkrat nastanejo miomi sredi mišične plasti maternice. Ti intramuralni miomi povzročajo pogosto močnejše in daljše mesečne krvavitve. Poleg tega lahko vzbrsti pritiskajo na sosednje organe, na primer na mehur ali črevo.
Nekatere vzbrsti rastejo tudi na zunanji strani maternice (serozni, subserozni miomi) ali v vezivnem tkivu stranskega dela maternice (intraligamentarni). Takšne vzbrsti lahk pritiskajo na primer na sečevod in s tem povzročajo zastoj seča.

Redki submukozni miomi nastanejo neposredno pod maternično sluznico in pogosto povzročajo močnejše mesečne krvavitve ali – če so zelo veliki – tudi popadkom podobne bolečine. Cervikalni miom nastane na materničnem vratu (cervixu). Težave lahko povzroča, če pritiska na sečnico, mehur ali danko.

Ta prispevek vsebuje le splošne napotke in nikakor ni namenjen samodiagnozi ali samozdravljenju. Ne more nadomestiti obiska pri zdravniku.


Ni komentarjev:

Objavite komentar