petek, 30. marec 2012

Kaj morate vedeti o rednih mesečnih krvavitvah?


Neustavljiva želja po čokoladi ali krči v trebuhu? Nekaj spremljevalnih znakov periode.
Prekleta, strah zbujajoča, težko pričakovana? Perioda je pomembna tema v življenju žensk.


Ženske dobijo vsakih 18 dni svojo redno mesečno krvavitev. To je naravno.  In čeprav to dejstvo že tisočletja nosijo na svojih plečih, se o temi menstruacija še vedno plete presunljivo število vprašanj in mitov.
Morda gre pri tem za daljnosežni vpliv različnih praznoverij. Mesečne krvavitve so bile ljudem dolgo suspektne in strašljive. Strah je spodbudil različne, pogosto povsem neverjetne pripovedi in šege. V srednjem vekuna primer  je bilo prepovedano prati perilo, ko so imele menstruacijo.
Različne govorice so se ohranile neverjetno dolgo. Mnogo let je na primer veljalo, da je čas redne mesečne krvavitve neprimeren za trajno ondulacijo. Današnja odprta vprašanja so zagotovo drugačne marave, ljub temu pa zaposlujejo številne ženske in dekleta. Opravimo z neresnicami in s polresnicami.

Ali se lahko ženska med menstruacijo ukvarja s športom?
Da, pri normalnem poteku redne mesečne krvavitve ni nobenih omejitev. Če je menstruacija neobičajno močna ali povezana s hudimi bolečinami, mora ženska seveda ti upoštevati. Običajno izgovarjanje na perido pri telovadbi v šoli je upravičeno le redko.

Ali lahko menstruacijo povzroči pomanjkanje železa v krvi?
Običajno ni nobene nevarnosti. Izgubljeno količino železa zaradi redne mesečne krvavitve se z lahkoto nadomesti z običajno prehrano. Samo kadar je krvavitev kronično izjemno močna ali če traja posebej dolgo, se lahko v redkih primerih pojavi pomanjkanje železa. Ogrožene so zlasti veganke. Popolno izogibanje mesu in izdelkov živalskega izvora pogosto povzroči zmanjšanje zalog železa.

Zakaj imajo mnoge ženske malo pred periodo povečano željo po sladkarijah?
Če je tako, potem gre za enega od učinkov premenstrualnega sindroma. Tako imenujemo morebitne posledice znižanja ravni hormonov pred začetkom redne mesečne krvavitve.  Zato je ustrezen izraz za menstruacijo tudi »krvavitev zaradi odtegnitve hormonov«. V drugi polovici ciklusa prevladuje gestagen, koncentracija estrogena se zniža. To pa lahko ima najrazličnejše posledice.
Pri nekaterih ženskah se spremeni oblika in občutljivost prsi, druge opazijo kopičenje vode v telesu. Nekatere pa muči povečan tek. Nekatere pa sploh ne opazijo nobenih sprememb. Vse to je lahko na splošno tudi posledica kontracepcijskih tablet.  Hormoni iz tablet reagirajo z receptorji vsake ženske povsem drugače. Zato je na tržišču tudi toliko različnih preparatov.

Zakaj se pojavljajo bolečine v trbuhu?
V vsakem ciklusu se obnovi vrhnja plast maternične sluznice. Tako se telo pripravi na morebitno nosečnost v naslednjem mesecu. Maternica izloča odmrlo sluznico prejšnjega meseca. To poteka z blagimi krči. To stiskanje si lahko predstavljamo kot blage popadke – povzroča bolečine.
Zato sta tudi primerni učinkovini ibuprofen ali diclofenak – zlasti ob rednih bolečinah, saj zavirata stiskanje. Podoben učinek ima tudi acetilsalicilna kislina v visoki koncentraciji. Paracetamol pa nasprotno deluje samo proti bolečinam.

Kaj povzroča nihanje razpoloženja?
Kot že rečeno je koncentracija hormonov na začetku krvavitve na absolutno najnižji točki. Tega nekatere ženske ne prenašajo.  Odzovejo se z razdražljivostjo in občutljivostjo. Vendar so tudi številni drugi razlogi, zakaj so nekatere ženske lahko med periodo slabe volje. Pogosto je to povezano s tem, kakšno vlogo ima ta čas v njihovem življenju.
Ženska, ki želi zanositi, je spet razočarana. Žensko, ki se ne počuti kot ženska, narava spet spomni, da je vendarle ženska. Druge se v teh dneh počutijo hendkepirane in se zato odzovejo z razdražljivostjo.

Ali kontracepcijske tablete redijo?
Zaradi tablet samih se nihče ne zredi, ampak se zredi samo od hrane. Vendar lahko jemanje tablet zaradi sprememb v ravneh hormonov spodbuja tek ali povzroča zadrževanje vode v telesu. Ima pa še druge učinke. Hormoni lahko na primer ugodno vplivajo na splošno počutje. Ali pripomorejo k čisti koži.
Če ženska s svojimi kontracepcijskimi tabletami ni zadovoljna ali če se zaradi njih počuti slabo, ji lahko ginekolog-inja predpiše drug preparat. Zvišanje telesne mase je mogoče popraviti s spremembno splošnega življenjskega sloga. Najprej je treba to upoštevati.

Za higiensko zaščito med menstruacijo uporabljajte probiotične tampone ellen®: 

Vaš probiotični prijatelj

Ni komentarjev:

Objavite komentar