sobota, 12. maj 2012

Zmanjšanje telesne mase lahko zniža tveganje za raka


Zmanjšanje telesne mase lahko zniža tveganje za raka

Čezmerna telesna masa poviša tveganje za nekatere vrste raka – to je dokazano. Nova študija je pokazala, da lahko zmanjšanje telesne mase in več gibanja preprečita nekatere vrste raka pri ženskah.

Ženske s čezmerno telesno maso lahko s hujšanjem in športom
zmanjšajo svoje tveganje za raka.










Približno 25 odstotkov vseh primerov raka po vsem svetu je po mnenju strokovnjakov posledica čezmerne telesne mase in premalo gibanja. Med rakasta obolenja, pri katerih zagotovo obstaja soodvisnost s čezmerno telesno maso, sodiko rak dojk, rak bedelega črevesa in rak požiralnika. Pri več kot polovici primerov raka maternične sluznice (endometrija) je vzrok čezmerna telesna masa, prav tako tudi pri več kot 20 odstotkih  primerov raka dojke po menopavzi.
Za to soodvisnostjo se skriva zapletena fiziologija vzrokov. Poleg hormonskih sprememb je dejavnik tveganja predvsem kronično vnetno stanje maščobnega tkiva pri ljudeh s čezmerno telesno maso. Številne vnetne celice v maščobnem tkivu oddajajo prenašalne snovi, ki pospešujejo vnetje in so ugodne za nastanek raka.
Čezmerna telesna masa je ugodna za vnetja, ki pospešujejo nastanek raka
Številni biomarkerji, značilni za vnetja, se s srarostjo in čezmerno telesno maso močno zvišajo. Zmanjšanje telesne mase je lahko prav za številne ženske, ki se po menopavzi borijo z nekaj odvečnimi kilogrami, pomemben prispevek k znižanju tveganja za raka. »Vnetne markerje je sicer mogoče znižati tudi z zdravili, vendar je to pogosto povezano z neželenimi stranskimi učinki,« pravi profesorica Cornelia Ulrich, vodja oddelka za preventivno onkologijo nemškega Cebtra za raziskave raka in direktorica Nacionalnega centra zatumorska obolenja. Epidemiologinja je raziskovala skupaj s kolegi  različnih ameriških raziskovalnih smeri, ali lahko ženske s čezmerno telesno maso z dieto, z dieto in s športom ali samo s športom pozitivno vplivajo na tvegano vnetno stanje. »Želimo dejavno prispevati k preprečevanju raka,« pravi profesorica Ulrich.

Raziskovalci so eno leto spremljali 439 žensk s čezmerno telesno maso, ki so bile po naključnem vzorcu razdeljene v eno od treh študijskih skupin ali v kontrolno skupino. Korpulentne udeleženke študije so imele v povprečju skoraj 50 odstotni  delež telesne maščobe. Izmerili so jim različne vnetne biomarkerje, med njimi krvno beljakovino interlevkin-6 in C-reaktivni protein (CRP) kot osrednja vnetna markerja, pa tudi skupno število belih krvnih telesc in število nevtrofilnih levkocitov.

Hujšanje in šport sta enako učinkovita kot zdravila
Za ženske, ki so bile na shujševalni dieti in tiste, ki so bile v skupini »dieta + šport«na splošno velja: kolikor bolj so shujšale, tem bolj se je znižala raven njihovega CRP.  Ženske so  povprečno shujšale za okoli 10 odstotkov. V primerjavi z ženskami iz kontrolne skupine so se v obeh skupinah z dieto znižali vsi vnetni parametri.  Udeleženke, ki pa so se ukvarjale samo s športom, so dosegle izboljšanje teh laboratorijskih vrednosti samo, če so hkrati znižale telesno maso.
»Naši rezultati kažejo, da lahko ljudje s čezmerno telesno maso s spremembo življenjskega sloga storijo veliko koristnega zase in za znižanje tveganja za raka,« je povzela Cornelia Ulrich. »Zmanjšanje vrednosti CRP za okoli 40 odstotkov ali celo za 50 odstotkov pri ženski, ki je občutno shujšala, je mogoče doseči sicer samo z zdravili. Toda ta zdravila imajo stranske učinke, ki jih zdrava prehrana z malo maščobami in šport nimata,« pojasnjuje dalje. »Naš rezultat dokazuje, da se že zmerno zmanjšanje telesne mase za od 5 do deset odstotkov drastično odrazi na dejavnikih v telesu, ki pospešujejo nastanek raka.«

Na voljo v lekarnah in 
specializirani spletni trgovini 


Zdrava, uravnotežena in slastna prehrana - za vso družino:





Ni komentarjev:

Objavite komentar