ponedeljek, 14. maj 2012

Jagode: zdrava razvada


Jagode: zdrava razvada

Poletje je čas jagod! Predstavljamo koristne informacije o sortah jagod, zorenju, sestavinah in aromi             

Jagode je treba obirati zrele, saj ne pozorevajo

So prvo sladko sadje v letu: jagode so neločljivo povezane z življensjkim občutjem prvih poletnih dni. Omamno dišeče, lepo rdeče, nebeška aroma – preprosto za ugriznit.
Ob koncu maja so v Sloveniji zrele prve jagode – če je bila pomlad blaga in sončna, tudi nekoliko prej. Kolikor bolj zrele jagode obiramo, tem več arome lahko razvijejo. Po obiranju jagode več ne pozorevajo – kot na primer jabolka ali banane. Torej ko jih kupite, naj bodo povsem rdeče. Če imajo jagode še zelena mesta, so bile obrane malo prezgodaj.

Jagode po obiranju več ne pozorevajo
Vsekakor rdeča barva ni vedno enoznačen znak za stopnjo zrelosti, pogosto je pomembna tudi sorta. Znanih je več kot 1000 sort jagod in le nekatere od njih so primerne za pridelavo na vseh območjih. Iz Italije izvira na primer sorta Clery, iz Francije pa sorta Darselect. Te jagode imajo lepo svetlečo površino in so bolj svetlo rdeče barve.
Pred nakupom je dobro sadež poskusiti, da se prepričate v kakovost. Bolj, kot je sadež zrel, slajši je in tudi pripraviti ga je lažje. Tako številnim jedem ni treba dodajati sladkorja. Če želite čim višjo vsebnost vitaminov, morate nujno bitipozorni, da je sadje či bolj sveže. Zlasti vitamin C se razgradi, če sadje ni sveže. Pri jagodah svežino najlažje prepoznamo po listni čaši. Če je uvela in upadla, je sadje bilo že dalj časa v trgovini.

Veliko zdravih sestavin – in malo kalorij
100 g jagod vsebuje samo približno 32 kilokalorij – zato pa pomembno količinozdravih sestavin. Poleg vitaminov se v jagodah skrivajo še številne hranilne in mineralne snovi, kot so magnezij, kalij in železo.Poleg tega pa jagode vsebujejo tudi tako imenovane sekundarne rastlinske snovi, katerih pozitivni učinki so dokazani. Kolikor intenzivnejša je barva, tem več sekundarnih sestavin je v sadju.
Razlike v okusu sicer niso velike, kljub temu pa se včasih splača poiskati določeno sorto jagod. Če želite iz njih pripraviti marmelado, poiščite temno rdeče. Dobre so tudi take, ki so nekoliko bolj kisle, kajti v marmeladi je že tako veliko sladkorja. Za pripravo kolačev, tort, skutnih in drugih sladkih jedi z jagodami pa sorta ni pomembna.
Mnogi ljubitelji jagod rdeče sadeže najraje jedo same, brez dodatkov.

In še recept za
JAGODNI TIRAMISU Z JOGURTOVO SKUTO iz knjige VITKI PO 40.
ZA 4 OSEBE
400 g jogurta z malo maščobe (1,5 % m. m.)
200 g jagod
2 povsem sveži jajci
3 zavitki vaniljinega sladkorja
2 žlici konjaka
60 g otroških piškotov
100 ml ledeno mrzlega espressa
1 žlička kakava

PRIPRAVA: pribl. 30 minut
ČAS ODCEJANJA: 5 ur
ČAS HLAJENJA: 1 ura

  1. Nad skledo obesite veliko cedilo in ga obložite s kuhinjsko krpo. Jogurt dajte v cedilo, ga pokrijte in za 5 ur postavite v hladilnik, da se odcedi (tako dobite približno 150 g skute s 3 % maščobe).
  2. Jagode operite, odcedite in jim odstranite peclje. Večje sadeže zrežite na četrtine, manjše razpolovite.
  3. Jajci ločite na rumenjak in beljak. Rumenjaka z ročnim mešalnikom v vroči vodni kopeli gosto penasto stepite z vaniljinim sladkorjem in s konjakom. Posodo vzemite iz vodne kopeli. Krema naj se med mešanjem ohladi.
  4. Iz beljakov stepite trd sneg, 3 žlice snega zmešajte s kremo, preostalega pa nato vmešajte s kuhalnico.
  5. Jogurtovo skuto kremasto umešajte, dodajte 3 žlice jajčne kreme in maso z ročnim mešalnikom mešajte tako dolgo, da postane povsem gladka. Preostalo jajčno kremo vmešajte s kuhalnico.
  6. Polovico (30 g) otroških piškotov na hitro potopite v espresso in z njimi obložite majhen, štirikoten model. Obložite jih s 100 g jagod, nanje pa porazdelite polovico jogurtove kreme. Ta postopek ponovite z drugo polovico otroških piškotov, jagod in jogurtove kreme.
  7. Tiramisu enakomerno potresite s kakavom in ga vsaj za 1 uro postavite v hladilnik.

PRIHRANITE ČAS
Namesto domače jogurtove skute lahko uporabite tudi kupljeno pusto skuto.

Hranilne vrednosti na porcijo:
155 kkal • 7 g beljakovin3 g maščob24 g ogljikovih hidratov44 g vlaknin

Več receptov za izvrstne jedi za vitko linijo, ki jih boste vse hitro in preprosto pripravili, ob njih pa bo uživala vsa družina in gostje, najdete v knjigi VITKI PO 40. Za užitke brez kesanja!


www.inobsmedicus.si - Preprosto zdravi
Your body is precious. Treat it with care.

Vabljeni tudi v specializirano spletno trgovino - vašemu zdravju na ljubo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar