nedelja, 5. junij 2011

Staranje kože in preprečevanje predčasnega staranja kože


Ko govorimo o staranju kože, moramo razlikovati dve vrsti staranja.

Poznamo časovno staranje ali Intrinsic Aging (intrinzično staranje), ki ne prizadene le kože, temveč celoten organizem. Vzrok časovnega staranja je pojemanje sposobnosti delovanja celic in drugih struktur zaradi vedno bolj pomanjkljivega prenašanja informacij. Različni organi se genetsko pogojeno starajo različno hitro. časovno staranje kože se začne približno po 30. letu. Proti tej obliki staranja razen zdravega življenjskega sloga ne moremo veliko storiti.

Druga vrsta staranja je staranje zaradi vplivov okolja, ki ni genetsko določeno. Nanj vplivajo nezdrav življenjski slog in splošna onesnaženost okolja, zlasti pa obremenitev kože s sončnim sevanjem. Zato v tej soodvisnosti govorimo tudi o fotostaranju. Le-to seveda najbolj prizadene kožo, saj je najbolj izpostavljena. Staranje zaradi okoljskih vplivov pospešuje časovno staranje, celoten proces staranja sestavljata oba dejavnika. Če primerjamo kožo na notranji strani podlahti, kjer je bolje zaščitena, s kožo na zunanji strani, ki je močneje izpostavljena soncu, lahko po stanju kože zelo dobro opazimo posledice fotostaranja. Fotopostarana koža je v primerjavi s časovno postarano kožo bolj usnjata, kar kaže na to, da je vezivno tkivo usnjice degenerirano.

O predčasno postarani koži govorimo, ko je staranje zaradi vplivov okolja prevladuje pred časovnim staranjem.

Celice epidermisa (povrhnjice) postarane kože imajo krajšo življenjsko dobo, zato se debelina celotne povrhnjice, pa tudi posameznih plasti, zmanjšuje. Koža postane po videzu podobna pergamentu. Poroženevanje postane neenakomerno, kar vodi do nepravilnosti na površini kože. Na mestih, ki so izpostavljena soncu, nastanejo produkti razgradnje nenasičenih aminokislin (lipofuscin), ki se kažejo kot rumene pigmentne pege, tako imenovane starostne pege.
Usnjica se še bolj stanjša kot plasti povrhnjice, tako da postanejo vidne kapilare. Kolagenska vlakna zaradi strukturnih sprememb izgubijo sposobnost vezave vode, zaradi česar izgine tudi mladostna napetost. Poleg tega se vsebnost kolagena v usnjici vsako leto zmanjša za približno 1 %. Vsebnost encimov, ki razgrajujejo kolagen, se poviša. Elastična vlakna se odebelijo zaradi nalaganja lipidov in postanejo krhka. Svojo nalogo izpolnjujejo le še pomanjkljivo in nastanejo gube. Pojavljati se začnejo predvsem mimične gube, ki se zaradi leta dolgo izvajanih krčenj mišic dobesedno zarežejo v obraz. Gube povečajo površino kože, posledica česar je močnejše izhlapevanje vlage. Starejši ljudje večinoma tudi premalo pijejo, zato je glavna značilnost postarane kože močno izražena suhost kože. To je tudi razlog za srbenje, zaradi katerega trpi veliko ljudi.
Podkožje kaže najmanj sprememb. Maščobne celice, razen pri ljudeh s čezmerno telesno težo, izgubijo prostornino, kar predvsem na obrazu, kjer je podkožno maščobno tkivo že tako tanko, dodatno vodi do zmanjšanja napetosti kože.
Delovanje oz. izločanje vseh kožnih žlez se v starosti zmanjša. Hidrolipidni film (zaščitni kisli plašč) zato ne prekriva brezhibno celotne kože. Posledično je koža suha, luskasta in groba na otip. Nastanejo značilne gube, ki so posledica suhe kože. Tudi kapilare v usnjici izgubljajo elastičnost in postanejo krhke, zato že neznatni pritiski lahko povzročijo izstop krvi iz krvnih žil. Zlasti na obrazu so kapilare pogosto razširjene (teleangiektazije). Poleg tega nastajajo starostni mozoljčki in drobne bradavice, pa tudi druge vzbrsti, ki lahko deloma otrdijo.

Za učinkovito preprečevanje predčasnega staranja negujte svojo kožo z medicinsko kozmetiko LOUIS WIDMER:

VLAŽILNI FLUID UV: lahka vlažilna nega za mastno in mešano kožo

DNEVNA KREMA UV: anti-ageing krema za vsak tip kože
DNEVNA EMULZIJA HYDRO-ACTIVE: vlažilna nega za normalno kožo


DNEVNA KREMA: vlažilna nega za suho do zelo suho kožo.
Dermatološka kozmetika LOUIS WIDMER: švicarska kakovost.
Optimalna nega za vsak tip kože in za vse potrebe, ki jo tudi najbolj občutljiva koža odlično prenaša.
LOUIS WIDMER

Zahtevajte dermatološko kozmetiko LOUIS WIDMER v svoji lekarni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar