sreda, 16. januar 2013

Glukozamin, hondroitin in ribje olje zmanjšujejo vnetja


GLUKOZAMIN, HONDROITIN IN RIBJE OLJE ZMANJŠUJEJO VNETJA
Povzela Tatjana Djakovic, December 27, 2012, Iz “Povezava med jemanjem posebnih prehranskih dopolnil in koncentracijami C-reaktivnih proteinov” v novembrski (2012) izdaji American Journal of Epidemiology.

Temeljni vzrok številnih bolezni, kot so bolezni srca ali rak, je kronično vnetje. Vnetje je danes prepoznano kot velikansko breme za skrb za zdravje, saj je razlog za številne bolezni, ki so posledica desetletij neustreznega življenjskega sloga. (1) Dolgotrajno jemanje zdravil, kot so aspirin in nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) povzroča številne težave, kot so krvavitve, pretežno gastrointestinalne krvavitve tako pri moških kot pri ženskah. (2) Zato je pomembno najti varne in učinkovite alternativne metode za zmanjšanje vnetja in tveganja za bolezni, povezane z vnetjem.

Laboratorijski dokazi kažejo, da jemanje posebnih prehranskih dopolnil, zlasti glukozamina, hondroitina in omega 3 maščobnih kislin, ki so v ribjem olju, zmanjša vnetje, in sicer tako, da zavirajo proteine, ki so znani kot nuklearni faktorji kapa B, ki so vključeni v vnetni proces. (3) Bili sta izvedeni le dve majhni študiji o vplivu glukozamina ali hondroitina na vnetje pri ljudeh, v obeh je bilo vključenih manj kot 50 ljudi. (4, 5)

V novi veliki študiji, v kateri je sodelovalo 9 947 odraslih ljudi, ki živijo v ZDA, so proučevali protivnetne lastnosti specialnih prehranskih dopolnil. Podatke so zbirali med letoma 1999 in 2004 s pomočjo Poročila o oceni nacionalnega zdravja in prehrane. V tem poročilu so ocenjevali uporabo prehranskih dopolnil s pomočjo niza intervjujev, v katerih so vprašani podali informacije o vseh prehranskih dopolnilih, ki jih jemljejo in pogostnosti jemanja, pri čemer je bila posebna pozornost namenjena specialnim prehranskim dopolnilom, ki zmanjšujejo vnetje, predvsem dopolnila, ki vsebujejo glukozamin, hondroitin, ribje olje, MSM, česen, ginseng, ginkgo, palmeto in piknogenol.  

Raven vnetja so določali na osnovi CRP (C-reaktivni protein), protein, ki se tvori v telesu kot rezultat vnetja. Rezultati so pokazali, da je signifikantno razmerje med rednim jemanjem prehranskih dopolnil, in sicer več kot 20 dni na mesec, in znižanjem ravni CRP. Natančneje, jemanje glukozamina je znižalo CRP za 17 %, jemanje hondroitina za 22 %, ribje olje pa je CRP zmanjšalo za 16 % v primerjavi s tistimi, ki niso jemali prehranskih dopolnil. Rezultati si bili bolj signifikantni pri ženskah kot pri moških. Preostala prehranska dopolnila, ki vsebujejo MSM, česen, ginseng, gikgo, palmeto in piknogenol, statistično gledano niso pokazala zmanjšanja ravni CRP. (6) Študija kaže, da so te alternative standardnemu zdravljenju za zmanjšanje vnetja zelo učimkovite in pomenijo manjše tveganje ob dolgoročnem jemanju.

Reference:
1.       Edwards, T. "Inflammation, pain, and chronic disease: an integrative approach to treatment and prevention." Alternative therapies in health and medicine 11.6 (2005): 20.
2.       Wolff T, Miller T, Ko S. Aspirin for the primary prevention of cardiovascular events: an update of the evidence for the U.S. Preventative Services Task Force. Ann Intern Med. 2009; 150(6):405-410.
3.       Largo R, Alvarez-Soria MA, Diez-Ortego I, et al. Glucosamine inhibits IL-1β-induced NFkB activation in human osteoarthritic chondrocytes. Osteoarthrities Cartilage. 2003;11(4):290-298.
4.       Nakamura H, Nishioka K. Effects of glucosamine/chondroitin supplement on osteoarthritis: involvement of PGE2 and YKL-40. J Rheum Joint Surg. 2002; 175-184.
5.       Nakamura H, Masuko K, Yudoh K, et al. Effects of glucosamine administration on patients with rheumatoid arthritis.Rheumatol Int. 2007; 27(3): 213-218.
6.       Kantor D. E., et al., “Association Between Use of Specialty Dietary Supplements and C-Reactive Protein Concentrations.”Am J Epidemiol 2012. 176(11):1002-1013.


DELOVANJE
Microflex združuje štiri močne aktivne učinkovine: hondroitin (ključno sestavino v hrustancu, kitah in kosteh), glukozamin (ki sodeluje v tvorbi hrustanca), MSM (za kapsule) in harpagophytum. Vsaka od teh učinkovin je v visoki koncentraciji, da lahko daje hitro vidne rezultate.
Microflex zmanjša posledice časa in pripomore k boljšemu počutju.

JEMANJE
Vzemite 4 kapsule na dan z veliko vode, in to ob obroku. Kapsule jemljite 3 mesece.

Naročite ga v specializirani spletni trgovini www.topmedicus.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar