nedelja, 6. januar 2013

Nega stopal je pomembna za sladkorne bolnike


Nega stopal je pomembna za sladkorne bolnike

Že manjše poškodbe stopal lahko sladkornim bolnikom povzročijo resne težave. Zato je njuna redna nega stopal in redni pregledi.


Nega stopal  se splača – zlasti pri sladkorni bolezni

Sladkorni bolniki morajo svojim nogam namenjati posebno pozornost.  Povišan krvni sladkor lahko dolgoročno poškoduje živce in ovira tvorbo znoja. Posledično je koža na stopalih suha in razpokana. Sladkorni bolniki si zato hitreje nakopljejo poškodbe na stopalih in jih pogosto opazijo kasneje. Poleg tega je celjenje ran pri sladkorni bolezni tipa 1 in tipa 2 pogosto počasnejše. Hitreje se lahko razširijo okužbe.

 

Preprečevanje diabetičnega stopala

Rana, ki za ljudi brez presnovnih motenj ni nevarna, lahko za sladkorne bolnike hitro postane nevarna. Zato si morajo sladkorni bolniki svoja stopala pregledati vsak dan in jih negovati. Najmanj enkrat na leto je priporočljiv pregled stopal pri zdravniku. Celo manjše poškodbe – razpoka ali otiščanec – mora takoj zdraviti zdravnik. Poleg tega je pomembno, da je sladkorna bolezen dobro uravnana. Tako se zmanjša tveganje poškodbe živcev in prispeva k preprečevanju diabetičnega stopala.
Pomemben dejavnik je tudi ustrezna obutev, ki se nogi dobro prilega, da v vsakdanjem življenju ne prihaja do poškodb nog. Redno gibanje pospešuje prekrvitev in krepi sklepe. Popolno čuvanje nog bi bila torej napačna pot za preprečevanje poškodb.
Sladkorni bolniki morate svoja stopala pregledovati vsak dan, pri čemer ne pozabite na predel med prsti na nogah. Pri kopeli temperatura vode nikakor ne sme biti previsoka (največ 35 °C) in kopel ne sme trajati dlje kot 5 minut. Za umivanje uporabljajte losjone, ki kožo povratno mastijo, po kopeli pa noge namažite s kremo, da preprečite izsuševanje kože. Enkrat tedensko si morate previdno odstraniti poroženelo kožo na stopalih.
S

Preprečevanje hudih posledic

Če stopala ob poškodbi niso pravočasno in pravilno zdravljena, v najslabšem primeru grozi amputacija. (V Nemčiji opravijo približno 60 000 amputacij na leto. Po podatkih nemškega Združenja za sladkorne bolnike opravijo 70 % amputacij pri sladkornih bolnikih.)
Zato morajo sladkorni bolniki poškodbe stopal zdraviti v za to specializiranih ustanovah.
Za suho in občutljivo kožo
Kremna pena
ALLPRESAN BASIS
Za zelo suho, luščečo se kožo
Krema pena
ALLPRESAN INTENSIV
Kremne pene ALLPRESAN so na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah in v spletni trgovini www.topmedicus.si 

Vedno kupite dobro! 
Tu smo, da vam pomagamo: www.inobsmedicus.si 
02 794 86 20 ali 041 788 331 ali nam pišite info@inobsmedicus.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar