nedelja, 17. december 2017

10 dokazanih impresivnih zdravstvenih koristi kokosovega olja

Kokosovo olje je eno od redkih živil, ki jih lahko uvrstimo med »superhrano«. Njegove koristi segajo od pomoči pri zmanjšanju telesne teže, boljšega delovanje možganov, preko zdrave kože in še dlje.
Predstavljamo 10 impresivnih koristi kokosovega olja za zdravje.

1.      Kokosovo olje vsebuje maščobne kisline z močnimi zdravilnimi lastnostmi

Kokosovo olje so v preteklosti demonizirali, ker vsebuje nasičene maščobe. V resnici je kokosovo olje eden najbogatejših virov nasičenih kislin, kar jih poznamo, skoraj 90 % maščobnih kislin v njem je nasičenih. A najnovejši podatki kažejo, da so nasičene maščobne kisline večinoma neškodljive. Številne študije na sto tisoč ljudeh niso pokazale povezave z boleznimi srca.
Še več, kokosovo olje ne vsebuje običajnih nasičenih kislin, ki jih najdete v siru ali stejku.
Kokosovo olje vsebuje trigliceride s srednje dolgo verigo – to so maščobne kisline s srednjo dolžino.
Večina maščobnih kislin v prehrani so maščobne kisline z dolgo verigo, a trigliceridi s srednje dolgo verigo v kokosovem oljem se presnavljajo drugače. Iz prebavnega trakta potujejo takoj v jetra, kjer se porabijo kot hiter vir energije ali se pretvorijo v tako imenovane ketone, ki lahko imajo terapevtske učinke na možganske motnje, kot sta epilepsija in alzheimerjeva bolezen.

2.      Populacije, ki uživajo veliko kokosovega olja, so zdrave

Kokosovo olje velja v Zahodnem svetu za eksotično živilo, uživajo ga predvsem zdravstveno osveščeni ljudje.
V nekaterih delih sveta je pridelovanje kokosova vir preživetja za mnoge generacije. Najboljši primer takšne populacije je Tokelauans, ki živi v južnem Pacifiku.
Več kot 60 % njihovih kalorij izvira iz kokosa in so največji porabniki nasičenih maščob na svetu. Ti ljudje so izjemno zdravi, brez bolezni srca. Naslednji primer populacije, ki uživa veliko kokosa in ostaja izjemno zdrav, so Kitavani.

3.      Kokosovo olje vam lahko pomaga pokuriti več maščobe

Debelost je trenutno ena od največjih zdravstvenih težav na svetu. Nekateri menijo, da so za debelost krive izključno kalorije, drugi verjamejo, da je pomemben tudi vir teh kalorij.
Dejstvo je, da različna živijo vplivajo na naša telesa in naše hormone na različne načine. Tako tudi kalorija ni enaka kaloriji.
Srednje dolge verige trigliceridov v kokosovem olje lahko povečajo količino kalorij, ki jih boste pokurili. Enaka količina drugih maščob nima teh lastnosti.
V neki študiji so ugotovili, da od 15 do 30 gramov trigliceridov s srednje dolgo verigo poveča porabo energije v 24ih urah za 5 %, kar je približno 120 kalorij na dan.

4.      Kokosovo olje lahko uniči škodljive mikroorganizme

Skoraj 50 % maščobnih kislin v kokosovem olju je lavrinska kislina z 12-imi atomi ogljika. Ko se lavrinska kislina presnovi, tvori substanco, imenovano monolavrin. Tako lavrinska kislina kot monolavrin lahko uničita škodljive patogene mikroorganizme, kot so bakterije, virusi in glivice.
Dokazano je bilo, da lahko ti snovi uničita bakterijo Staphylococcus Aureus (zelo nevarna bakterija) in glivo Candida Albicans, ki je pogost povzročitelj glivnih okužb pri ljudeh.

5.      Kokosovo olje lahko zmanjša občutek lakote in vam tako pomaga pojesti manj

Zanimiva lastnost kokosovega olja ja, da lahko zmanjša občutek lakote. To bi lahko bilo povezano z načinom, kako se maščobne kisline presnavljajo, saj lahko ketoni delujejo kot zaviralec apetita.
V neki študiji je 6 zdravih moških uživalo različne količine trigliceridov s srednje dolgo in dolgo verigo.
Moški, ki so uživali pretežno trigliceride s srednje dolgo verigo, so povprečno dnevno zaužili 256 kalorij manj.
V drugi študiji, kjer je sodelovalo 14 zdravih moških, so ugotovili, da tisti, ki zaužijejo večino trigliceridov s srednje dolgo verigo za zajtrk, pri kosilu zaužijejo manj kalorij.
Ti dve študiji sta bili majhni in izvajali so ju kratek čas. Če bi se ti učinki ohranjali daljše časovno obdobje, bi lahko dramatično vplivali na telesno težo.

6.      Maščobne kisline v kokosovem olju se pretvorijo v ketone, ki lahko zmanjšajo epileptične napade

Tako imenovano ketonsko dieto (zelo malo ogljikovih hidratov, zelo veliko maščob) trenutno raziskujejo za zdravljenje različnih motenj.
Najbolj znana terapevtska uporaba te diete je zdravljenje za zdravila rezistentne epilepsije pri otrocih.
Ta dieta vključuje uživanje zelo malo ogljikovih hidratov in zelo veliko maščob, kar vodi do povečane koncentracije ketonov v krvi. Iz nekega razloga lahko ta dieta drastično zmanjša stopnjo napadov pri otrocih, celo pri tistih, kjer različne vrste zdravil niso bile učinkovite.

7.      Kokosovo olje lahko izboljša ravni holesterola v krvi

Kokosovo olje vsebuje zdrave nasičene maščobe.
Nasičene maščobne kisline v kokosovem olju lahko zvišajo »dobri« HDL-holesterol v vašem telesu, lahko pa tudi pomagajo pretvoriti »slabi« LDL-holesterol v manj škodljivo obliko.
Kokosovo olje lahko izboljša tudi druge dejavnike tveganja in tako ščiti pred boleznimi srca.
V neki študiji, kjer je sodelovalo 40 žensk, je kokosovo olje zmanjšalo celokupni in LDL-holesterol, hkrati pa zvišalo HDL-holesterol, v primerjavi s sojinim oljem.

8.      Kokosovo olje lahko zaščiti lase pred poškodbami, navlaži kožo in deluje kot zaščita pred soncem

Kokosovo olje lahko postreže s številnimi lastnostmi, tudi če ga ne zaužijemo.
Mnogi ga uporabljajo v kozmetične namene ter za izboljšanje zdravja in videza svoje kože in las.
Študije na ljudeh s suho kožo kažejo, da lahko kokosovo olje izboljša navlaženost kože in vsebnost lipidov v koži.
Kokosovo olje je lahko tudi zelo protektivno proti poškodbam las. Neka študija je pokazala, da je učinkovito tudi kot zaščita pred soncem – prestreže lahko približno 20 % UV-žarkov.
Uporablja se lahko tudi kot ustna voda, uniči nekatere škodljive bakterije v ustih, izboljša dentalno zdravje in zmanjša slab zadah.

9.      Maščobne kisline v kokosovem olju lahko spodbujajo delovanje možganov pri bolnikih z alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence po vsem svetu in se pojavljajo prvenstveno pri starejših.
Kaže, da imajo bolniki z alzheimerjevo boleznijo v določenih delih možganov zmanjšano sposobnost za izkoriščanje ogljikovih hidratov za energijo.
Raziskovalci so domnevali, da bi lahko bili ketoni alternativni vir energije za te možganske celice, ki ne delujejo pravilno, in tako zmanjšali simptome alzheimerjeve bolezni.
V študiji iz leta 2006 je uživanje trigliceridov s srednje dolgo verigo vodilo k takojšnjemu izboljšanju delovanja možganov pri bolnikih z blažjimi oblikami alzheimerjeve bolezni.
Druge študije potrjujejo te ugotovitve, potekajo intenzivne raziskave trigliceridov s srednje dolgo verigo kot potencialnega sredstva v zdravljenju alzheimerjeve bolezni.

10.  Kokosovo olje lahko pripomore k izgubi maščobe, zlasti škodljive trebušne maščobe

Zaradi dejstva, da lahko kokosovo olje zmanjša apetit in poveča kurjenje maščob, postane smiselno, da lahko pomaga tudi pri hujšanju.
Kaže, da je kokosovo olje še posebej učinkovito pri zmanjšanju trebušne maščobe, ki se kopiči v trebušni votlini in okrog organov.
To je najbolj nevarna maščoba od vseh in je močno povezana s številnimi kroničnimi boleznimi.
Obseg pasu je enostavno izmeriti in je pomemben pokazatelj za količino maščobe v trebušni votlini.
V študiji, v kateri je sodelovalo 40 žensk z abdominalno debelostjo, je nadomeščanje 30 ml (2 žlici) kokosovega olja na dan za obdobje 12 tednov vodilo do signifikantnega zmanjšanja indeksa telesne mase in obsega pasu.
Naslednja študija pri 20 debelih moških so opazili zmanjšanje obsega pasu za 2,86 cm po 4 tednih uživanja 30 ml (2 žlici) kokosovega olja na dan. Ta številka se ne zdi preveč impresivna, a je treba upoštevati, da ti ljudje niso bili telesno dejavni in niso bili na redukcijski dieti. Signifikantno količino trebušne maščobe so izgubili preprosto z dodajanjem kokosovega olja svoji prehrani.


Biocyte KOKOSOVO OLJE, 30 kapsul

Ni komentarjev:

Objavite komentar