nedelja, 17. december 2017

Kurkuma – izjemna začimbna rastlina

Kurkuma je ena od najbolj znanih začimb na svetu. Popravi lahko okus skoraj vsake jedi, le majhna količina pa je potrebna, da naredi vaše telo bolj zdravo.

Kurkuma zavzema visoko mesto v tradicionalni ayurvedski medicini kot »čistilec telesa«, lastnost »zdravilna« pa dolguje svoji aktivni sestavini, ki se imenuje kurkumin. Delovanje kurkumina so proučevali v več kot 5600 biomedicinskih raziskavah. Zahvaljujoč kurkuminu je kurkuma zaslovela v dražavah Daljnega Vzhoda, predvsem v Indiji in na Kitajskem, kjer jo tradicionalno široko uporabljajo v prehrani, kozmetiki ter ayurvedski, kitajski in tibetanski medicini.
Kurkuma (angl. turmeric, lat. Curcuma longa) je začimbna rastlina iz družine ingverja, gojijo jo v Indoneziji, na Kitajskem, v Indiji in drugih tropskih predelih. Sveža je aromatičnega, pekočega, blago grenkega in smolnatega okusa, posušena pa razvije aromo pomaranče in ingverja in je pekočega, grenkega in mošusnega okusa. Mnogim jedem curryja daje značilno rumeno barvo in spodbuja prebavo. Če na deklaraciji živila med sestavinami najdete E100, ne skrbite – to je oznaka na naravno rumeno barvilo kurkumin.
Kurkuma pozitivno vpliva na organizem, izboljšuje delovanje možganov in srca, poleg tega je močan zaviralec rakastih celic. Znana je po zelo močnih antioksidativnih, protivnetnih in antibakterijskih lastnostih. Po kliničnih raziskavah lahko pomaga pri zdravljenju raka prostate, dojke, maternice, debelega črevesa, jeter, pljuč, kože in predrakastih stanj kože. Izboljša delovanje imunskega sistema, saj ščiti imunske celice pred njihovimi lastnimi strupi (prooksidanti), ki se uporabljajo za ubijanje rakastih celic.

Primerjava stopnje rakastih obolenj v Indiji, kjer kurkumo zelo pogosto, skoraj vsak dan uporabljajo v prehrani, s stopnjo rakastih obolenj v ZDA:
PRIMERJAVA STOPNJE OBOLEVNOSTI ZA RAKOM
V INDIJI IN ZDA

Indija
ZDA

Moški
Ženske
Moški
Ženske
Stopnja obolevnosti
(razen kožnega raka)

99

104

361

283
Pljuča
9
2
59
34
Črevo /rektum
5
3
41
31
Dojka
-
19
-
91
Jajčniki
-
5
-
11
Maternična sluznica
-
2
-
16
Prostata
5
-
104
-
Jetra
2
2
4
2
Sečni mehur
3
1
23
5
Ledvice
1
0,5
11
6
Statistika se nanaša na populacijo 100 000 oseb
Vir: GLOBOCAN 2000 Cancer Incidence mortality and prevalence worldwide, Lyon, France, IARC press 2001

Glede na opravljene raziskave ima kurkuma številne koristne učinke:
·         Antikancerogena lastnost: zaustavi lahko rast različnih vrst raka, saj zavira delovanje encima, ki tumorskemu tkivu omogoča, da se v telesu deli in živi.
·         Krepi imunski sistem, zmanjšuje neželene učinke zdravil za kemoterapijo.
·         Antioksidantne, antimikrobne, antivirusne in protivnetne lastnosti.
·         Zaradi močnega protivnetnega delovanja preprečuje avtoimune bolezni in pripomore k njihovemu zdravljenju, npr. Chronova bolezen, Parkinsonova bolezen, ulcerozni kolitis, razdražeo črevo, lupus, revmatoidni artritis; zmanjšuje vnetje sluznice grla, pljuč, želodca i črevesa, srbenje in vnetja, ki spremljajo hemeroide in analne fisure, krepi živčni sistem, koristen za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni.
·         Daje koži sijaj, obnavlja kožo in pospešuje celjenje ran, pomaga pri razičnih kožnih boleznih, kot so akne, ekcem, dermatitis in psoriaza.
·         Spodbuja prebavo, vpliva na zmanjšanje plinov, iz spodnjega dela prebavnega sistema izloča toksine.
·         Pomaga pri vseh vrstah alergije, saj znižuje zvišane ravni histamina.
·         Vpliva na vnetje sklepov, pomaga pri osteoartritisu.
·         Deluje kot analgetik, zmanjšuje in lajša bolečino.
·         Znižuje raven sladkorja v krvi, pomaga pri sladkorni bolezni in pri zdravljenju konjunktivitisa.
·         Spodbuja tvorbo in izločanje žolča, s čimer izboljša sposobnost telesa za presnovo maščob, uravnava delovanje žolčnika in deluje preventivno na razvoj žolčnih kamnov.
·         Zmanjšuje povečane jetrne kanale, lahko pomaga pri boleznih jeter, hepatitisu, cirozi in zlatenici.
·         Vpliva na izločanje toksinov iz telesa, izboljša prekrvitev in spodbuja naravno hujšanje.
·         Pomaga pri menstrualnih krčih in negativnih simptomih PMS-a, znana je tudi po odličnem vzpostavljanju hormonskega ravnovesja pri ženskah.
·         Znižuje raven LDL- in zvišuje raven HDL-holesterola ter ščiti pred zamašitvijo arterij, nastankom ateroskleroze, srčno žilnih obolenj, kapjo in infarktom.
·         Preprečuje tvorbo krvnih strdkov, zato je pomembna za vse krvne skupine, predvsem pa za krvno skupino A, ki ima gostejšo kri in je bolj nagnjena k tvorbi krvnih strdkov.
Kurkumo je težko kupiti svežo zunaj področja izvira, glavni pridelovalci kurkume so Indija, Kitajska in Indonezija. Kurkuma v prahu je na voljo vse leto in je intenzivno rumeno oranžne barve. Kurkumo v prahu je dobro hraniti v temnih steklenih posodicah, saj z izpostavljanjem neposredni svetlobi kurkuma izgubi svojo barvo in ostrino.

Biocyte CURCUMINx185 - Mikroinkapsulirani kurkumin za izboljšano absorpcijo in 185x večjo biorazpoložljivost od naravnega kurkumina

Ni komentarjev:

Objavite komentar