ponedeljek, 18. december 2017

10 dokazanih zdravstvenih koristi kurkume in kurkumina

Kurkuma bi lahko bilo eno najučinkovitejših prehranskih dopolnil, kar jih obstaja. Številne zelo kakovostne študije kažejo, da je izjemno koristna za vaše telo in možgane. Sledi top 10 dokazanih zdravstvenih koristi kurkume.

1.      Kurkuma vsebuje bioaktivne učinkovine z močnimi zdravilnimi lastnostmi

Kurkuma je začimba, ki daje kariju značilno rumeno barvo. V Indiji jo že tisočletja uporabljajo kot začimbo in zdravilno rastlino. Pred nedavnim je znanost začela odkrivati, kar so Indijci vedeli že dolgo … resnično vsebuje učinkovine z zdravilnimi lastnostmi. Te učinkovine se imenujejo kurkuminoidi, najpomembnejša med njimi pa je kurkumin.
Kurkumin je najpomembnejša aktivna učinkovina v kurkumi. Ima močne protivnetne lastnosti in je zelo močan antioksidant. A vsebnost kurkumina v kurkumi ni zelo veliko – približno 3 %. V večini študij s tem zeliščem uporabljajo ekstrakt kurkume, ki vsebuje večinoma samo kurkumin, in to v odmerku, ki presega 1 gram na dan. Te ravni bi bilo zelo težko doseči samo z uporabo kurkume kot začimbe v vaših jedeh. Torej če želite izkoristiti vse njene dobre lastnosti, morate jemati ekstrakt, ki vsebuje signifikantno količino kurkumina. Žal se kurkumin slabo absorbira v krvni obtok. K boljši absorpciji pripomore hkratno uživanje črnega popra, ki vsebuje piperin – naravno snov, ki izboljša absorpcijo kurkumina za 2000 %. Skupaj s prehranskim dopolnilom s kurkuminom lahko pogoltnete nekaj celih poprovih zrn, da zvišate absorpcijo kurkumina. ŠE preprosteje: izberite prehransko dopolnilo s kurkuminom, v katerem je mikroinkapsuliran. Tak kurkumin ima bistveno višjo absorpcijo in boljšo biorazpoložljivost.
Kurkumin je tudi topen v maščobah, zato ga lahko vzamete tudi skupaj z mastnim obrokom.

2.      Kurkumin je naravna protivnetna učinkovina

Vnetje je izjemno pomembno. Telesu pomaga, da se bori proti tujim vsiljivcem in sodeluje tudi pri odpravljanju škode. Brez vnetja bi patogeni, kot so bakterije, zlahka zavzeli naša telesa in nas ubili. Čeprav je akutno (kratkotrajno) vnetje koristno, pa lahko postane velik problem, če postane kronično (dolgotrajno) in neustrezno usmerjeno proti telesu lastnim tkivom.
Danes je znano, da je kronično vnetje najpomembnejše pri skoraj vsaki kronični bolezni v Zahodnem svetu. Mednje sodijo bolezni srca, rak, metabolni sindrom, alzheimerjeva bolezen in različna degenerativna stanja. Zato je vse, kar lahko pripomore v boju proti kroničnemu vnetju, lahko pomembno pri preprečevanju in celo zdravljenju teh bolezni.
Izkazalo se je, da kurkumin deluje močno protivnetno. Tako je učinkovit, da se lahko kosa z učinkovitostjo nekaterih protivnetnih zdravil. Kurkumin dejansko deluje na številne korake v procesu vnetja, in to na molekularni ravni. Kurkumin blokira NF-kB, molekulo, ki potuje v jedro celic in vključi gene, povezane z vnetjem. NF-kB ima pomembno vlogo pri več kroničnih boleznih. Da se ne spuščamo v podrobnosti (vnetje je izjemno zapleten proces), ključno je, da je kurkumin bioaktivna snov, ki se bori proti vnetju na molekularni ravni. V več študijah so potrdili, da je po učinkovitosti primerljiv s protivnetnimi farmacevtskimi zdravili … a je brez neželenih učinkov.

3.      Kurkuma dramatično poveča antioksidantno kapaciteto telesa

Oksidativna škoda je eden od mehanizmov, ki pospešujejo staranje in spodbujajo razvoj mnogih bolezni. Vključuje proste radikale, izjemno reaktivne molekule z neparnimi elektroni. Prosti radikali težijo k temu, da reagirajo s pomembnimi organskimi spojinami, kot so maščobne kisline, proteini ali DNK. Najpomembnejši razlog, zakaj so antioksidanti tako koristni, je v tem, da ščitijo naše telo pred prostimi radikali.
Kurkumin je močan antioksidant, ki lahko nevtralizira proste radikale, in to zaradi svoje kemijske strukture. Kurkumin pa lahko spodbudi tudi aktivnost telesu lastnih antioksidantnih encimov. Torej se kurkumin bori proti prostim radikalom na dva načina: neposredno jih nevtralizira, hkrati pa spodbuja delovanje telesu lastnih antioksidantnih mehanizmov.

4.      Kurkumin krepi možganski nevrotrofični faktor, ki je povezan z izboljšanim delovanjem možganov in nižjim tveganjem za bolezni možganov

Nekoč so verjeli, da se nevroni ne morejo deliti in multiplicirati po zgodnjem otroštvu. Danes je znano, da temu ni tako. Nevroni zmorejo tvoriti nove povezave, v določenih delih možganov se lahko tudi multiplicirajo in lahko se poveča njihovo število. Eden glavnih gonilnikov tega procesa je možganski nevrotrofični faktor (BDNF), ki je vrsta rastnega hormona, ki deluje v možganih. Mnoge pogoste možganske motnje so povezane z znižanimi ravnmi tega hormona. Mednje sodita tudi depresija in alzheimerjeva bolezen.
Zanimivo je, da lahko kurkumin raven možganskega nevrotrofičnega faktorja. Zaradi tega bi lahko bil učinkovit pri upočasnjevanju ali celo reverzibilnem procesu mnogih bolezni možganov in s starostjo povezanega pešanja delovanja možganov.
Mogoče je tudi, da bi lahko pomagal izboljšati spomin in vas naredil pametnejše. Vendar bodo to morale še potrditi kontrolirane študije pri ljudeh.

5.      Kurkumin povzroči različna izboljšanja, ki bi lahko znižala vaše tveganje za bolezen srca

Bolezni srca so največji ubijalec na svetu. Več desetletij so jih preiskovali in raziskovalci so veliko spoznali, zakaj se zgodijo. Izkazalo se je, da so bolezni srca izjemno zapletene in da različni dejavniki prispevajo k njihovemu razvoju.
Kurkumin lahko pomaga preusmeriti številne korake v procesu bolezni srca. Morda je najpomembnejša korist kurkumina v povezavi z boleznimi srca izboljšanje funkcije endotelija, ki je prevleka krvnih žil. Znano je, da je endotelijska disfunkcija glavni gonilnik bolezni srca in vključuje nezmožnost endotelija za uravnavanje krvnega tlaka in različnih drugih dejavnikov.
Mnoge študije kažejo, da kurkumin vodi do izboljšanja delovanja endotelija. Neka študija kaže, da je enako učinkovit kot telesna dejavnost, druga pa kaže, da je enako učinkovit kot zdravilo Atorvastatin.
A kurkumin zmanjša tudi vnetje in oksidacijo, kot smo že omenili, in je prav tako pomembno pri bolezni srca.
V neki študiji je sodelovalo 121 bolnikov, ki so prestali ckirurški poseg koronarni arterijski obvod. Pacienti so bili razdeljeni v dve skupini. Ena skupina je prejemala placebo, druga pa 4 g kurkumina dnevno, nekaj dni pred operacijo in nekaj dni po njej.
V skupini, ki je prejemala kurkumin, je bilo za 65 % znižano tveganje za srčni napad v bolnišnici.

6.      Kurkuma lahko pomaga preprečiti (in morda celo zdraviti) raka

Rak je huda bolezen, zanjo je značilna nenadzorovan rast celic. Obstaja veliko različnih oblik raka, a imajo več skupnih značilnosti, zdi se, da bi lahko na nekatere vplivali s prehranskimi dopolnili s kurkuminom.
Raziskovalci so preiskovali kurkumin kot koristno zelišče pri zdravljenju raka. Vpliva lahko na rast, razvoj in širjenje rakastih celic, in to na molekularni ravni. Študije so pokazale, da lahko zmanjša angiogenezo (rast novih krvnih žil v tumorjih), metastaze (širjenje raka), prav tako pa pripomore k smrti kanceroznih celic.
Številne študije in vitro so pokazale, da lahko kurkumin zmanjša rast kanceroznih celic in zavre rast tumorjev pri testnih živalih.
Ali lahko visoki odmerki kurkumina (predvsem, če se jemljejo v kombinaciji s sredstvom za izboljšanje absorpcije, kot je poper)pomagajo zdraviti raka pri ljudeh, bo treba še testirati. Obstajajo pa nekateri dokazi, da lahko pomaga preprečiti nastanek raka, zlasti raka prebavnega trakta (kot je rak debelega črevesa). V neki študiji, kjer je sodelovalo 44 ljudi z lezijami na debelem črevesu, ki se včasih izkažejo za kancerozne, so 4 grami kurkumina na dan, ki so ga bolniki jemali 30 dni, zmanjšalo število lezij za 40 %. Morda se bo nekega dne kurkumin uporabljal v kombinaciji s konvencionalnim zdravljenjem raka. Prezgodaj je to še trditi z gotovostjo, a videti je obetavno in to možnost intenzivno preučujejo.

7.      Kurkumin bi lahko bi koristen pri preprečevanju in zdravljenju alzheimerjeve bolezni

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša nevrodegenerativna bolezen na svetu in vodilni vzrok demence. Žal še ni na voljo dobrega zdravljenja alzheimerjeve bolezni. Zato je izjemnega pomena njeno preprečevanje. Dobra novica je, da se je izkazalo, da kurkumin prehaja krvno-možgansko pregrado. Znano je, da vnetje in oksidativna škoda sodelujeta pri lazheimerjevi bolezni. Kot vemo, kurkumin koristno deluje na oboje. Eden ključnih dejavnikov pri alzheimerjevi bolezni je tvorba proteinskih pentelj, imenovanih amiloidni plak. Študije kažejo, da lahko kurkumin pomaga očistiti te plake. Ali lahko kurkumin resnično upočasni napredovanje alzheimerjeve bolezni ali jo celo pozdravi, bo treba še dokazati.

8.      Bolniki z artritisom se zelo dobro odzivajo na prehranska dopolnila s kurkuminom

Artritis je pogost problem v Zahodnem svetu. Obstaja več različnih tipov, pri večini pa gre za neke vrste vnetja v sklepih. Zaradi dejstva, da je kurkumin močno protivnetno sredstvo, je smiselno, da bi lahko pomagal pri artritisu. To je potrdilo tudi več študij. V neki študiji, kjer so sodelovali bolniki z revmatoidnim artritisom, je bil kurkumin celo učinkovitejši od protivnetnega zdravila. V več drugih študijah so opazovali vpliv kurkumina na artritis in opazili izboljšanja več simptomov.

9.      Študije kažejo, da je kurkumin izjemno koristen proti depresiji

Kurkumin bi lahko bil koristen pri zdravljenju depresije. V kontrolirani študiji so 60 bolnikov razdelili v tri skupine. Ena skupina je jemala prozac, druga skupina 1 gram kurkumina, tretja skupina pa je dobila prozac in kurkumin. Po šestih tednih je kurkumin pokazal izboljšanje, ki je bilo podobno prozacu. V skupini, ki je jemala prozac in kurkumin, so bili rezultati daleč najboljši. Na osnovi te (majhne) študije je kurkumin enako učinkovit kot antidepresiv.
Tudi depresija je povezana z možganskim nevrotrofičnim faktorjem in krčenjem hipokampusa, predela v možganih, ki je odgovoren za učenje in spomin.  Kurkumin zviša ravni možganskega nevrotrofičnega faktorja, zaradi česar lahko zavre nekatere od teh sprememb. Obstajajo tudi dokazi, da lahko kurkumin spodbudi možganska nevrotransmiterja serotonin in dopamin.

10.  Kurkumin lahko pomaga upočasniti staranje in v boju proti s starostjo povezanimi kroničnimi boleznimi

Če lahko kurkumin resnično pomaga preprečevati bolezni srca, raka in alzheimerjevo bolezen, je to očitno koristno za dolgo življenje. Zato je postal kurkumin izjemno priljubljen kot anti-aging prehransko dopolnilo. Glede na to, da oksidacija in vnetje pospešujeta staranje, lahko kurkumin s svojimi učinki seže mnogo dlje od zgolj preprečevanja bolezni.

V kapsulah Biocyte CURCUMIN x 185 je kurkumin mikroinkapsuliran. Ta tehnologija omogoča izjemno absorpcijo, tak kurkumin ima 185x boljšo absorpcijo od naravnega kurkumina.
Biocyte CURCUMIN x 185


Ni komentarjev:

Objavite komentar