ponedeljek, 11. julij 2011

IZBIRA PRAVILNE SHUJŠEVALNE DIETE

Katera dieta mi bo pomagala shujšati?
Vsak posameznik je drugačen. Univerzalne diete, ki bi vsakomur pomagala shujšati, ni.

Zamisel »grem na dieto«, da shujšam, morda pomeni, da »opuščate dieto« in se vračate k starim prehranjevalnim navadam. To lahko vodi do jo-jo efekta, da telesno težo izgubljate in jo pridobivate, kar je slabo za vaše zdravje. Najboljši način za zmanjšanje in ohranjanje telesne teže je sprememba življenjskega sloga, ki vključuje zdravo prehrano in redno telesno dejavnost.

Zakaj imam preveliko telesno težo?
Za vaše težave s težo je verjetno več razlogov. Težave s telesni težo se pogosto pojavljajo v družini, morda jeste preveč, da se potolažite, kadar ste žalostni, pod stresom ali osamljeni. Včasih sta razloga tudi počasna presnova (kako hitro potrošite zaužite kalorije) ali hormonsko neravnovesje.

Nova dieta vam morda lahko pomaga shujšati za nekaj časa, vendar se pogosto telesna teža spet povrne, če ne odkrijete novih načinov za reševanje težav, ki vodijo v povečanje telesne teže. Morda se boste morali naučiti obvladovanja stresa in osamljenosti.

Katero vrsto diete naj upoštevam?
Upoštevati morate zdravo dieto, ki vam je všeč in ki ji boste lahko ostali zvesti. Dieta mora vsebovati malo maščob (zlasti nasičenih in trans maščobnih kislin), malo sladkorja ter veliko vlaknin in beljakovin. Več o zdravi prehrani najdete v knjigi VITKI PO 40. V tej slikovni kuharici najdete 100 najljubših receptov za zdravo hujšanje s hrano, ob kateri boste nadvse uživali (tudi vaša družina in gostje, če kuhate za več ljudi).
Pozorni bodite na velikost porcij. Zdrava porcija mesa je približno za velikost igralne karte. Zdrava porcija riža ali testenin je približno za velikost vaše pesti. V večini restavracij te količine podvojijo ali celo potrojijo, zato bodite previdni, kadar jeste zunaj.
Vedno preglejte tabele s hranilnimi vrednostmi na kupljenih živilih, preden jih kupite.
Sladki napitki, kot so sadni sokovi, sadne pijače, drugi brezalkoholni napitki, napitki za športnike, energijski napitki, sladkano mleko ali mleko z okusi, sladkani ledeni čaji, lahko prispevajo veliko sladkorja in kalorij k vaši dieti. Vendar je za vaše zdravje izjemno pomembno, da pijete dovolj tekočine. Pijte navadno ali mineralno vodo, mleko z malo maščobe, nesladkan čaj namesto sladkih napitkov.

Ali je težko spremeniti moj način prehranjevanja?
Morda bo težko, morda bo potrebnega nekaj čas, vendar vam to naj ne vzame poguma. Splača se! Ključ je v tem, da poskusite uživati zdravo hrano. Nekaj predlogov, ki vam bodo pomagali spremeniti vaše prehranjevalne navade:
  • Spremembe naj bodo majhne in počasne, saj bodo tako lažje postale del vašega vsakdanjega življenja.
  • Vodite si dnevnik prehranjevanja. Dnevnik vam bo pomagal pri ohranjanju pregleda, da boste videli, ali morate zaužiti več katere od skupin živil, na primer sadja, zelenjave ali mlečnih izdelkov z malo maščobe.
  • Za pomoč prosite svojo zdravnico/svojega zdravnika, zlasti če imate zdravstvene težave, ki zahtevajo posebno dieto.
S pomočjo knjige Jejmo zdravo VITKI PO 40. se boste zdravo prehranjevali vi in vaša družina. Uživali boste brez kesanja; knjiga vsebuje več kot 100 izvrstnih receptov za vsak dan. Vse jedi so prilagojene našemu okusu in predstavljene na tek vzbujajočih fotografijah. Uživali boste v nakupovanju, pripravi in pri mizi. Menite, da nimate časa? Če tako ali tako kuhate, potem kuhajte zdravo. Jedi iz VITKI PO 40. so preproste za pripravo, nudijo pa neizmeren užitek in so primerne za vso družino, tudi za goste.

Pomembno je, da se ne odpoveste določenim živilom, saj vaše telo vsak dan potrebuje vse. Pomembna je količina. Zato upoštevajte podatke o količinah, navedenih pri vsakem receptu. S pomočjo slikovne kuharice VITKI PO40. boste zavrteli biološko uro nazaj in razkošno jedli do želene teže.

Za učinkovitejši in lažji začetek je v knjigi tudi enotedenski jedilnik, s katerim lahko začnete pojedino, s pomočjo katere boste postali in ostali vitki.

Pri vsakem receptu so seveda tudi podatki o hranilni vrednosti: energijska vrednost, vsebnost beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in vlaknin.

Imejte se radi – jejte zdravo. In ne pozabite: preveliko telesno težo ste pridobivali počasi, ne morete pričakovati, da boste shujšali, kot bi mignili s čarobno paličico. Dajte telesu čas in možnost, da na zdrav način postanete in ostanete vitki. Le tako boste koristili tako svojemu videzu in zdravju.

Dober tek in veliko uspeha pri hujšanju. Z upoštevanjem receptov iz VITKI PO 40. vam bo zagotovo uspelo.


Zdrava prehrana ali okusna prehrana? OBOJE, ZDAJ - s slikovno kuharico VITKI PO 40.
Za naročila in dodatne informacije pokličite 02 794 86 20 ali pošljite e-mail: info@inobsmedicus.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar