nedelja, 3. julij 2011

Pršice pri vas doma

Pršice pri vas doma

Kaj so pršice?

Pršice so drobceni pajkovci, ki živijo pri vas doma. Manjše so od pike na koncu tega stavka. Pršice se hranijo z odmrlim živalskim in človeškim prhljajem (odmrle kožne celice v zraku in na površinah pri vas doma), njihovi iztrebki pa so glavni vzrok za alergije in astmo. Znaki alergije na pršice so kihanje, izcedek iz nosu, srbeč nos in zamašen nos. Če imate astmo, lahko pršice povzročijo še bolj sopeče dihanje in da boste potrebovali več zdravil za zdravljenje astme. Simptomi astme so verjetno bolj izraženi ponoči, ko ležite v postelji, v kateri mrgoli pršic. Zmanjšanje števila pršic doma je pomemben ukrep, če imate vi ali kdo v vaši družini alergijo ali astmo.

Pršice imajo rade tople in vlažne predele, kjer je veliko prahu. Posteljni vzglavniki, jogiji, preproge in pohištvo so zanje priljubljena mesta za življenje. Čiščenje vsakega od teh mest lahko občutno zmanjša število pršic pri vas doma.

Kaj naj naredim najprej?
Začnite v spalnici. Največ pršic pri vas doma živi v vaši vzmetnici. Vzmetnico zaščitite z gosto tkanim vmesnim ovojem, ki je neprepusten za pršice (ALLERGOCOVER®). Posteljnino operite vsak teden v zelo vroči vodi. Vzglavnik operite vsak teden ali ga zaščitite z gosto tkanim vmesnim ovojem, ki je neprepusten za pršice (ALLERGOCOVER®). Čez vmesni ovoj Allergocover® oblecite posteljnino, ki jo uporabljate sicer.

Rjuhe in posteljnino morate oprati v vroči vodi, pri najmanj pri 60 °C.

Tla v vaši spalnici naj bodo lesena, obložena s keramičnimi ploščicami ali z linolejem namesto preproge. Pršice se lahko namreč hitro naselijo v preprogi. Če morate uporabljati preprogo, je ne namestite neposredno na beton, topel prostor med preprogo in betonom je namreč odlično za življenje pršic.

Kaj še lahko storim?
Pomaga lahko sesanje vaših preprog in oblazinjenega pohištva vsak teden. Sesanje z visoko učinkovitimi filtri odstrani več pršic, vendar bo pomagalo tudi običajno sesanje. Plastično ali leseno pohištvo, ki nima veliko polnil, lahko prav tako pripomore k zmanjšanju števila pršic pri vas doma. Ker imajo pršice rade topla in vlažna mesta, vzdržujte pri vas doma nizko zračno vlago z uporabo sušilnikov zraka in z občasno vključitvijo klimatske naprave. Tudi posebni zračni filtri lahko pomagajo zmanjšati število pršic.

Vsak teden z vlažno krpo pobrišite površine, kjer se lahko nabira prah. Ne pozabite na vrh omar, police v omarah in okenske police. Če je vaš otrok alergičen, mu kupujte samo plišaste živali, ki jih lahko operete v pralnem stroju.

Ali lahko pomagajo zdravila za zdravljenje alergije?
Na voljo so zdravila brez recepta, ki pomagajo blažiti simptome alergije.
Antihistaminiki lahko pomagajo zmanjšati kihanje, izcedek iz nosu in srbenje zaradi alergije. Učinkovitejša so, če jih uporabite pred izpostavljanjem alergenom.
Nekateri antihistaminiki lahko povzročajo tudi zaspanost in suha usta. Pri drugih je manjša verjetnost, da bodo povzročili te stranske učinke, vendar se nekatera od teh zdravil izdajajo samo na zdravniški recept. Pogovorite se s svojo zdravnico/svojim zdravnikom, katera vrsta je najboljša za vas.
Dekongestanti pomagajo začasno olajšati težave z zamašenim nosom zaradi alergij. Dekongestanti so v mnogih zdravilih, na voljo so v obliki pršil ali kapljic za nos tablet. Najbolje jih je uporabljati samo kratek čas. Pršil in kapljic za nos naj ne bi uporabljali več kot 3 dni, saj lahko povzročijo zasvojenost. Tako boste imeli še bolj občutek zamašenega nosu, če jih boste poskusili prenehati uporabljati.
Če imate visok krvni tlak, se pogovorite s svojo zdravnico/svojim zdravnikom pred uporabo dekongestantov. Dekongestanti lahko povzročijo zvišanje krvnega tlaka.
Cromolyn sodium je nosno pršilo, ki pomaga preprečevati reakcijo telesa na alergene. Cromolyn sodium je koristen, če ga uporabljate pred izpostavljenostjo alergenom. Lahko traja od 2 do 4 tedne, da začne to zdravilo delovati.
Če imate malo časa za uravnavanje simptomov, se lahko pogovorite s svojo zdravnico/ svojim zdravnikom, da vam predpiše zdravila za obvladovanje alergije, kot so: dolgo-delujoči antihistaminiki, nosna pršila s kortikosteroidi ali inhibitor levkotriena montelukast.
Če ta zdravila niso učinkovita, se pogovorite s svojo zdravnico/svojim zdravnikom o imunoterapiji. Le-ta lahko vašemu telesu pomaga boriti se proti alergiji na pršice.
Če pršice pri vas poslabšujejo simptome astme ali če morate jemati več zdravil za zdravljenje astme kot običajno, se nujno pogovorite s svojo zdravnico/svojim zdravnikom. Morda vam bo predpisal-a drugačno zdravljenje, ki lahko bolje nadzoruje vaše simptome.

Ameriška akademija zdravnikov družinske medicine

Zanesljiva rešitev pred pršicami, ki jo priporočajo alergologi, pediatri, dermatologi, so vmesni ovoji ALLERGOCOVER®:
 ALLERGOCOVER® - PREPRIČLJIVA KAKOVOST:
ü       Neprepustni za pršice in njihove alergene
ü       Neimpregnirana mikrovlakna, zaradi česar so prepustni za vlago in zrak
ü       Pralni pri 60 °C
ü       Trpežni, se ne raztegnejo
ü       Dolga življenjska doba
ü       12 let garancije na neprepustnost za pršice in njihove alergene
ü       Prijetno lahko in tanki
ü       Antistatični
ü       Okolju prijazen material
ü       Medicinski pripomoček razreda I
ü       Certifikati kakovosti






POTRJENA KAKOVOST

ALLERGOCOVER® Vmesni ovoji pri alergiji na pršice

Jogiji, vzglavniki in odeje so pogosto tako močno obremenjeni z alergeni pršice, da še tako temeljito čiščenje ne more več pomagati. Da se vam ne bi bilo treba odpovedati dragim in pogosto še uporabnim kosom, je sredstvo izbire zaščita z za pršice in njihove alergene neprepustnimi vmesnimi ovoji.

Toda kako med veliko ponudbo tovrstnih izdelkov izbrati prave?

Kot smernice morajo biti izpolnjena naslednja merila:

  • Najmanjša zahteva za vmesne ovoje je, da so neprepustni za alergene pršic.
  • Spalno udobje zaradi uporabe vmesnih ovojev ne sme trpeti. Zato morajo biti vmesni ovoji iz neimpregniranega, lahkega materiala, ki dokazano odlično prepušča vlago in zrak.
  • Ravnanje z vmesnimi ovoji mora biti preprosto, prav tako tudi njihovo vzdrževanje.
  • Samoumevno je, da material, iz katerega je izdelan vmesni ovoj, ne sme vsebovati zdravju škodljivih snovi.
Allergocover je medicinski pripomoček razreda I.

Izkušnje uporabnikov Allergocoverja si lahko preberete na tej povezavi.
Sproščujoče spanje si zaslužite in ga potrebujete.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar