četrtek, 5. januar 2012

Alergija na pršice

Nasveti švicarskih alergologov
Predgovor
Preprečevanje je boljše kot zdravljenje, ni alergenov – ni alergije. Oboje drži in velja še zlasti za alergijo na pršice. V zadnjih letih so intenzivno proučevali biologijo in tako so lahko razvili ukrepe, ki pršicam otežijo življenje – vam pa ga olajšajo. Vsekakor je o sanaciji pršic lažje govoriti, kot jo izvesti. Pomembne so malenkosti in upamo, da vam bomo s to brošuro olajšali izvedbo saniranja. Vedeti pa morate, da teh ukrepov ne izvedete samo enkrat, temveč zahtevajo nenehno ponavljanje. Vendar se trud splača, saj se težave močno zmanjšajo, jemanje zdravil se lahko zmanjša, kakovost življenja pa občutno izboljša.

Vsebina
Vzroki alergije na pršice
Bolezenska slika
Diagnoza in terapija
Kaj lahko bolnik sam stori?
Bivanjski prostori
Kako postiljati …
Čiščenje
Počitnice v Evropi


Vzroki alergije na pršice
Hišni prah je mešanica različnih sestavin, kot so lasje, odmrle kožne celice ljudi in živali, vlakna, spore gliv, posušeni izločki kavčukovca (Ficus benjamina), perje, bakterije, pršice itd. Hišni prah ima v vsakem gospodinjstvu drugačno sestavo. Tudi različna poselitev s pršicami nikakor ni znak pomanjkljive čistoče. Pršice ne prenašajo bolezni, temveč so 0,3 mm veliki, nenevarni pajkovci, ki potrebujejo za življenje in razmnoževanje toplo in vlažno okolje. Prehranjujejo se z živalskimi in človeškimi odmrlimi kožnimi luskami; te jim še posebej teknejo, če so prisotne še plesni. Živijo na naravnih in umetnih vlaknih. V neprijetnem okolju (suh, hladen zrak, svetloba) se skrijejo globlje v jogije, živalske kožuhe, oblazinjeno pohištvo in preproge. Tam se počasi razmnožujejo, kar pomeni, da ležejo jajčeca in dalj časa ostanejo v posamezni razvojni fazi.
Glavni alergen so iztrebki pršic – ko se le-ti posušijo, se dvigajo v zrak, ki ga vdihavamo. Ena pršica lahko na dan izloči od 20 do 40 kroglic iztrebkov. Tudi telo pršic vsebuje alergene.

Bolezenska slika
Zaradi vdihavanje alergenov pršic ali ob stiku s kožo lahko ob ustrezni nagnjenosti nastane alergijska reakcija. Klinično se alergija na pršice kaže s kroničnim nahodom, kar pomeni zamašen nos, zlasti v hladnejšem delu leta. Pojavijo se lahko tudi kašelj in napadi s kratko sapo kot znaki bronhialne astme, zlasti ob športnih dejavnostih in pri vdihavanju hladnega zraka. Bolnikom z atopijskim dermatitisom se lahko zaradi stika z alergeni poslabša stanje kože, zato je za te bolnike priporočljivo, da po alergološki diagnozi prav tako izvedejo sanacijske ukrepe proti pršicam.

Diagnoza in terapija
Preobčutljivost na hišno pršico se dokazuje s kožnim testom in preiskavo seruma. Dokončno diagnozo postavi alergolog, vendar šele po temeljitem pogovoru in pregledu bolnika. Poleg antialergijskega zdravljenja z zdravili (nosna pršila, antihistaminiki idr.) je bolniku treba hkrati svetovati, katere ukrepe proti pršicam mora izvesti, da se zmanjšajo simptomi in da se lahko zmanjša količina potrebnih zdravil. V določenih primerih, namreč pri nahodu in začetni astmi, lahko alergolog poleg tega postavi še indikacijo za imunoterapijo.

Pršice so nenevarni pajkovci, ki živijo na naravnih in umetnih vlaknih.
Domujejo v preprogah, oblazinjenem pohištvu in žival-skih kožuhih, predvsem pa v jogijih.

V primerjavi z glavo vžigalice so pršice drobcene, velike 0,3 mm.
Za življenje in razmnoževanje potrebujejo vlažno in toplo okolje.


Preobčutljivost na pršice so dokaže s kožnim testom in preiskavo seruma.

Pri saniranju je najpomembnejše zmanjšati alergene v spalnih prostorih.
Kot učinkovit in preizkušen ukrep se obnesejo vmesni ovoji, ki ne prepuščajo pršic in njihovih alergenov.
To pomeni, da bolniku približno tri leta v mesečnih presledkih pod kožo vbrizgajo alergen pršice. Na tak način se imunski sitem preprogramira in težave se občutno zmanjšajo, celo če se bolnik zadržuje v okolju, kjer so pršice.
Kaj lahko bolnik sam stori?
Cilj vseh ukrepov je poslabšati življenjske razmere za pršice in tako zmanjšati vsebnost njihovih alergenov v prahu. Sanacija pršic je nujna, kadar je kdo od družin-skih članov alergičen na pršice. Ta ukrep je lahko tudi učinkovita preventiva za tiste, ki še niso alergični, pri bolnikih z atopijskim dermatitisom pa lahko zmanjša pogostnost zagonov bolezni.

Bivanjski prostori

Neugodno klimo za pršice dose-žemo z nizko zračno vlago, ki ne presega 50 % pri sobni tempera-turi med 19 in 21 °C (v spalnici temperatura naj ne bo višja od 18 °C). Zato sobo redno zračite, 2–3-krat dnevno za 3–5 minut, zlasti v hladnem vremenu. Za nadzor zračne vlage si morda priskrbite higrometer*. Neogre-vanih prostorov ne smemo ogrevati z odpiranjem vrat v tople prostore, saj se sicer v hladnem prostoru zviša relativna zračna vlaga. Orošena okna so vedno znak previsoke zračne vlage, ki je ugodna za rast pršic in plesni.


Veliki kosi pohištva, kot so omare in komode, morajo vedno biti nekoliko odmak-njeni od zunanjih sten. Namesto odprtih regalov imejte komode, ki jih lahko zaprete. Oblazinjeno pohištvo s preoblekami iz blaga je pogosto polno pršic, zato vam priporočamo, oblazinjeno pohištvo z gladkim preoblekami iz naravnega ali umet-nega usnja. V spalnici ne imejte lončnic ali hidrokultur, v dnevni sobi pa jih naj bo malo. Če uporabljate vlažilnike zraka, zračna vlaga ne sme biti višja od 50 % (nadzorujte jo s higrometrom).



Talnih oblog pogosto ne mo-rete izbirati (npr. v najetem stanovanju). Najprimernejše so parket, pluta ali talne obloge iz PVC … Kot alterna-tivo priporočamo preproge iz umetnih vlaken s kratkim florom. Te lahko tri-krat na leto očistite s sredstvom proti pršicam, učinko-vitost tega ukrepa je trenutno še nejas-na. Za predposteljnike upo-rabljajte samo pralne prepro-ge, ki jih 3- do 4-krat letno operite in dobro posušite. Tal-no ogrevanje preprečuje nas-tanek hladnih mostov in stanovanje ogreva enakomerno.



Ne imejte pernatih živali ali živali s kožuhi, saj se tudi z njihovimi sestavinami kože prehranjujejo pršice, poleg tega pa se lahko razvijejo alergije na živali. Naslednji alergeni v bivanjskih prostorih so lahko med drugim ščurki in
<><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><>

Alergija na pršice – kaj lahko storimo proti temu? Štiri pomembna pravila, ki jih je treba upoštevati





1. Stanovanje

2. Postelja

Priporočamo:

Priporočamo:

·         Med sezono ogrevanja relativna

·         Uporabljajte za pršice neprepustne vmesne

zračna vlaga naj ne presega 50 °C,

ovoje.

Sobna temperatura v spalnici naj ne bo

·         Za vzglavnike in odeje uporabljajte za

Višja od 18 °C, v dnevni sobi 19 do 21 °C.

Pršice neprepustne vmesne ovoje ali pralne

·         Vse prostore redno in na hitro zračite –

vzglavnike in odeje redno operite pri

zlasti ob hladnem vremenu.

najmanj 60 °C in jih dobro posušite.

Nobenih zelenih rastlin v spalnici.



Nobenih živali v stanovanju.



































3. Čiščenje
4. Počitnice

Priporočamo:

Priporočamo:

·         Odstranite lovilce prahu (kot so težke

·         Kraje nad 1200 m nad morjem, saj tam

zavese, plišaste živali, ki jih ne smete oprati).

Zaradi suhega in hladnega zraka živi manj

Optimalna so tla, ki jih lahko čistite z vlažno

pršic. Zato so priporočljive počitnice v hribih .

krpo (parket, linolej). Brisanje prahu z vlažno



krpo.



izločki rastlin Ficus benjamina in hrane za ribe.
Kajenju v bivanjskih prostorih se je treba nujno izogibati, saj je cigaretni dim dražilo in pos-pešuje pojav novih alergij.
Kako postiljati …
Zmanjšanje količine alergenov pršic in populacije pršic v spalnici je najpomembnejši ukrep. Spalnico, predvsem pa dele postelje je treba še pose-bej temeljito zračiti.
Ob zadostni vlagi in hrani se pršice razmnožujejo tudi v sintetičnih jogijih in na vodnih posteljah. Obnesejo se za alergene pršic neprepustni vmesni ovoji. Le-ti morajo biti neprepustni za alergene, hkrati pa prepustni za vlago, kajti ponoči s potenjem izgu-bimo do 0,8 l vode. Nov jogi je najbolje takoj zaščititi z vmesnim ovojem. Sicer je že po treh mesecih poseljen s pršicami. Tako imenovani antialergijski jogiji za alergič-ne na pršice niso učinkoviti, razen če imajo vgrajeno anti-alergijsko vmesno prevleko. Antirevmatske odeje, odeje iz moltona in rjuhe je treba vsak teden zamenjati in oprati.
Vzglavniki in odeje morajo biti iz pralnega materiala. Tudi le-te poselijo pršice, vendar se jih z mesečnim pranjem pri 60 °C večina odstrani. Uporabite jih šele, ko se temeljito posušijo.
Nič ni narobe s pernatimi ode-jami in vzglavniki, je pa pri negi treba upoštevati navodila proizvajalca. Smiselni so tudi vmesni ovoji za vzglavnike in odeje, vendar niso vedno najudobnejši.
Posteljnino za vzglavnike, odeje in rjuhe enkrat tedensko zamenjajte in operite pri 60 °C.
Volnene odeje zamenjajte z odejami iz umetnih materialov ali z bombažnimi odejami in jih operite vsak mesec pri 60 °C. Preden jih ponovno uporabite, naj se temeljito posušijo.
Vse te ukrepe je treba izvesti pri vseh posteljah v isti sobi. Nadstropne postelje niso pri-poročljive, kajti tisti, ki spi na spodnji postelji, vdihava prah iz zgornje postelje. Pri prenočevanju v drugih posteljah priporočamo, da uporabite svoje odeje in prej omenjene vmesne ovoje za jogije. Alternativa so vaše pralne spalne vreče.
Plišaste živali pogosto vsebujejo veliko pršic. Načeloma kupujte samo take, ki jih lahko operete pri 60 °C. Dobronameren nasvet, da lahko živali prenočijo v zamrzovalniku, ni učinkovit. Nazadnje je treba plišaste živali še temeljito oprati.
Vmesni ovoji, neprepustni za pršice
<><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><>

Nabavite jih pri

Ime izdelka

Material

Tip tkanine

Garancija

In obs medicus,

Allergocover

Poliester

High-tech tkanina,

12 let

d. o. o.





mikrovlakna, gosto



2323 Ptujska G.





tkana



Tel: 02 794 86 20









www.inobsmedicus.si




























































































































































































Pomembno: Tudi če lahko vmesne ovoje brez težav operete, vedno premislite, ali je pranje resnično nujno. Zaradi snemanja vmesnih ovojev se alergeni, ki so v postelji, dvignejo v zrak in vnovič povzročajo težave. Priporočljivo je, da alergik sam ne snema in namešča vmesnih ovojev.
Čiščenje
Manj pogosto brisanje prahu z vlažno krpo in temeljito brisa-nje tal je boljše kot vsakodnevno površinsko čiščenje. Tudi z večurnim sesanjem ne odstranite živih pršic! Posesate lahko samo odmrle pršice in prah, ki vsebuje alergene. Radiatorje, okenske police in pohištvo obrišite z vlažno krpo. Priporočljivo je pogosto sesanje pri odprtem oknu in zaprtih vratih, najbolje z zmogljivim, novim sesalnikom z mikrofiltrom (filter HEPA®). Najbolje je, da je alergik razbremenjen tega dela. O učinkovitem uničenju pršic s parnim čiščenjem in šamponiranjem trenutno ni dovolj zanesljivih podatkov.
Boljše je manj pogosto, zato pa temeljito
čiščenje z vlažno krpo kot vsakodnevno površinsko brisanje.
Počitnice v Evropi
V Evropi so primerne počit-niške destinacije nad 1200 m nadmorske višine. Tam pre-laduje relativno suha in hlad-na klima, zato je pršic malo. Priporočljive so počitnice v hribih. Zunaj Evrope na taki nadmorski višini prevladujejo drugačne klimatske razmere.
V Evropi so zahvaljujoč relativno suhi in vlažni klimi primerne
počitniške destinacije v hribih, saj je tam manj pršic.
Več o vmesnih ovojih ALLERGOCOVER najdete na www.inobsmedicus.si
Tel: 02 794 86 20; info@inobsmedicus.si  

Ni komentarjev:

Objavite komentar