torek, 24. januar 2012

Probiotiki za izboljšanje bakterijske flore v nožnici

Probiotiki za izboljšanje bakterijske flore v nožnici

Smotrna raba probiotikov izhaja iz dejstva, da smo ljudje od rojstva poseljeni s številnimi mikroorganizmi. Ti mikroorganizmi so naravna flora človeškega telesa. Toda to bakterijsko ekologijo lahko porušijo številni dejavniki: uporaba antibiotikov ali drugih zdravil, uživanje alkohola, kajenje, stres, sladkorna bolezen in mnogi drugi. V takih primerih se število simbiotskih bakterij zmanjša in omogoči se premočno razraščanje zdravju škodljivih mikroorganizmov.

Ko se zaščitna mikroflora v nožnici poruši, se pojavijo stanja, kot so bakterijsko vnetje nožnice, glivično vnetje nožnice, ponavljajoče se glivično vnetje nožnice. Bakterijsko vnetje nožnice, glivično vnetje in ponavljajoče se glivično vnetje nožnice se zdravijo z antibiotiki in selektivnimi antimikotiki. Stopnja ponavljanja teh težav po konvencionalnem zdravljenju je visoka. Dodatno k tej neceloviti učinkovitosti konvencionalnega zdravljena teh vrst vnetij nožnice izkusijo bolnice pogosto hude stranske učinke zaradi tega zdravljenja. Ta dejstva so spodbudila iskanje alternativnega zdravljenja za obnovo in ohranjanje zdravega ekosistema v nožnici.

Koncept vnosa eksogenih, probiotičnih laktobacilov v nožnico izvira iz dejstva, da laktobacili naravno prevladujejo v zdravi nožnici in jo ščitijo z različnimi mehanizmi.

Količina laktobacilov v nožnici s porušenim ravnovesjem je močno zmanjšana ali jih pri ženskah z bakterijskim vnetjem nožnice sploh ni. Zato je za uspešno dolgoročno zdravljenje smiselno obnoviti zaščitno mikrofloro s prevladujočimi laktobacili z vnosom laktobacilov »od zunaj«.

Uporaba laktobacilov z dokazanim zaviralnim učinkom proti glivicam je tudi lahko koristna, zlasti za ženske, ki trpijo zaradi pogostih, ponavljajočih se glivičnih okužb nožnice in v primerih, ko je uporaba antimikotikov kontraindicirana ali povezana z neželenimi stranskimi učinki.

Študije kažejo, da lahko probiotični sevi Lactobacillus species humanega izvora podprejo in zaščitijo zdravje nožnice z izločanjem aktivnih metabolitov, kot so mlečna kislina in druge antimikrobne snovi.

Klinične študije tudi kažejo, da lahko nadomeščanje probiotikov izboljša vaginalno floro pri ženskah, ki imajo diagnozo bakterijsko vnetje nožnice ali glivično vnetje nožnice. Probiotiki so lahko tudi učinkovita preventiva pri ženskah z dejavniki tveganja za takšne težave.

Probiotični tamponi ellen so prva in edina higienska zaščita z dodanimi telesu lastnimi mlečnokislinskimi bakterijami.
Na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Beseda probitik izvira iz grščine in pomeni "za življenje". The United Nations Food and Agriculture Organisation (FAO) in Svetovna zdravstvena organizacija definirata probiotike kot žive mikroorganizme, ki so po vnosu v telo v ustrezni količini koristni za zdravje gostitelja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar