petek, 20. januar 2012

Bakterijsko vnetje nožnice

Bakterijska vaginoza ali bakterijsko vnetje nožnice

je polimikrobni sindrom brez pomembnega vnetja. Mlečnokislinske bakterije, ki prevladujejo v zdravi nožnični flori, nadomesti mešanica drugih anaerobnih vrst bakterij. Za bakterijsko vnetje nožnice je značilno čezmerno razraščanje in razmnoževanje anaerobnih bakterij, ki so sicer v majhni količini prisotne tudi v zdravi nožnici – ali pridejo vanjo iz fekalne flore.

Značilni simptomi so redek, sivkasto bel, homogen izcedek neprijetnega vonja z visokim pH in splošne neprijetnosti v intimnem predelu. Bakterijsko vnetje nožnice se včasih lahko pojavi tudi brez omembe vrednih znakov.

Bakterijsko vnetje nožnice se zdravi z antibiotiki. Kratkoročno je zdravljenje z antibiotiki uspešno pri
80–90 % žensk, vendar se pri 15–30 % težave ponovijo že en mesec po zdravljenju, tri mesece po zdravljenju se težave ponovijo celo pri 50–60 % žensk.

Bakterijsko vnetje nožnice je povezano s številnimi ginekološkimi zapleti. Povezano je tudi z resnimi zapleti med nosečnostjo, vključno s prezgodnjim porodom ali poporodno endometriozo.

Dejanski vzrok bakterijskega vnetja nožnice ni znan, je pa to vnetje zelo povezano z dejavniki tveganja, kot so starost, faza v menstrualnem ciklusu, spolna aktivnost, nezaščiteni spolni odnosi, intrauterini maternični vložki, prhanje in kajenje.

Za ponovno vzpostavitev in ohranjanje zdrave bakterijske flore v nožnici uporabljajte probiotične tampone ellen®.
So prva in edina higienska zaščita na svetu, ki vsebuje mlečnokislinske bakterije.

Mlečnokislinske bakterije (Laktobacillus species) prevladujejo v vaginalni mikroflori zdrave ženske. Laktobacili imajo pomembno vlogo pri ohranjanju nizke vrednosti pH v nožnici in pri zaščiti nožničnega okolja. Če je v nožnici laktobacilov premalo ali jih sploh ni, se pojavi mikrobiološko neravnovesje, ki vodi do različnih nožničnih okužb.

Probiotični tamponi ellen so registriran medicinski pripomoček in so na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah in v spletni specializirani trgovini www.topmedicus.si.

2 izdelka v 1, 2 koristi za ceno 1: izvrstna higienska zaščita in probiotik (telesu lastne mlečnokislinske bakterije).

Več informacij: www.inobsmedicus.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar