petek, 20. januar 2012

GLIVIČNA OKUŽBA NOŽNICE

GLIVIČNA OKUŽBA NOŽNICE



Candida vaginitis ali glivična okužba nožnice je okužba, ki jo pogosto povzročijo glivice. Le-te sicer normalno poseljujejo nožnico. Okužba se pojavi, če se glivice čezmerno razrastejo in razmnožijo ter postanejo prevladujoči mikroorganizmi v nožničnem traktu.

Znaki glivične okužbe nožnice pri večini žensk so srbenje, rdečina in gost, bel izcedek. Drugi znaki so bolečina in pekoč občutek v intimnem predelu. Glivična okužba nožnice se lahko pojavi v nožnici ali na spolovilu ali na obeh mestih hkrati. Najpogostejši povzročitelj glivične okužbe nožnice je glivica Candida albicans (80 %).

Glivična okužba nožnice je zelo pogosta in prizadene 75 % vseh žensk vsaj enkrat v življenju. Od 5 do 10 % žensk ima ponavljajoče se glivične okužbe, kar pomeni, da imajo 3 ali več okužb na leto. Ženske s ponavljajočo se glivično okužbo nožnice se sicer na zdravljenje z antimikotiki odzovejo brez rezistence, vendar tako zdravljenje ne prepreči ponovitve glivične okužbe.

Dejavniki tveganja za glivično okužbo nožnice so nedavno zdravljenje z antibiotiki (zlasti z antibiotiki širokega spektra), visoki odmerki hormonskih kontraceptivov, neurejena sladkorna bolezen, nosečnost in okužba z virusom HIV.

Za ponovno vzpostavitev in ohranjanje zdrave bakterijske flore v nožnici uporabljajte probiotične tampone ellen®. So prva in edina higienska zaščita na svetu, ki vsebuje mlečnokislinske bakterije.

Mlečnokislinske bakterije (Laktobacillus species) prevladujejo v vaginalni mikroflori zdrave ženske. Laktobacili imajo pomembno vlogo pri ohranjanju nizke vrednosti pH v nožnici in pri zaščiti nožničnega okolja. Če je v nožnici laktobacilov premalo ali jih sploh ni, se pojavi mikrobiološko neravnovesje, ki vodi do različnih nožničnih okužb.

Probiotične tampone ellen
lahko kupite v 

  • lekarni, 
  • specializirani trgovini 
  • specializirani spletni trgovini www.topmedicus.si.


So registriran medicinski pripomoček.

Ni komentarjev:

Objavite komentar