sreda, 25. januar 2012

Zima naj ne bo čas neprijetnosti v intimnem predelu


Za mnoge ženske je zimski čas pogosto tudi čas neprijetnosti v intimnem predelu. Tesna in topla oblačila, oblačila, ki ne dihajo (perilo iz najlona, hlačne nogavice) ali uporaba antibiotikov, da se znebite trdovratnih bakterijskih okužb v hladnih mesecih so samo nekateri od številnih dejavnikov, ki lahko pripomorejo k neravnovesju in neprijetnostim v intimnem predelu.

V tem obdobju je zelo pomembno, da prevzamejo aktivno vlogo, da ohranijo optimalno intimno zdravje. Probiotični tamponi ellen® so lahko pri tem v veliko pomoč. Ko jih uporabljamo med menstruacijo, se iz njih sproščajo laktobacili humanega izvora, ki pomagajo ohranjati naravno ravnovesje v nožnici. Laktobacili v ellen® pomagajo izboljšati in okrepiti vaginalno floro, v kateri normalno prevladujejo mlečnokislinske bakterije, ki jih lahko uničijo antibiotiki, kontracpetivi, semenska tekočina ali pretirana higiena. ellen® pomagajo ohranjati in obnoviti vaginalni ekosistem v zdravo stanje, in sicer tako, da laktobacili, ki se iz ellen® sprostijo v nožnico, tvorijo antimikrobne snovi.



Zdrava in močna bakterijska flora v nožnici, v kateri prevladujejo laktobacili, je najboljša telesna obramba proti vaginalnemu neravnovesju in/ali vaginalnim okužbam. Pomanjkanje ali odsotnost laktobacilov v nožnici lahko ima za posledico bakterijsko vnetje, pri katerem normalno floro nadomestijo številni bolezenske bakterije, ali glivična okužba (kandidiaza), ki pomeni čezmerno razraščanje glivic kvasovk (candida albicans) v flori, v kateri normalno prevladujejo laktobacili.

Patentirani probiotični tamponi ellen® dokazano podpirajo naravno ravnovesje in tako izboljšajo intimno zdravje. Tamponi ellen® so sodobna izpeljanka preizkušenega domačega zdravila – pomakanja tamponov v jogurt za zmanjšanje intimnih neprijetnosti. Toda nikakor tako packasti, temveč zelo udobni za nošenje in preprosti za uporabo. Poleg tega so ellen® veliko učinkovitejša rešitev kot bakterije iz jogurta, saj so v ellen® mlečnokislinske bakterije humanega izvora in sodijo med najpogostejše vrste, odkrite v naravni vaginalni flori zdrave ženske. Uporaba probiotičnih tamponov ellen® je preprost in udoben način za krepitev vaginalne flore. Uporabljajte jih dve ali tri zaporedne menstruacije po tem, ko izkusite kakršne koli neprijetnosti v intimnem predelu, po uporabi antibiotikov ali med njo. Ženske z nenehnimi težavami pogosto čutijo olajšanje le-teh po uporabi probiotičnih tamponov ellen® med vsako menstruacijo.



Nasveti za intimno zdravje pozimi

  • Vedno nosite spodnje perilo iz 100 % bombaža, kolikor je le mogoče se izogibajte perilu, ki vsebuje lycro in najlon.
  • Nikoli več ne nosite »pajkic«, ne da bi spodaj oblekli bombažne spodnjice.
  • Nekatere ženske, zlasti tiste, ki uporabljajo oralne kontraceptive, lahko preprečijo neprijetnosti in draženje v intimnem predelu z uporabo vaginalnega lubrikanta med spolnim odnosom.
  • Glivice so normalni »prebivalci« prebavnega trakta; po veliki potrebi se vedno brišite od spredaj nazaj, da preprečite prenos glivic v vaginalni predel.
  • Nekatere ženske opažajo, da z lončkom jogurta na dan med jemanjem antibiotikov pomagajo preprečiti neravnovesje v želodcu, ki se pogosto pojavi po zdravljenju z antibiotiki. Vendar jogurt sam ne bo pozdravil vaginalnih neprijetnosti.
  • Med vsako menstruacijo uporabljajte probiotične tampone in tako aktivno ohranjajte naravno vaginalno ravnovesje.
  • Izogibajte se odišavljenim dodatkom kopelim, prav tako tudi uporabi pudra v vaginalnem predelu. Vaginalno prhanje nikoli ni dobra zamisel, saj tako sperete naravno vaginalno zaščitno bakterijsko floro, ženska pa posledično postane dovzetna za vaginalne okužbe.

 Probiotični tamponi so registriran medicinski pripomoček.


Na voljo so v 

  • lekarnah
  • specializiranih trgovinah
  • specializirani spletni trgovini www.topmedicus.si

Nadaljnje informacije: www.inobsmedicus.si

torek, 24. januar 2012

Probiotiki za izboljšanje bakterijske flore v nožnici

Probiotiki za izboljšanje bakterijske flore v nožnici

Smotrna raba probiotikov izhaja iz dejstva, da smo ljudje od rojstva poseljeni s številnimi mikroorganizmi. Ti mikroorganizmi so naravna flora človeškega telesa. Toda to bakterijsko ekologijo lahko porušijo številni dejavniki: uporaba antibiotikov ali drugih zdravil, uživanje alkohola, kajenje, stres, sladkorna bolezen in mnogi drugi. V takih primerih se število simbiotskih bakterij zmanjša in omogoči se premočno razraščanje zdravju škodljivih mikroorganizmov.

Ko se zaščitna mikroflora v nožnici poruši, se pojavijo stanja, kot so bakterijsko vnetje nožnice, glivično vnetje nožnice, ponavljajoče se glivično vnetje nožnice. Bakterijsko vnetje nožnice, glivično vnetje in ponavljajoče se glivično vnetje nožnice se zdravijo z antibiotiki in selektivnimi antimikotiki. Stopnja ponavljanja teh težav po konvencionalnem zdravljenju je visoka. Dodatno k tej neceloviti učinkovitosti konvencionalnega zdravljena teh vrst vnetij nožnice izkusijo bolnice pogosto hude stranske učinke zaradi tega zdravljenja. Ta dejstva so spodbudila iskanje alternativnega zdravljenja za obnovo in ohranjanje zdravega ekosistema v nožnici.

Koncept vnosa eksogenih, probiotičnih laktobacilov v nožnico izvira iz dejstva, da laktobacili naravno prevladujejo v zdravi nožnici in jo ščitijo z različnimi mehanizmi.

Količina laktobacilov v nožnici s porušenim ravnovesjem je močno zmanjšana ali jih pri ženskah z bakterijskim vnetjem nožnice sploh ni. Zato je za uspešno dolgoročno zdravljenje smiselno obnoviti zaščitno mikrofloro s prevladujočimi laktobacili z vnosom laktobacilov »od zunaj«.

Uporaba laktobacilov z dokazanim zaviralnim učinkom proti glivicam je tudi lahko koristna, zlasti za ženske, ki trpijo zaradi pogostih, ponavljajočih se glivičnih okužb nožnice in v primerih, ko je uporaba antimikotikov kontraindicirana ali povezana z neželenimi stranskimi učinki.

Študije kažejo, da lahko probiotični sevi Lactobacillus species humanega izvora podprejo in zaščitijo zdravje nožnice z izločanjem aktivnih metabolitov, kot so mlečna kislina in druge antimikrobne snovi.

Klinične študije tudi kažejo, da lahko nadomeščanje probiotikov izboljša vaginalno floro pri ženskah, ki imajo diagnozo bakterijsko vnetje nožnice ali glivično vnetje nožnice. Probiotiki so lahko tudi učinkovita preventiva pri ženskah z dejavniki tveganja za takšne težave.

Probiotični tamponi ellen so prva in edina higienska zaščita z dodanimi telesu lastnimi mlečnokislinskimi bakterijami.
Na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Beseda probitik izvira iz grščine in pomeni "za življenje". The United Nations Food and Agriculture Organisation (FAO) in Svetovna zdravstvena organizacija definirata probiotike kot žive mikroorganizme, ki so po vnosu v telo v ustrezni količini koristni za zdravje gostitelja.

petek, 20. januar 2012

GLIVIČNA OKUŽBA NOŽNICE

GLIVIČNA OKUŽBA NOŽNICE



Candida vaginitis ali glivična okužba nožnice je okužba, ki jo pogosto povzročijo glivice. Le-te sicer normalno poseljujejo nožnico. Okužba se pojavi, če se glivice čezmerno razrastejo in razmnožijo ter postanejo prevladujoči mikroorganizmi v nožničnem traktu.

Znaki glivične okužbe nožnice pri večini žensk so srbenje, rdečina in gost, bel izcedek. Drugi znaki so bolečina in pekoč občutek v intimnem predelu. Glivična okužba nožnice se lahko pojavi v nožnici ali na spolovilu ali na obeh mestih hkrati. Najpogostejši povzročitelj glivične okužbe nožnice je glivica Candida albicans (80 %).

Glivična okužba nožnice je zelo pogosta in prizadene 75 % vseh žensk vsaj enkrat v življenju. Od 5 do 10 % žensk ima ponavljajoče se glivične okužbe, kar pomeni, da imajo 3 ali več okužb na leto. Ženske s ponavljajočo se glivično okužbo nožnice se sicer na zdravljenje z antimikotiki odzovejo brez rezistence, vendar tako zdravljenje ne prepreči ponovitve glivične okužbe.

Dejavniki tveganja za glivično okužbo nožnice so nedavno zdravljenje z antibiotiki (zlasti z antibiotiki širokega spektra), visoki odmerki hormonskih kontraceptivov, neurejena sladkorna bolezen, nosečnost in okužba z virusom HIV.

Za ponovno vzpostavitev in ohranjanje zdrave bakterijske flore v nožnici uporabljajte probiotične tampone ellen®. So prva in edina higienska zaščita na svetu, ki vsebuje mlečnokislinske bakterije.

Mlečnokislinske bakterije (Laktobacillus species) prevladujejo v vaginalni mikroflori zdrave ženske. Laktobacili imajo pomembno vlogo pri ohranjanju nizke vrednosti pH v nožnici in pri zaščiti nožničnega okolja. Če je v nožnici laktobacilov premalo ali jih sploh ni, se pojavi mikrobiološko neravnovesje, ki vodi do različnih nožničnih okužb.

Probiotične tampone ellen
lahko kupite v 

  • lekarni, 
  • specializirani trgovini 
  • specializirani spletni trgovini www.topmedicus.si.


So registriran medicinski pripomoček.

Bakterijsko vnetje nožnice

Bakterijska vaginoza ali bakterijsko vnetje nožnice

je polimikrobni sindrom brez pomembnega vnetja. Mlečnokislinske bakterije, ki prevladujejo v zdravi nožnični flori, nadomesti mešanica drugih anaerobnih vrst bakterij. Za bakterijsko vnetje nožnice je značilno čezmerno razraščanje in razmnoževanje anaerobnih bakterij, ki so sicer v majhni količini prisotne tudi v zdravi nožnici – ali pridejo vanjo iz fekalne flore.

Značilni simptomi so redek, sivkasto bel, homogen izcedek neprijetnega vonja z visokim pH in splošne neprijetnosti v intimnem predelu. Bakterijsko vnetje nožnice se včasih lahko pojavi tudi brez omembe vrednih znakov.

Bakterijsko vnetje nožnice se zdravi z antibiotiki. Kratkoročno je zdravljenje z antibiotiki uspešno pri
80–90 % žensk, vendar se pri 15–30 % težave ponovijo že en mesec po zdravljenju, tri mesece po zdravljenju se težave ponovijo celo pri 50–60 % žensk.

Bakterijsko vnetje nožnice je povezano s številnimi ginekološkimi zapleti. Povezano je tudi z resnimi zapleti med nosečnostjo, vključno s prezgodnjim porodom ali poporodno endometriozo.

Dejanski vzrok bakterijskega vnetja nožnice ni znan, je pa to vnetje zelo povezano z dejavniki tveganja, kot so starost, faza v menstrualnem ciklusu, spolna aktivnost, nezaščiteni spolni odnosi, intrauterini maternični vložki, prhanje in kajenje.

Za ponovno vzpostavitev in ohranjanje zdrave bakterijske flore v nožnici uporabljajte probiotične tampone ellen®.
So prva in edina higienska zaščita na svetu, ki vsebuje mlečnokislinske bakterije.

Mlečnokislinske bakterije (Laktobacillus species) prevladujejo v vaginalni mikroflori zdrave ženske. Laktobacili imajo pomembno vlogo pri ohranjanju nizke vrednosti pH v nožnici in pri zaščiti nožničnega okolja. Če je v nožnici laktobacilov premalo ali jih sploh ni, se pojavi mikrobiološko neravnovesje, ki vodi do različnih nožničnih okužb.

Probiotični tamponi ellen so registriran medicinski pripomoček in so na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah in v spletni specializirani trgovini www.topmedicus.si.

2 izdelka v 1, 2 koristi za ceno 1: izvrstna higienska zaščita in probiotik (telesu lastne mlečnokislinske bakterije).

Več informacij: www.inobsmedicus.si

četrtek, 19. januar 2012

Porušeno ravnovesje vaginalne flore

Vzpostavite ga naravno, preprosto in učinkovito


Na vaginalno floro močno vplivajo hormonske spremembe v življenjskem ciklusu. Poleg tega je flora najbolj nestabilna med menstruacijo in po nezaščitenih spolnih odnosih. V takih primerih se vrednost pH zviša in hitro se lahko čezmerno razmnožijo potencialno zdravju škodljivi mikroorganizmi.

Starost, obdobje v menstrualnem ciklusu, spolna aktivnost, izbira kontracepcije, nosečnost in uporaba izdelkov za intimno nego lahko prav tako porušijo zdrav vaginalni ekosistem.

Porušena vaginalna mikroflora se imenuje vaginitis. Najpogostejši vrsti vaginitisa sta bakterijska vaginoza (BV) ali bakterijsko vnetje nožnice in Candida vulvovaginitis (CV). Pogostnost se razlikuje med študijami, vendar sta BV in CV odgovorna za 80 do 90 % vseh vrsta vaginitisa.

Motnje v vaginalnem ekosistemu določajo trije glavni dejavniki: a) genetski dejavniki; b) okoljski dejavniki (vključno z vedenjem); in c) sestava vaginalne flore.

Probiotični tamponi
 




so prvi in edini izdelek za higiensko zaščito na svetu, ki vsebujejo probiotične mlečnokislinske bakterije.

Več o probiotičnih tamponih, ki so registriran medicinski pripomoček in jih lahko kupite v lekarnah, specializiranih trgovinah in specializirani spletni trgovini www.topmedicus.si.

četrtek, 5. januar 2012

Alergija na pršice

Nasveti švicarskih alergologov
Predgovor
Preprečevanje je boljše kot zdravljenje, ni alergenov – ni alergije. Oboje drži in velja še zlasti za alergijo na pršice. V zadnjih letih so intenzivno proučevali biologijo in tako so lahko razvili ukrepe, ki pršicam otežijo življenje – vam pa ga olajšajo. Vsekakor je o sanaciji pršic lažje govoriti, kot jo izvesti. Pomembne so malenkosti in upamo, da vam bomo s to brošuro olajšali izvedbo saniranja. Vedeti pa morate, da teh ukrepov ne izvedete samo enkrat, temveč zahtevajo nenehno ponavljanje. Vendar se trud splača, saj se težave močno zmanjšajo, jemanje zdravil se lahko zmanjša, kakovost življenja pa občutno izboljša.

Vsebina
Vzroki alergije na pršice
Bolezenska slika
Diagnoza in terapija
Kaj lahko bolnik sam stori?
Bivanjski prostori
Kako postiljati …
Čiščenje
Počitnice v Evropi


Vzroki alergije na pršice
Hišni prah je mešanica različnih sestavin, kot so lasje, odmrle kožne celice ljudi in živali, vlakna, spore gliv, posušeni izločki kavčukovca (Ficus benjamina), perje, bakterije, pršice itd. Hišni prah ima v vsakem gospodinjstvu drugačno sestavo. Tudi različna poselitev s pršicami nikakor ni znak pomanjkljive čistoče. Pršice ne prenašajo bolezni, temveč so 0,3 mm veliki, nenevarni pajkovci, ki potrebujejo za življenje in razmnoževanje toplo in vlažno okolje. Prehranjujejo se z živalskimi in človeškimi odmrlimi kožnimi luskami; te jim še posebej teknejo, če so prisotne še plesni. Živijo na naravnih in umetnih vlaknih. V neprijetnem okolju (suh, hladen zrak, svetloba) se skrijejo globlje v jogije, živalske kožuhe, oblazinjeno pohištvo in preproge. Tam se počasi razmnožujejo, kar pomeni, da ležejo jajčeca in dalj časa ostanejo v posamezni razvojni fazi.
Glavni alergen so iztrebki pršic – ko se le-ti posušijo, se dvigajo v zrak, ki ga vdihavamo. Ena pršica lahko na dan izloči od 20 do 40 kroglic iztrebkov. Tudi telo pršic vsebuje alergene.

Bolezenska slika
Zaradi vdihavanje alergenov pršic ali ob stiku s kožo lahko ob ustrezni nagnjenosti nastane alergijska reakcija. Klinično se alergija na pršice kaže s kroničnim nahodom, kar pomeni zamašen nos, zlasti v hladnejšem delu leta. Pojavijo se lahko tudi kašelj in napadi s kratko sapo kot znaki bronhialne astme, zlasti ob športnih dejavnostih in pri vdihavanju hladnega zraka. Bolnikom z atopijskim dermatitisom se lahko zaradi stika z alergeni poslabša stanje kože, zato je za te bolnike priporočljivo, da po alergološki diagnozi prav tako izvedejo sanacijske ukrepe proti pršicam.

Diagnoza in terapija
Preobčutljivost na hišno pršico se dokazuje s kožnim testom in preiskavo seruma. Dokončno diagnozo postavi alergolog, vendar šele po temeljitem pogovoru in pregledu bolnika. Poleg antialergijskega zdravljenja z zdravili (nosna pršila, antihistaminiki idr.) je bolniku treba hkrati svetovati, katere ukrepe proti pršicam mora izvesti, da se zmanjšajo simptomi in da se lahko zmanjša količina potrebnih zdravil. V določenih primerih, namreč pri nahodu in začetni astmi, lahko alergolog poleg tega postavi še indikacijo za imunoterapijo.

Pršice so nenevarni pajkovci, ki živijo na naravnih in umetnih vlaknih.
Domujejo v preprogah, oblazinjenem pohištvu in žival-skih kožuhih, predvsem pa v jogijih.

V primerjavi z glavo vžigalice so pršice drobcene, velike 0,3 mm.
Za življenje in razmnoževanje potrebujejo vlažno in toplo okolje.


Preobčutljivost na pršice so dokaže s kožnim testom in preiskavo seruma.

Pri saniranju je najpomembnejše zmanjšati alergene v spalnih prostorih.
Kot učinkovit in preizkušen ukrep se obnesejo vmesni ovoji, ki ne prepuščajo pršic in njihovih alergenov.
To pomeni, da bolniku približno tri leta v mesečnih presledkih pod kožo vbrizgajo alergen pršice. Na tak način se imunski sitem preprogramira in težave se občutno zmanjšajo, celo če se bolnik zadržuje v okolju, kjer so pršice.
Kaj lahko bolnik sam stori?
Cilj vseh ukrepov je poslabšati življenjske razmere za pršice in tako zmanjšati vsebnost njihovih alergenov v prahu. Sanacija pršic je nujna, kadar je kdo od družin-skih članov alergičen na pršice. Ta ukrep je lahko tudi učinkovita preventiva za tiste, ki še niso alergični, pri bolnikih z atopijskim dermatitisom pa lahko zmanjša pogostnost zagonov bolezni.

Bivanjski prostori

Neugodno klimo za pršice dose-žemo z nizko zračno vlago, ki ne presega 50 % pri sobni tempera-turi med 19 in 21 °C (v spalnici temperatura naj ne bo višja od 18 °C). Zato sobo redno zračite, 2–3-krat dnevno za 3–5 minut, zlasti v hladnem vremenu. Za nadzor zračne vlage si morda priskrbite higrometer*. Neogre-vanih prostorov ne smemo ogrevati z odpiranjem vrat v tople prostore, saj se sicer v hladnem prostoru zviša relativna zračna vlaga. Orošena okna so vedno znak previsoke zračne vlage, ki je ugodna za rast pršic in plesni.


Veliki kosi pohištva, kot so omare in komode, morajo vedno biti nekoliko odmak-njeni od zunanjih sten. Namesto odprtih regalov imejte komode, ki jih lahko zaprete. Oblazinjeno pohištvo s preoblekami iz blaga je pogosto polno pršic, zato vam priporočamo, oblazinjeno pohištvo z gladkim preoblekami iz naravnega ali umet-nega usnja. V spalnici ne imejte lončnic ali hidrokultur, v dnevni sobi pa jih naj bo malo. Če uporabljate vlažilnike zraka, zračna vlaga ne sme biti višja od 50 % (nadzorujte jo s higrometrom).



Talnih oblog pogosto ne mo-rete izbirati (npr. v najetem stanovanju). Najprimernejše so parket, pluta ali talne obloge iz PVC … Kot alterna-tivo priporočamo preproge iz umetnih vlaken s kratkim florom. Te lahko tri-krat na leto očistite s sredstvom proti pršicam, učinko-vitost tega ukrepa je trenutno še nejas-na. Za predposteljnike upo-rabljajte samo pralne prepro-ge, ki jih 3- do 4-krat letno operite in dobro posušite. Tal-no ogrevanje preprečuje nas-tanek hladnih mostov in stanovanje ogreva enakomerno.



Ne imejte pernatih živali ali živali s kožuhi, saj se tudi z njihovimi sestavinami kože prehranjujejo pršice, poleg tega pa se lahko razvijejo alergije na živali. Naslednji alergeni v bivanjskih prostorih so lahko med drugim ščurki in
<><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><>

Alergija na pršice – kaj lahko storimo proti temu? Štiri pomembna pravila, ki jih je treba upoštevati





1. Stanovanje

2. Postelja

Priporočamo:

Priporočamo:

·         Med sezono ogrevanja relativna

·         Uporabljajte za pršice neprepustne vmesne

zračna vlaga naj ne presega 50 °C,

ovoje.

Sobna temperatura v spalnici naj ne bo

·         Za vzglavnike in odeje uporabljajte za

Višja od 18 °C, v dnevni sobi 19 do 21 °C.

Pršice neprepustne vmesne ovoje ali pralne

·         Vse prostore redno in na hitro zračite –

vzglavnike in odeje redno operite pri

zlasti ob hladnem vremenu.

najmanj 60 °C in jih dobro posušite.

Nobenih zelenih rastlin v spalnici.



Nobenih živali v stanovanju.



































3. Čiščenje
4. Počitnice

Priporočamo:

Priporočamo:

·         Odstranite lovilce prahu (kot so težke

·         Kraje nad 1200 m nad morjem, saj tam

zavese, plišaste živali, ki jih ne smete oprati).

Zaradi suhega in hladnega zraka živi manj

Optimalna so tla, ki jih lahko čistite z vlažno

pršic. Zato so priporočljive počitnice v hribih .

krpo (parket, linolej). Brisanje prahu z vlažno



krpo.



izločki rastlin Ficus benjamina in hrane za ribe.
Kajenju v bivanjskih prostorih se je treba nujno izogibati, saj je cigaretni dim dražilo in pos-pešuje pojav novih alergij.
Kako postiljati …
Zmanjšanje količine alergenov pršic in populacije pršic v spalnici je najpomembnejši ukrep. Spalnico, predvsem pa dele postelje je treba še pose-bej temeljito zračiti.
Ob zadostni vlagi in hrani se pršice razmnožujejo tudi v sintetičnih jogijih in na vodnih posteljah. Obnesejo se za alergene pršic neprepustni vmesni ovoji. Le-ti morajo biti neprepustni za alergene, hkrati pa prepustni za vlago, kajti ponoči s potenjem izgu-bimo do 0,8 l vode. Nov jogi je najbolje takoj zaščititi z vmesnim ovojem. Sicer je že po treh mesecih poseljen s pršicami. Tako imenovani antialergijski jogiji za alergič-ne na pršice niso učinkoviti, razen če imajo vgrajeno anti-alergijsko vmesno prevleko. Antirevmatske odeje, odeje iz moltona in rjuhe je treba vsak teden zamenjati in oprati.
Vzglavniki in odeje morajo biti iz pralnega materiala. Tudi le-te poselijo pršice, vendar se jih z mesečnim pranjem pri 60 °C večina odstrani. Uporabite jih šele, ko se temeljito posušijo.
Nič ni narobe s pernatimi ode-jami in vzglavniki, je pa pri negi treba upoštevati navodila proizvajalca. Smiselni so tudi vmesni ovoji za vzglavnike in odeje, vendar niso vedno najudobnejši.
Posteljnino za vzglavnike, odeje in rjuhe enkrat tedensko zamenjajte in operite pri 60 °C.
Volnene odeje zamenjajte z odejami iz umetnih materialov ali z bombažnimi odejami in jih operite vsak mesec pri 60 °C. Preden jih ponovno uporabite, naj se temeljito posušijo.
Vse te ukrepe je treba izvesti pri vseh posteljah v isti sobi. Nadstropne postelje niso pri-poročljive, kajti tisti, ki spi na spodnji postelji, vdihava prah iz zgornje postelje. Pri prenočevanju v drugih posteljah priporočamo, da uporabite svoje odeje in prej omenjene vmesne ovoje za jogije. Alternativa so vaše pralne spalne vreče.
Plišaste živali pogosto vsebujejo veliko pršic. Načeloma kupujte samo take, ki jih lahko operete pri 60 °C. Dobronameren nasvet, da lahko živali prenočijo v zamrzovalniku, ni učinkovit. Nazadnje je treba plišaste živali še temeljito oprati.
Vmesni ovoji, neprepustni za pršice
<><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><>

Nabavite jih pri

Ime izdelka

Material

Tip tkanine

Garancija

In obs medicus,

Allergocover

Poliester

High-tech tkanina,

12 let

d. o. o.





mikrovlakna, gosto



2323 Ptujska G.





tkana



Tel: 02 794 86 20









www.inobsmedicus.si




























































































































































































Pomembno: Tudi če lahko vmesne ovoje brez težav operete, vedno premislite, ali je pranje resnično nujno. Zaradi snemanja vmesnih ovojev se alergeni, ki so v postelji, dvignejo v zrak in vnovič povzročajo težave. Priporočljivo je, da alergik sam ne snema in namešča vmesnih ovojev.
Čiščenje
Manj pogosto brisanje prahu z vlažno krpo in temeljito brisa-nje tal je boljše kot vsakodnevno površinsko čiščenje. Tudi z večurnim sesanjem ne odstranite živih pršic! Posesate lahko samo odmrle pršice in prah, ki vsebuje alergene. Radiatorje, okenske police in pohištvo obrišite z vlažno krpo. Priporočljivo je pogosto sesanje pri odprtem oknu in zaprtih vratih, najbolje z zmogljivim, novim sesalnikom z mikrofiltrom (filter HEPA®). Najbolje je, da je alergik razbremenjen tega dela. O učinkovitem uničenju pršic s parnim čiščenjem in šamponiranjem trenutno ni dovolj zanesljivih podatkov.
Boljše je manj pogosto, zato pa temeljito
čiščenje z vlažno krpo kot vsakodnevno površinsko brisanje.
Počitnice v Evropi
V Evropi so primerne počit-niške destinacije nad 1200 m nadmorske višine. Tam pre-laduje relativno suha in hlad-na klima, zato je pršic malo. Priporočljive so počitnice v hribih. Zunaj Evrope na taki nadmorski višini prevladujejo drugačne klimatske razmere.
V Evropi so zahvaljujoč relativno suhi in vlažni klimi primerne
počitniške destinacije v hribih, saj je tam manj pršic.
Več o vmesnih ovojih ALLERGOCOVER najdete na www.inobsmedicus.si
Tel: 02 794 86 20; info@inobsmedicus.si