nedelja, 5. februar 2012

Bakterijska vaginoza


Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza povzroči porušenje bakterijskega ravnovesja nožnične flore (vaginalne flore), tako da jo poselijo bakterije, ki jih sicer v nožnici ni. Posledično se pojavijo težave, kot so neprijeten vonj in izcedek.

Če je nožnična flora zdrava, so v njej pretežno mlečnokislinske bakterije (laktobacili). Le-te skrbijo za kisel milje v nožnici, in sicer tako, da tvorijo mlečno kislino. Kisel milje je oblika naravne zaščite in nožnično floro varuje pred poselitvijo z drugimi klicami.

Če nožnična flora ni več v ravnovesju, se lahko pojavi poselitev z bakterijami ali glivami, ki lahko izpodrinejo mlečnokislinske bakterije. Zaradi bakterijske vaginoze se v nožnični flori nakopičijo velike količine bakterij vrste Gardnerella vaginalis in druge bakterije, ki živijo v okolju brez zraka (anaerobne bakterije).

Za bakterijsko vaginozo je značilen redek, rumenkasto bel izcedek zelo neprijetnega vonja (po pokvarjenih ribah). Neprijeten vonj se lahko pojavi, tudi če ni izcedka.

Če se pojavijo znaki, ki kažejo na bakterijsko vaginozo, morate nujno obiskati ginekologinjo/ginekologa. Nezdravljena bakterijska vaginoza lahko v redkih primerih privede do zapletov, če se klice preselijo v zgornji genitalni predel. Bakterijsko vaginozo je treba zdraviti zlasti pri nosečnicah, saj med drugim obstaja tveganje prezgodnjega poroda ali sepsa novorojenčka.

Bakterijska vaginoza se zdravi z antibiotiki, poskrbeti pa je treba tudi za ponovno vzpostavitev bakterijskega ravnovesja v nožnici – z laktobacili.

Za ponovno vzpostavitev in bakterijskega ravnovesja v nožnici med menstruacijo redno uporabljajte probiotične tampone ellen®, ki vsebuje telesu lastne laktobacile. Na voljo so v lekarnah, specializiranih trgovinah in v specializirani spletni trgovini www.topmedicus.si.

Probiotični tamponi ellen® so edina higienska zaščita na svetu, ki vsebuje probiotične mlečnokislinske bakterije – LactoNaturel® (LN®). Inovativen, preprost in praktičen način za naravno vzpostavitev zdrave, uravnotežene nožnične flore, ki je najboljša obramba pred okužbami. Probiotične tampone ellen, ki so registriran medicinski pripomoček, lahko kupite v vseh lekarnah in specializiranih trgovinah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar