sobota, 18. februar 2012

Nega tetovirane kože

Sonce, solarij in celo nekateri negovalni izdelki lahko posvetlijo barvo tatooja.










Ste se kdaj vprašali, ali ima tetovirana koža drugačne zahteve glede nege?
Če opazite, da se vaš tatoo kakor koli spreminja, se takoj naročite pri dermatologinji /dermatologu.

Vedno več ljudi išče pri svojem dermatologu nasvete, kako negovati kožo, da bo tatoo ali permanentni makeup videti kar najbolje. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, ki jih dermatologi dajejo svojim pacientom, ki imajo tatooje.
Preden greste ven, uporabite zaščito pred soncem. Ultravijolična (UV) svetloba, ki jo seva sonce, posvetli nekatere vrste črnila za tatooje. Da zaščitite svojo kožo in tatoo, uporabite zaščito pred soncem, ki ponuja:

  • Zaščito širokega spektra, kar pomeni, da vas ščiti pred UVA- in UVB-žarki
Zaščitni faktor naj bo najmanj 30
  • Zaščita pred soncem naj bo vodoodporna
Za najboljše rezultate morate zaščito pred soncem na kožo nanesti najmanj 20 minut pred odhodom ven.
Če imate permanentni makeup na ustnicah, zaščitite ustnice z balzamom za ustnice, ki ščiti pred UVA- in UVB-žarki in ima zaščitni faktor 30 ali višji. Uporaba širokokrajnega klobuka lahko pomaga zaščititi permanentni makeup okrog oči.
Bodite pozorni na izpuščaje in sončnim opeklinam podobne reakcije na tetovirani koži. Sveže tetovirana koža je lahko zelo občutljiva. Lahko se počutite podobno, kot da bi imeli opraskano koleno.
Sončna ali umetna (v solariju) UV-svetloba lahko povzroči še večje težave s kožo. Pri nekaterih se na tetovirani koži razvijejo reakcije, podobne močnim sončnim opeklinam. To se največkrat zgodi, če tatoo vsebuje rumeno ali rdečo barvo, vendar lahko reakcijo sprožijo tudi druge barve.  
Če se to zgodi, morate svojo kožo zaščititi z oblačili, preden greste ven.
Ne hodite v solarije in pod umetno višinsko sonce. Vse to povišuje vaše tveganje za kožnega raka. Pri nekaterih ljudeh UV-svetloba reagira z barvo tatooja in povzroči bolečo kožno reakcijo. UV-svetloba lahko tudi povzroči, da barva v tatooju pobledi.
Če je vaša tetovirana koža suha, uporabljajte za nego losjone in kreme na vodni osnovi.

Če se vam pojavi kožna reakcija ali če opazite, da se vaša tetovirana koža kakor koli spreminja, se nemudoma naročite pri dermatologu. Vaša koža je morda reagirala na barvo za tatoo. To se lahko zgodi takoj po tetoviranju ali celo čez več let. Sprememba je lahko tudi znak kožnega obolenja. V tetovirani koži se lahko razvije kožni rak. Samo dermatolog-inja lahko postavi diagnozo, kaj se dogaja, in to pozdravi.

Če ne želite več imeti tatooja, se pogovorite z dermatologom. V spletnih trgovinah so na voljo številni seti za odstranjevanje tatoojev, vendar morate biti previdni, saj nihče teh izdelkov ne regulira. Nekateri seti vsebujejo kislino, ki povzroča trajne poškodbe kože. Če ne želite več imeti tatooja, se pogovorite z dermatologinjo/dermatologom. Dermatologi tatooje pogosto odstranjujejo s posebnim laserjem. Ti laserji lahko razpršijo barvo v tatooju na majhne delce, ki jih nato telo lahko izloči. Za odstranitev tatooja je potrebnih več seans zdravljenja. Nekaterih tatoojev ni mogoče popolnoma odstraniti. Med pogovorom z dermatologinjo/dermatologom lahko izveste, katere možnosti so na voljo za odstranitev neželenega tatooja.

Več o dermatološki kozmetiki Louis Widmer, ki je na voljo samo v lekarnah: www.inobsmedicus.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar