ponedeljek, 27. februar 2012

Bakterijsko vnetje nožnice: vzroki, preprečevanje in zdravljenje

Bakterijsko vnetje nožnice (bakterijska vaginoza):         vzroki, preprečevanje in zdravljenje


To pogosto vaginalno okužbo lahko povzroči bakterijsko neravnovesje v nožnici ali se prenese med spolnim odnosom.
Bakterijska vaginoza (BV) je najpogostejša vrsta vaginalne okužbe pri ženskah po vsem svetu, zelo pogosta je pri nosečnicah (16 % bodočih mamic ima BV.
Vzroki bakterijske vaginoze
V nožnici so naravno prisotne bakterije, in sicer tako koristne kot škodljive. Koristne in škodljive bakterije, ki živijo v nožnici, so v občutljivem ravnovesju, in ko se to ravnovesje poruši, se lahko pojavi BV. Koristne bakterije pomagajo uravnavati rast škodljivih vrst bakterij. Pri ženskah z bakterijsko vaginozo je to ravnovesje porušeno. V nožnici ni dovolj koristnih bakterij in je preveč škodljivih. Bakterijska vaginoza je običajno manjša neprijetnost, ki v nekaj dneh mine. Lahko pa vodi do resnih težav. Vaše tveganje za bakterijsko vaginozo je višje, če imate več kot enega spolnega partnerja ali če imate novega spolnega partnerja, če kadite, če si nožnico prhate, če nosite tesna oblačila, po jemanju antibiotikov (ki ne uničijo le škodljivih bakterij, ampak tudi koristne).
Znaki bakterijske vaginoze
Nekatere ženske imajo bakterijsko vaginozo, a nobenih znakov. Če se znaki pojavijo, so lahko:
·         Vaginalni izcedek, ki je lahko belkaste ali sivkaste barve
·         Izcedek je izrazito neprijetnega vonja
·         Zelo neprijeten vonj po ribah iz nožnice po spolnem odnosu
·         Srbenje nožnice
·         Boleče ali pekoče izločanje seča
Zdravljenje
Zdravniki za zdravljenje bakterijske vaginoze pogosto predpišejo antibiotike, ki so lahko v obliki tablet, ki jih pogoltnete, ali v obliki krem ali kapsul (tako imenovanih ovul), ki jih vstavite v nožnico. Znaki bakterijske vaginoze večinoma izzvenijo po 2 ali 3 dneh zdravljenja, vendar jemljite zdravila tako dolgo, kot vam je predpisal-a ginekolog-inja. Bakterijska vaginoza se zelo pogosto ponovi.
Zato so švedske znanstvenice razvile probiotične tampone ellen®. Probiotični tamponi ellen® oskrbijo nožnico s koristnimi bakterijami, ki so sicer naravno prisotne v nožnici, hkrati pa jih uporabljate kot udobno higiensko zaščito med menstruacijo. Probiotični tamponi so naraven in preprost način za ponovno vzpostavitev bakterijskega ravnovesja in s tem preprečevanja neprijetnosti v intimnem predelu. In to v ključnem obdobju menstrualnega ciklusa – med menstruacijo, ko je intimna flora še posebej dovzetna za rušenja ravnovesja.
S probiotičnimi tamponi
ellen® dobite                         
2 koristi za ceno 1.

Na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah.
Več: www.inobsmedicus.si
T: 02 794 86 20
ellen® – vaš probiotični prijatelj

Ni komentarjev:

Objavite komentar