petek, 10. februar 2012

Pozimi potrebuje koža posebno pozornost

Pozimi potrebuje koža posebno pozornost

Ko se približuje zima, postaja tudi za našo neudobno. Čim hladneje je zunaj, tem raje smo na toplem: vključimo centralno ogrevanje in se zleknemo na mehki zofi. Ko pa se ob lepih zimskih dneh prikaže sonce, gremo na sprehod v mrzel dan. Oboje obremenjuje kožo.

Suh zrak zaradi centralnega ogrevanja naši koži odvzema vlago, koža postane občutljiva in hrapava. Zaradi suhe toplote koža več vlage transportira na površino. Tudi v suhem zimskem zraku zunaj je zračna vlaga zelo nizka, kar pospešuje izsuševanje kože. Poleg tega se v mrazu krvne žile pod kožo skrčijo, da bi se toplota ohranila v notranjosti telesa. Prekrvljenost kože se zmanjša. Posledica: koža dobi premalo kisika in hranil, presnova se omeji in je videti bleda. Koža je občutljivejša na sončno svetlobo, pkodljive in dražeče snovi se vanjo lažje vrinejo.

Pri temperaturah, nižjih od minut osem celzijevih stopnj, žleze lojnice začnejo splošno stavko. Naravni zaščitni maščobni film se napaja iz stotin drobnih žlez lojnic v koži. Pri nižajočih se temperaturah te žleze tvorijo vedno manj kožne maščobe. Ob ekstremnem mrazu se lahko ta tvorba maščobe celo povsem ustavi. Na tak način se najpomembnejša sestavina naravnega zaščitnega filma izgubi. Zaradi pomanjkljivega maščobnega filma voda s površine kože hitreje izhlapi. Nizka zračna vlaga ob nizkih temperaturah in zelo suh zrak v preveč ogrevanih prostorih dodatno pospešujeta izgubo vlage. Pa tudi veter neugodno vpliva na kožo. Temperatura, ki jo občutimo na koži, je pogosto občutno nižja od temperature zraka, izmerjene s termometrom. Če pri temperaturi 0 °C piha veter z močjo od 29 do 38 km/h (od 8 do 10,7 m/s), je dejanska temperatura približno minus 8 °C (Chill-Faktor). Posledica: koža postane pozimi vedno bolj suha in razpokana.


je idealna dnevna krema za suho do zelo suho kožo.

Dermatološka kozmetika Louis Widmer - Vaši koži na ljubo.
Na voljo v lekarnah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar