petek, 10. februar 2012

Dnevna krema z UV-zaščito

Sončna svetloba – stimulacija za vitamin D

Vitamin D ima pomembno vlogo za ravnovesje kalcija pri ljudeh, preko kalcija se uravnava tvorba in razgradnja kosti. Človeški organizem lahko vitamin D tvori sam. Do 80 odstotkov potreb ga nastane preko kože, vendar pa le, če je na voljo dovolj sončne svetlobe. To je odločilen pogoj, kajti zlasti v zimskih mesecih lahko gre s soncem že časih malo na tesno. Bodisi ker se ljudje zaradi slabega vremena raje zadržujemo v zaprtih prostorih ali pa ker sončni žarki ne uspejo prodreti skozi oblačno odejo.
Vitamin D se med drugim imenuje tudi »vitamin sonca«. Sončno sevanje (ultravijolični žarki) kot tudi posameznikov tip kože določata, koliko vitamina D nastane v koži. Prebivalci področij z veliko sonca so praviloma deležni večje količine UV-svetlobe in zaradi tega se v njihovi koži tvori več vitamin D kot pri ljudeh na področjih z malo sonca. To dejstvo osvetljuje naslednji problem: po eni strani je ultravijolično sevanje sončne svetlobe nujno za spodbujanje tvorbe vitamina D, po drugi strani pa je priporočljiva zaščitita pred močnim UV-sevanjem, da upočasnimo prezgodnje staranje kože in da se izognemo rakastim kožnim obolenjem. Če je koža nezaščitena in izpostavljena UV-sevanju, se predčasno postara, postane porozna, zgubana in občutljivejša.
Obstaja kombinirana rešitev, pri kateri je – kot tako pogosto – vse odvisno od odmerka in individualnih pogojev. Dnevne kreme za nego obraza ne vsebujejo le sestavin, ki učinkujejo proti gubam, temveč pogosto tudi UV-zaščito. Na voljo so različni izdelki, ki glede na potrebe vsebujejo visoko, srednjo ali nizko zaščito pred soncem in izdelki brez zaščite pred soncem. Dnevne kreme brez UV-zaščite so na primer primerne za dame, ki uporabljajo ličila, ki že ponujajo zaščito pred UV-sevanjem. Z negovalnimi izdelki za obraz, ki omogočajo različno UV-zaščito, lahko zlasti na področjih v srednji geografski širini, glede na tip kože in moč sonca izberete skrbno zaščito. V zimskih počitnicah, na smučanju ali planinarjenju pa se nikar ne pozabite zaščititi pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem.



za nego občutljive kože. Vaši koži na ljubo. Na voljo v lekarnah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar