ponedeljek, 12. marec 2012

Alergija na hišni prah: postelja brez pršic


Mnogi ljudje se z alergijo odzovejo na pršice, ki se podijo predvsem v postelji. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako zmanjšate alergene v jogiju in posteljnini.
Vsako jutro zamašen nos? Kako živcirajoče! To je lahko tudi znak alergije na hišne pršice.

Alergični na pršice verjetno poznate ta občutek vsako jutro: zamašen nos ali iz njega kar teče, včasih srbijo tudi oči. Nekatere prebudijo en, dva, trije napadi kihanja. Strokovnjaki pravijo, da tega ni treba večno prenašati. Kajti obstajajo metode, s katerimi je mogoče zmanjšati povzročitelje alergije. Pršice se rade zadržujejo v postelji (v jogijih, odejah in vzglavnikih), saj imajo tam idealne življenjske razmere. V njihovih iztrebkih se skrivajo alergeni, na katere se tako veliko ljudi odzove z občutljivostjo. Zato je najpomembnejši ukrep: pršicam v postelji je treba otežiti življenje.
Kako pomagajo vmesni ovoji?
»Vmesni ovoji so zelo pametna rešitev,« pravi profesor Lindemann, alergolog in prestojnik na Univerzitetni kliniki v Ulmu. Vmesni ovoji so zaščitne prevleke, ki se namestijo na jogi, odejo in vzglavnik pod običajno posteljnino. Biti morajo tako gosto tkani, da v največji možni meri zadržujejo iztrebke pršic pod vmesnim ovojem in se ne morejo dvigovati v zrak, ko se med spanjem premikate ali ko zjutraj postiljate posteljo. Hkratoi pa fine odmrle kožne celice, ki se luščijo od nas, ne morejo skozi gosto tkan vmesni ovoj. S temi odmrlimi kožnimi celicami se pršice namreč prehranjujejo.
Vmesne ovoje lahko kupite npr. pri In obs medicus, d. o. o., ki je zastopnik vmesnih ovojev Allergocover nemškega proizvajalca Allergopharma (nemško farmacevtsko podjetje, mednarodno dejavno; specializirano za raziskave, razvoj in proizvodnjo izdelkov za diagnostiko in zdravljenje alergij): www.inobsmedicus.si; 02 794 86 20; info@inobsmedicus.si.
Pri nakupu pazite, da je vmesni ovojo dokazano neprepusten za alergene delce pršic. Dober vmesni ovoj zadržuje delce, ki so manjši od 0,5 µm (kajti tako drobceni so lahko delci pršic). Allergocover zadržuje delce, ki so veliki od 0,1 do 0,4 µm.
Pri tako gosto tkanih materialih obstaja nevarnost, da komajda omogočajo kroženje zraka in lahko se zato ponoči močneje potite. Zato mora na izdelku nujno biti navedeno: »prepusten za zrak in vlago«. Allergocover prepušča 5,2 l/m2/s zraka in 20 g/m3·h·mbar vlage. Zadrga po eni strani olajša nameščanje in snemanje, po drugi strani pa preprečuje uhajanje alergenov iz vmesnega ovoja. Allergocover je opremljen s specialno zadrgo, poleg tega je pod zadrgo dodatna plast tkanine, iz katere je izdelan Allergocover, ki dodatno preprečuje izhajanje alergenov.
Z neprepustnim vmesnim ovojem ne zaščitite le jogija, temveč tudi vzglavnik in odejo. Kajti tudi v teh delih postelje se zadržujejo pršice. Če spite v sobi z dvema posteljama, zaščitite z Allergocoverjem vse postelje v sobi, če je zaščitena samo postelja alergika, bo imel težave še naprej zaradi alergenov iz sosednje postelje.
Kako pogosto prati vmesne ovoje?
Vmesnih ovojev ne perite prepogosto. Zadošča od tri- do štirikrat na leto. Allergocover je iz izjemno trpežnega materiala, ki se ne krči in ne razteza, tudi se ne tanjša zaradi pranja, poleg tega se zelo hitro posuši (v manj kot 6 urah je suh). Preprosto ga zjutraj snamete, operete in pred spanjem ponovno namestite. Tako nobena noč več ne mine v nezaščiteni postelji. Ko vmesni ovoj snamete, se namreč v zrak odvrtinčijo alergeni delci prahu. Zato sobo po ponovni namestitvi sveže opranega Allergocoverje temeljito prezračite. Odeje in vzglavnike perite redno. Prednost dajajte sintetičnim vlaknom, ki jih lahko operete pri 60 °. Ta temperatura uniči pršice. Alergologi odsvetujejo perje kot polnilo, saj se v njem rade naselijo pršice. Polnilo iz žime – na primer v jogiju – ni primerno, saj lahko občutljivi ljudje razvijejo dodatno alergijo na žimo. Posteljnino si omislite novo na dve do tri leta. Rjuhe in posteljnino je najbolje dati v pralni stroj po tednu ali dveh. Kajti na posteljnini se nakopičijo odmrle kožne celice.
Ne pozabite na jogi. Posesajte ga vedno, ko menjujete posteljnino. Sesalnik mora biti »primeren za alergike«. To pomeni, da mora imeti vgrajen zelo gost filter, ki iztrebke pršic zadrži v sesalniku. Pozimi, ko so temperature pod ničlo, dajte jogije, odeje in vzglavnike na balkon. Pršice namreč ne marajo mraza.
Pomembno: alergik naj sam ne menjuje posteljnine niti naj ne namešča Allergocoverja. Kajti pri tej proceduri se alergeni dvigajo v zrak in alergik jih lahko vdihne, zaradi česar se okrepijo simptomi alergije. Enako velja za čistilne akcije in sesanje.
Kako pa na počitnicah?
Ne pokvarite si počitnic s spanjem v zaprašeni postelji. Vedno povprašajte po sobi, ki je primerna za alergike. Dobri hoteli imajo za takšne primere pogosto pripravljene vmesne ovoje. Lahko pa svoj vmesni ovoj vzamete s seboj.

www.inobsmedicus.si  

Ni komentarjev:

Objavite komentar