sreda, 14. marec 2012

Nožnični izcedek

Ni le ženska stvar: bolezenski izcedek in vnetja nožnice lahko imajo najrazličnejše povzročitelje.



Izcedek iz nožnice je lahko normalen, lahko pa je tudi znak okužbe nožnice, glivičnega obolenja, spolne bolezni ali tumorja. Poleg telesnih vzrokov so pomembni tudi duševni vplivi.

Ženske vedo, da lahko imajo včasih več, včasih manj izcedka. Iz nožnice (vagine) se izloča belkasto-mčrćni izcedek brez vonja. Zlasti sredi ciklusa je izcedek pogosto nekoliko močnejši. Tudi živčnost, stres, duševne obremenitve lahko  vplivajo na ta normalen izcedek. Tudi v nosečnosti je izcedka več. Mlade punce lahko že od pubertete dalje opažajo belkast izcedek. Z meno postane nožnica praviloma bolj suha, s tem pa tudi dovzetnejša za bolezenski izcedek. Pri tem vedno sodelujejo tudi ženski spolni hormoni, v največji meri estrogen.
Če ima tekočina iz nožnice spremenjeno barvo, strukturo in vonj, se pojavi neprijetno srbenje, pečenje ali bolečine na zunanjem predelu nožnice ali v nožnici, je to znak, da se je naravna sestava, milje, iz različnih vzrokov spremenila, porušila. Klice, kot so bakterije, virusi ali glivice, so se razširile in povzročile vnetje nožnice. Spremenjen izcedek iz nožnice lahko kaže tudi na spolno bolezen ali rakasto obolenje.

Kako pride do vnetja

Normalna nožnična tekočina ima pomembno zaščitno nalogo proti okužbam. Vaginačni izcedek vsebuje odmrle kožne celice iz nožnice, izloček materničnega vratu in mikroorganizme, zlasti mlečnokislinske bakterije. Le-te tvorijo mlečno kislino iz zalog škroba (glikogena) v kožnih celicah v nožnici in tako vzdržujejo kisel nožnični milje (pH-vrednost 4 do 4,5). Tako kislo okolje varuje pred bolezenskimi povzročitelji in glivicami oziroma preprečuje, da bi se razmnožili in sprožili bolezenske procese. Glivice, npr. kvasovka Candida albicans pogosto poseljuje nožnico, ne da bi povzročala težave.
Ko pa nožnični milje zdrsne iz ravnovesja in se glivice pretirano razrastejo, se lahko pojavi vnetje. Enako velja tudi za druge mikroorganizme.

Povzročitelji bolezni, ki povzročajo vnetja nožnice, se zelo pogosto prenašajo s spolnim odnosom.  Tudi okužbe oz. motnje v sosednjih predelih, na primer anusu ali sečevodu, lahko vplivajo na zunanje in notranje ženske spolne organe.

Dejavniki, ki vplivajo na zdrav nožnični milje

Čezmerna oz. neustrezna intimna higiena. Če se ženska intenzivno umiva z običajnim milom, uporablja intimne deodorante ali si celo prha nožnico, tako pomeša samočistilne mehanizme nožnice ter ravnovesje med nožničnim miljejem naravno prisotnimi klicami. Pojavi se draženje, saj se kisel milje spremeni. Bakterije in glivice se lahko razmnožijo in se lažje vrinejo v nožnico. Pogosti posledici sta povečan izcedek in vnetje nožnice. Tudi pretesno sintetično perilo in oblačila motijo samouravnavajoče procese v intimnem predelu in nato v nožnični tekočini.  Z nepravilnim čiščenjem po izločanju blata, in sicer od zadaj naprej, se glivice in klice iz zadnjičnega predela prenesejo na spolovilo in v nožnico. Pri spolnem odnosu lahko med drugim preide v nožnico smegma, ki vsebuje bakterije in se kopiči pod kožo penisa zaradi pomanjkljive higiene moškega.
Kontracepcija, npr. spirala, mehanska ali kemična zaščita lahko vodi do povečanega izcedka.
Alergije. Alergijske reakcije, na primer na lateks, iz katerega so kondomi, med drugim vpliva na ravnovesje nožničnega izcedka. Mila, dezinfekcijska sredstva, intimna pršila, sintetične tkanine ali določenazdravila za notranjo in zunanjo uporabo lahko sprožijo alergije v zunanjem ali notranjem intimnem predelu in povzročijo  vnetja.
Zdravljenje z antibiotiki. Antibiotiki, ki jih jemljete dalj časa, lahko vplivajo na nožnični milje.
Hormonska nihanja v puberteti, med nosečnostjo in v meni. Ženski spolni hormoni, zlasti estrogen, odločilno vplivajo na uravnavanje nožničnega miljeja. Zato so na primer ženske v meni zaradi pomanjkanja hormonov dovzetnejše za okužbe nožnice. Tudi kontracepcijske tablete pogosto spremenijo naravno kislo zaščito.
Oslabljen imunski sistem. Če je imunski sistem zaradi bolezni ali stresa in duševnih obremenitev oslabljen, se to odraža tudi na nožničnem miljeju. Glivice imajo v takšnih razmerah pogosto lažje delo. Tudi zdravljenje z zdravili, ki zmanjšujejo imunsko obrambo, na primer zdravila s kortizonom, lahko vpliva na nastanek nožničnih vnetij.
Sladkorna bolezen. Povišana raven sladkorja v krvi pospešuje predvsem razmnoževanje glivic, saj se na primer kvasovke prehranjujejo s sladkorjem. Zaradi sladkorne bolezni so tudi obrambne moči organizma oslabljene.
Vnetja v predelu spolnih organov. Vnetni procesi v trebuhu, tako na zunanjih kot v notranjig spolnih organih, zmotijo naravni kisli milje.
Tumorji v nožnici, na materničnem vratu, na maternici. Pri tem lahko gre za nenevarne polipe, ture ali za rakaste oblike. Alarmni znak je med drugim kri v izcedku.

Za ponovno vzpostavitev ravnovesja kislega nožničnega miljeja redno uporabljajte probiotične tampone ellen
Na voljo so v lekarnah, specializiranih trgovinah in v specializirani spletni trgovini www.topmedicus.si.

Več: www.inobsmedicus.si 

Ni komentarjev:

Objavite komentar