torek, 6. marec 2012

KOŽA – ali ste vedeli?

Koža je več kot ovoj telesa. S svojo površino, ki je približno 2m2, je največji človeški organ. V koži je več kot štiri milijone receptorjev, tako rekoč zunanjih tipal živcev, da lahko čutimo toplo in hladno, bolečino in ugodje.
Na prvi pogled nevidno je koža v resnici pravi čudež. Za pojasnilo nekaj številk: koža tehta povprečno 14 kilogramov in s tem predstavlja približno 20 odstotkov telesne mase. Na dan zraste za približno 0,002 milimetra. Vsebuje četrtino vode, ki je nakopičena v telesu, kar je veliko, kajti človeško telo vsebuje do 70 odstotkov vode. V kvadratnem centimetru kože je približno 600.000 celic, 5.000 čutnih celic, 4 metre živčnih poti, 100 žlez znojnic, 1 meter krvnih žil, 15 žlez lojnic, 5 las in 150.000 pigmentnih celic.
Koža je torej senzorska in stikalna centrala za številne naše čutne zaznave, pomemben element za uravnavanje telesne temperature in zaščitni ovoj telesa v enem.
Koža je sestavljena iz treh povezanih plasti, ki imajo različne naloge. Vrhnja zunanja plast je povrhnjica (epidermis), sledi usnjica (dermis ali kutis) in podkožje (subkutis).

Ker je tako pomemben organ in poleg tega zelo izpostavljena zunanjim vplivom, je zelo pomembno, kako zanjo skrbimo.

Vaši koži na ljubo - dermatološka kozmetika 
Na voljo ekskluzivno v lekarnah. www.inobsmedicus.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar