sobota, 24. marec 2012

Alergija na sonce (polimorfna fotodermatoza)


Sanjska plaža in sonce – za našo kožo prej napor kot užitek.




Srbenje, pordela koža, mehurji na koži poizpostavljanju soncu – ali je to alergija na sonce? Kaj se skriva za izpuščaji po izpostavljenosti soncu? Kaj so Mallorca akne? Več o vzrokih,simptomih in zdravljenju tako imenovane alergije na sonce.

Kaj je alergija na sonce?
Pojma »alergija na sonce« in »fotoalergija« v medicini nista natančna. Gre za pogovorna izraza za celo vrsto zelo različnih obolenj. Je pa tem boleznim skupno eno: sončna svetloba ima bistveno vlogo, zlasti UV-žarki (UVA- in UVB-žarki). Za pravo alergijo gre redko.

Najpogostejša »alergija na sonce«: polimorfna fotodermatoza
Zelo razširjena bolezen med tako imenovanimi alergijami na sonce je polimorfna fotodermatoza, imenovana tudi sončni ekcem. V srednji evropi prizadene več kot vsakega desetega, ženske imajo težave pogosteje kot moški. Pojavi se lahko v kateri koli starosti, zlasti pa se pojavlja pri otrocih in mladih odraslih. Natančni vzroki še niso znani.
Polimorfna fotodermatoza lahko povzroča težave več let, neredko pa se sčasoma tudi sama od sebe izboljša.

Kako opazimo bolezen?
Simptomi polimorfne fotodermatoze se značilno pojavijo takrat, ko koža po daljši »sončni abstinenci« dobi  nenavadno visok odmerek sončnih žarkov  - na primer po daljšem sprehodu po prvem spomladanskem soncu ali na tačetku poletnih počitnic v južnih krajih.
Na predelih kože, ki so bili izpostavljeni soncu, se po nekaj urah ali dneh pojavijo močno srbeče, pegaste rdečine. Nato se večinoma pojavijo bunčice ali mehurčki. Kožne spremembe se lahko od bolnika do bolnika zelo razlikujejo.

Terapija pri polimorfni fotodermatozi
Po postavljeni diagnozi zdravnik proti akutnim simptomom priporoča kreme ali losijone, ki delujejo protivnetno. Predvsem pa je pomembna dobra zaščita pred soncem – z oblačili in s sredstvi za zaščito pred soncem.
Bolniki morajo paziti, da kože nenadoma ne izpostavijo intezivnemu somcu. S takšnimi nasveti in ukrepi lahko večina bolnikov dobro shaja v vsakdanjem življenju.
Težje oblike in poteki so redkejši. V takih primerih pride v poštev preprečevalno zdravljenje (fototerapija, fotokemoterapija).
Druge »alergije na sonce«
Mednje sodijo fotoreakcije na zdravila (fototoksične in fotoalergije dermatoze) in tako imenovane Mallorca akne.

Za zaščito pred soncem pri alergiji na sonce uporabljajte gel za zaščito pred soncem Louis Widmer

Ker je brez emulgatorjev, ga odlično prenaša tudi zelo občutljiva koža. Kožo zanesljivo ščiti pred soncem, hkrati pa jo vlaži in neguje.

Namenjen je za zaščito pred soncem občutljive kože, nagnjene k alergijam, in mastne kože.

Ker je brez maščob, je izvrsten tudi npr. za lasišče (prečko), poraščene dele telesa.

Zahtevajte ga v svoji lekarni.

Za dodatna vprašanja: pokličite 02 794 86 20.

Ni komentarjev:

Objavite komentar